Напишете дума/думи за търсене

Как да изберем правилните мебели за тераса

Почивката извън града е чудесно средство за разтоварване от натрупания стрес през работната седмица или година. Най-често това място са селските къщи и вилите с обособена специална тераса или балкон, където целодневно се излежавате на слънце. За да е възможно създаването на подобна атмосфера, трябва да изберете правилните мебели и в следващите редове ще се опитаме да засегнем основните акценти, давайки в допълнение и някои съвети в тази посока.

На какви изисквания трябва да отговарят мебелите за тераса?

За да е качествено и издръжливо едно обзавеждане, то трябва да е изработено от качествени материали. Най-често естествените материали са най-подходящи, като такива са например металът и дървото. Също, не по-малко важни изисквания са и:

- Практичността - лесната грижа и поддръжка на мебелите за тераса няма да ви притеснява при разливане на сок или петно от трева по тапицерията;

- Дълготрайността - градинското обзавеждане се използва предимно лятото, така че е важно да издържа на слънце и да не се налага ежегодната подмяна;

- Устойчивостта на природните условия - това ви позволява да не се притеснявате от дъждовете, вятъра, слънцето. Не е необходимо при всяко разваляне на времето да прибирате мебелите за тераса и после отново да ги редите по местата им.

Разбира се, по-горните изисквания са актуални за мебелите на открито. Когато имаме закрита тераса или балкон, нещата са по-прости, тъй като тук няма нужда да се съобразявате с негативните атмосферни влияния.

Какви видове се предлагат днес?

За да изберете най-подходящите за вашия случай мебели за тераса, трябва първо да решите на кои от описаните по-горе условия отговаряте и съответно да разберете различните предлагани видове. Ето ги и тях:

- Стационарни - те се вадят и редят по местата си в началото на сезона и стоят до неговия край. Не се прибират при разваляне на атмосферните условия и обикновено са по-обемисти и тежки;

- Мобилни - лесни са за прибиране и представляват градински външни комплекти, които са леки и сгъваеми за лесно прибиране при влошено време навън и тяхното изнасяне отново.

От гледна точка на използвания материал за тяхното производство често се залага на дървото, пластмасата, метала. Най-скъпи и луксозни си остават мебелите за тераса от дърво, което при специална импрегнация издържа на различните атмосферни влияния и може да осигури прилична дълготрайност. Разбира се, металът и пластмасата са по-предпочитаните алтернативи, тъй като са по-евтини и достъпни за повечето хора. Всяка от тях има своята специфична визия, но ако държите често да прибирате масите и столовете, то за предпочитане е да заложите на пластмасата или металните решения с ратан.

Как да изберем най-подходящите за нашия случай?

Както вероятно вече се досещате, първата стъпка от правилния избор на подходящите за вас мебели за тераса е да определите дали ще стоят на закрито или на открито? С оглед на това, можете вече да направите своя самостоятелен избор на сетове. Ако сте цяло лято на вилата си и не искате постоянно да прибирате и вадите оборудването, то най-удачният за вас вариант е да използвате стационарните решения.

За употреба на закрито, като например на остъклен балкон, мобилните преносими мебели за тераса са идеален вариант за вас. В този случай не е нужно да ги прибирате при влошено време навън, лесни са за поддръжка и не се влияят от разсипан сок върху тях. Много е важно, когато правите своя избор, да съобразите свободното пространство, предназначено за цялото оборудване и комплект мебели за тераса. Това означава, че трябва да има достатъчно място за поставяне на масата и още пространство около нея, така че хората да седят свободно на столовете, без да се бутат.

Ако целта ви е покупката на сетове, които да издържат максимално дълго време, не се впускайте във възможно най-евтините пластмасови модели. За предпочитане е да платите малко повече, но да използвате метални или дървени аксесоари, които при адекватна и елементарна грижа ще използвате години наред, без да се налага тяхната подмяна всеки сезон. Вижте по-долу какви са нашите препоръки за поддръжка.

Каква грижа е необходимо да се полага?

За да могат новите ви мебели за тераса дълго време да изпълняват предназначението си, за тях трябва да се полагат някои грижи, като:

- Недопускане превишаване на натоварването и използването им от хора с наднормено тегло, особено ако става дума за моделите от ратан;

- Всекидневно ги избърсвайте с влажна кърпа от натрупалата се през деня прах;

- Ако използвате мобилните видове, непременно ги пазете от дъждовете, тъй като ще ги развалят бързо и ще изгубят привлекателната си външност;

- В случай че използвате дървено оборудване, когато забележите изтъняване и лющене на лака, лакирайте ги повторно, за да се съхрани материалът максимално дълго време;

- Периодично проверявайте крепежните елементи на дървените сетове и ги притягайте, така че да са стабилни и устойчиви. Това ще ги съхрани и за по-продължително ползване.

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay
X