Напишете дума/думи за търсене

Любопитно за целувката

Някои твърдят, че целуването е най-красивият начин да изразиш любовта. Прави се по много и различни начини не само от хората, но и от животните.

Целувката всъщност е запазена марка на плъховете. Те са първите твари, които изразили емоциите си по този начин. Всичко тръгвало от древен вид на тези гризачи, наречен Еомая скансориа, които търкали носове с обекта на сексуалното си желание.

Интересен факт, свързан с тази размяна на ласки, е, някога Холивуд е бил по-скоро консервативно място, отколкото разкрепостен Содом и Гомор. През 30-те, когато филмите започват да стават част от масовата култура, е имало стриктни правила, що се отнасящи до целуването на екран. Актьорите не трябвало да се целуват повече от три секунди и в никакъв случай легнали един до друг. Това правило се наричало Кодексът на Хейс, който се грижил генерално за морала на зрителя. Очевадно отпада в средата на 60-те. И както се казва, останалото е история.

И макар да се целуваме поне веднъж в денонощието, със сигурност има неща, които изобщо не знаем за тази проява на обич.

Целуването е добро за нас

Подобрява състоянието на кожата, тъй като помага за кръвообращението, и държи лицевите мускули във форма, предотвратявайки свличането на бузите. Ако искате кожата ви да изглежда стегната, млада и грееща, целувайте се на поразия. Освен това възпрепятства гниенето на зъбите благодарение на слюноотделянето, което премахва бактериите от тях, разбива на пух и прах плаката и забавя развитието на кариес. Дори е в състояние да облекчи главоболието. Следващия път, когато ви превземе мигрената, вместо с илачи се лекувайте с устните на любимия.

Вместо фитнес

В бързата целувка участват само два лицеви мускула, но ако решите да покажете на ближния що е то френска целувка, то тогава в надпреварата за удоволствие ще вземат участие 34 мускула на лицето. Да не говорим, че една кратка, но по-страстна целувка ви разделя с цели пет калории. Ако пък не откъсвате устата си от тази на другия за една минута, ще изгорите цели 26 калории. Ако увеличите времетраенето на това приятно занимание на един час, няма нужда да ходите на фитнес. В края на времето вие ще сте се освободили от 1560 калории.

Като наркотиците

Твърди се, че ендорфините, които освобождаваме по време на целувка, са 200 пъти по-мощни от ефекта на морфина. Може би и затова ни се подкосяват краката, когато ни целуне някой, в когото сме влюбени. Кой да предположи, че най-добрият наркотик е законен и стои на една устна разстояние.

Не всичко е цветя и целувки

Рай за микробите

Само с една-единствена целувка може да си размените 278 вида бактерии. А ако сте фенове на продължителната размяна на нежности, то тогава се пригответе да предадете на себе си и партньора си 10 милиона микроби. Явно това не е занимание за по-гнусливи хора. За съжаление, не е изключено и заразяването с херпес, дори с вируса на ХИВ. През 1997-а е регистриран на случай, в който жена чрез целувка е заразена от партньора си, който е носител на вируса. Това е следствие на възпалени венци и при двамата.

-----

Целуването е незаконно

През XVІ век целуването на публични места в Неапол се е наказвало със смърт, а в днешно време в някои места в Америка също не се подкрепя тази размяна на ласки пред хорските погледи. Забранено е докосването на устни с устни в Седър Рапидс, щата Айова. А в Харфорд, Кънектикът съпрузите нямат право да се целуват в неделя, докато в Индиана няма място за мустакатите мъже, на които не се позволява да целуват с окосмени горни устни.

Наука за целувката

Филематология е науката, която се фокусира върху изследването на целувката и значението й в различни култури. Съществува и филемафобия, което е страх от целуване.

Устните са чувствителни

Те са една от най-чувствените зони в тялото, нищо чудно, че е толкова приятно да ги използваме за любовна дейност. Устните и върхът на пръстите притежават възможността да усещат в пъти повече нюанси, от другите органи, заради високия брой на нервни рецептори в тях.

-----

Според проучване средно жената целува най-малко 15 господа, преди да намери единственият за нея. Други учени пък твърдят, че преди да откриеш принца, трябва да преспиш със 7 любовника, да отидеш на две срещи на сляпо, да правиш секс за една нощ с четирима партньори и да излезеш с двама души, които си срещнал в сайт за запознанство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X