Напишете дума/думи за търсене

Разочарованието е среща с реалността

Каква е ползата от разочарованието? То ни помага да се изправим пред реалността.

Отървете се от ненужните илюзии. Станете по-рационални. В живота на всеки човек има разочарования, защото нашите очаквания далеч невинаги са въплътени в реалността.
Разочарованието е неприятно и болезнено усещане. Много от нас се опитват да го избегнат, затова до последно държим на измисления идеал и своите илюзии. Разочарованието често се възприема като нещо лошо, нежелано...

Много хора смятат, че не трябва да го допускат в живота си.
Но колкото по-малко очаквания имаме, толкова по-малко се разочароваме.

Разочарованието е добро
Ако непрекъснато очакваме нещо от света, от другите, силно се надяваме на малки чудеса, рисуваме красиви картини в главата си, по-често сме разочаровани. Но може ли изобщо да не очакваме нищо? Възможно ли е да се живее без очаквания? Едва ли.

Например шофирате към дома си , представяйки си как скоро ще сте на дивана пред телевизора и пукате гума.
Здравей, реалност!

Тоест разочарованието е среща с реалността. И това е ползата от това неприятно усещане. Тези срещи в живота са необходими за формиране на личността, за израстването ни.

Нормално е партньорите да се чувстват разочаровани в някакъв момент от връзката си. Защо това е добре? След като сте преживели тези неприятни чувства, има шанс да се опознаете още по-истински.

В идеалния случай веригата е следната: разочарование - среща с първичната реалност - интерес към по-задълбочено изучаване на тази реалност. Мнозина се спират на „срещата с реалността“. И тази среща по правило е оцветена в мрачни тонове. И всъщност такива хора продължават и продължават да изпитват болезнено и неприятно чувство на разочарование.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X