Напишете дума/думи за търсене

Разлика във възрастта - любовта е повече от число

Връзките с големи разлики във възрастта все още привличат критики и подозрения.
Но истинската любов не мисли за възрастовите разлики. Нея я интересуват страстта, привличането и споделянето на едни и същи ценности и житейски проект.

Големите възрастови разлики в романтичните връзки все още често привличат критики. Възрастовата разлика между двама души, които се обичат, продължава да привлича вниманието и често някои доста неприятни коментари.
Критиците се съмняват, че това е истинска любов. Те подозират, че във връзката има скрити мотиви, от едната или от другата страна.

Известни двойки с различия във възрастта
Еманюел Макрон и съпругата му Брижит, Харисън Форд и Калиста Флокхарт, Майкъл Дъглас и Катрин Зета-Зони, Хю Джакман и Дебора-Лий Фърнес... Това са няколко примера за известни двойки, чиито възрастови различия не са им попречили да изградят солидни и щастливи взаимоотношения.

Въпреки очевидния напредък в социалните ценности, тези двойки изглежда не са освободени от критика.

Пример за това е фактът, че ако трябва да има разлика във възрастта, хората все още смятат, че е по-добре мъжът да е по-възрастният. Ако жената е по-възрастната от двамата, тогава предразсъдъците са още по-големи.

Изследванията по същата тема показват, че тежестта на социалното
неодобрение често може да бъде причина за разпадането в тези отношения.
Любовта е сляпа и не познава възрастта. Въпреки това в нашето колективно несъзнавано ние все още мислим, че ако стрелата на Купидон уцели, тогава тя трябва да бъде с някого на подобна възраст.

Наистина ли разликата във възрастта в любовта има значение?
Наличието на голяма разлика във възрастта често е голямо предизвикателство. Това обикновено се дължи на стигмата, която стои зад него, и неодобрението, което двойката получава от околните.
Последните проучвания, проведени от Брайън Колисън и Лучана Понсе де Леон от Университета в Сан Диего, посочват следното:

Връзката между двама души с възрастова разлика между 15 и 20 години преживява това, което познаваме като възприятие за неравенство.
То се гради върху социални предразсъдъци. Най-често хората си мислят, че по-възрастният човек се стреми да постигне определен статус чрез връзката. Те смятат, че той иска да получи възхищението на околните. Това важи особено за мъжете. Наличието на по-млад партньор може по някакъв начин да означава чувство на завоевание и да повиши самочувствието на господата.

По-младият човек във връзката, от друга страна, използвайки същата теория за възприеманото неравенство, също попада под ударите критиката на останалите. Той казва, че просто искат да се чувства защитен и да прикрие отсъствието на фигура по майчина или бащина линия. Другото често срещано предположение е, че по-младият партньор е привлечен от финансовото състояние на по-възрастния партньор.

Стигмата губи сила
Вярно е, че в някои случаи, когато има голяма разлика във възрастта, може да има хора, които наистина да търсят статут, финансова сигурност и защита наред с други неща.
Въпреки това любовта, която събира две поколения, се появява по-често, отколкото бихме могли да си помислим. Тези романси, които започват неочаквано, често в крайна сметка избягват социалните стигми, докато връзката не стане стабилна.

Отношенията между по-възрастен мъж и по-млада жена се приемат все по-често за нормални. Въпреки това все още има някаква стигма, свързана с по-възрастните жени, които живеят с по-млади мъже. Същото се случва и с гей и лесбийските двойки, където предразсъдъците са двойно по-големи от тези при хетеросексуалните двойки.

В любовта важни са ценностите, а не цифрите
Отвъд социалната стигма, предизвикателството, с което тези двойки обикновено се сблъскват, е фактът, че принадлежат към две различни поколения. Тази разлика в тяхното социално възпитание понякога означава, че единият от партньорите има ценности и образование, които са много различни от другия. Те също могат да имат приятели, които са много различни и искат да прекарват времето си на места, които половинката им няма.

Подобно нещо обикновено се случва, когато разликата във възрастта наближи или надвиши 20 години.

С всички тези предизвикателства може да се работи с течение на времето, при условие че има хармония и че се спазват четирите основни стълба на всяка успешна връзка:

• Имат еднакви цели и перспективи в живота.
• Споделят еднакви ценности.
• Имат задоволителен сексуален живот.
• И двамата са личности, които се допълват взаимно.

Вярно е, че любовта никога не е лесна. Има препятствия за преодоляване, предизвикателства, върху които да се работи, и трудни ситуации, с които се сблъсква. Но ако двойката се изправи заедно срещу тях и останат силни в отдадеността си един към друг, тогава те могат да постигнат всичко, което искат.

Каква е идеалната разлика във възрастта на партньорите?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X