Напишете дума/думи за търсене

Едуард Хопър - артистът, вдъхновил Хичкок

Малко художници обезсмъртяват цайтгайста като американския художник Едуард Хопър, точно както филмите на Хичкок го предизвикват.

Цайтгайст (Zeitgeist) е концепция от германската философия от XVIII до XIX век, което означава „дух на епохата“.

В офортите и акварелите, макар и най-вече в маслените си картини, Едуард Хопър вдъхновява мнозина. Неговите гениални творби представят кинематографични изображения на нация в разгара на сеизмичен преход.
Той е склонен да се фокусира върху изградената среда, предлагайки ярък контраст между старомодната носталгия и блестящата модерност. Способността на Хопър да улавя настроението сред хората е това, което прави творчеството му уникално. Силно го свързва с оптимизма и отчуждението на Америка преди и след войната. Едуард Хопър е роден в селските райони на Ниак в щата Ню Йорк през 1882 година.

Започва художественото си пътешествие като илюстратор. В по-късните си тийнейджърски години се записва в Нюйоркското училище по изкуства. По време на ученическите си години той преминава към акварели и масла под ръководството на Мерит Чейс и Робърт Анри. Чейс и Анри са двамата водещи художници на импресионистите по онова време. Те вдъхват реализъм и фокус върху несентименталното в творчеството на Хопър.
Следват няколко пътувания до Париж, които отворят очите на Хопър за големите френски импресионисти. След завръщането си той разглежда „грубото“ и „депресивно“ качество на живот в бързо развиващия се Ню Йорк. Тези формиращи години са изключително важни. Картините на Хопър отразяват много личен, а понякога и въображаем опит на света.

„Голямото изкуство е външният израз на вътрешния живот на художника. И този вътрешен живот ще доведе до неговата лична визия за света. "

Едуард Хопър

Най-известните творби на Едуард Хопър
Тъжните и самотни фигури, занимавали най-известните му творби, придобиват по-дълбока психологическа тежест. Такива са Nighthawks, Intermission, Chop Suey and Eleven AM и House by The Railroad. Известният шедьовър House by the Railroad, е първата работа, придобита от Музея за модерно изкуство (MoMA).

Ключът към емоционалната сила на тези картини е впечатляващото използване на светлина от Хопър. Това е силно повлияно от напрежението и драмата на Рембранд и Дега. Картините на Хопър често използват еднакво драматични композиции от светло и тъмно, добавяйки към тяхното силно чувство за разказ. Това със сигурност обяснява широкото възприемане на неговия визуален език в киното. Особено от Алфред Хичкок, Микеланджело Антонини и Дейвид Линч.

Доказателства за влиянието на Хопър могат да бъдат намерени в цялото творчество на Хичкок, макар и по-специално в класическия му филм от 1954 г. „Прозорец към двора“.

Силата на картините на Хопър се крие в това, което той решава да изключи, а напрежението и зрелището в „Прозорец към двора” на Хичкок разчитат на това, което е скрито или невиждано.
Паралелите между картината на Хопър от 1928 г. „Нощен прозорец“ и героинята във филма на Хичкок поставят самотни, частично голи жени в уединението на собствените си спални. И двете произведения носят усещане за натрапване. Те носят преобладаващо чувство за социална изолация.

Картината на Хопър от 1926 г. Eleven AM също блестящо показва самотна гола жена в собствената си спалня.


По-късно в кариерата му много от творбите му са изложени в музея Уитни.
Днес историците на изкуството смятат Едуард Хопър за най-видния американски импресионист заедно с Уинслоу Омир. През 40-те и 50-те години Хопър губи критично благоволение след абстрактния експресионизъм.

Едуард Хопър рисува усещането, познато на повечето хора: тъгата, заложена в съществуването, в нашето интимно познание за уединението на себе си.

Заедно с Джорджия О'Кийф Едуард Хопър има изключителен статут. Те са две от най-видните фигури в американското изкуство в началото на ХХ век.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X