Напишете дума/думи за търсене

25 години група "Жестим" дава шанс за изява на талантливи глухи изпълнители

25-годишен юбилей празнува скоро една прекрасна група от талантливи хора - групата за синхронно пеене и танци "Жестим". 

Концертът под надслов „ЖЕСТИМ И ПРИЯТЕЛИ 25 ГОДИНИ ПО-КЪСНО“ ще се състои на 10 ноември 2021 година от 19.00 часа в Музикалния театър „Стефан Македонски“.

Група за синхронно пеене и танци "Жестим" при Сдружение "Тишина" е създадена през 1996 година от Мария Атанасова, неин художествен ръководител и до днес. В нея вече 25 години изява намират глухи младежи, които интерпретират песните на родни и чужди изпълнители с мимика и жест – езикът на глухите хора. Специфичният изказ, чрез който глухите изпълнители представят всяка песен, включва като изразни средства ръцете, които говорят текста, очите, които изразяват емоцията на музиката, лицеизраза, който е свързан с динамиката на гласа, танцовата жестомимика и ритмиката, които допълват цялостния характер на музикалното произведение, е изключително интересен и за чуващите хора. А глухите, тези, които не чуват музиката, както и самите изпълнители, могат да разберат, усетят и преживеят представеното на сцената.

През годините усърдна работа в групата са преминали десетки лишени от слух деца, получили възможност да се докоснат реално до изкуството, а и да покажат своя артистичен потенциал на голямата сцена. Някои от тях, завършили НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, добиха квалификация и правоспособност на професионални актьори – мимове и намериха творческа реализация в създадения театър "МИМ – АРТ" - единствения театър в България, в който участват професионални актьори с увреден слух, а други продължават да трупат опит в сценичните изяви и да преследват мечтите си на музикалното поприще.

Група "ЖЕСТИМ" има реализирани проекти с много ярки наши певци и артисти: Маргарита Хранова, Росица Кирилова, Братя Аргирови, Васил Найденов, Валя Балканска, Етиен Леви, Йорданка Христова, Деси Добрева, Екатерина Тупарова и Александър Мутафчийски, Галя Георгиева, Искра Радева, група „СПРИНТ“, хор Ваня Монева и др.

Самият Стефан Димитров написа песента „Ръцете ни вече говорят”, по текст на Харалампи Харалампиев, изпята от Богдана Карадочева и Васил Найденов, специално за група "ЖЕСТИМ". Развигор Попов и Мими Иванова пък създадоха и подариха на "ЖЕСТИМ" песента „Пред Бога раждаме се равни”, по текст на Мария Атанасова.

Тези две песни се превърнаха в химни за групата.

В архива на БНТ се пазят множество видеоклипове на песни в изпълнение на "ЖЕСТИМ" съвместно с оригиналните им изпълнители.

Групата има много телевизионни изяви, като първите са в шоу-програмите на незабравимия Тодор Колев "Как ще ги стигнем американците" и "Вход свободен".

За своята дейност през тези 25 години от създаването си, групата е получила много национални награди. Но най-значимите от тях са наградите на Министерството на културата: Грамота за принос в българската култура, а техният създател и ръководител е удостоена с Медал "Златен век- Симеон Велики" - Печат през 2013 година и Медал „Златен век - Симеон Велики“ – Звезда през 2017 година.

Групата е носител и на много международни награди, между които „Гран при“ на Световния фестивал за глухи „Светът на тишината“, състоял се в Париж през 2005 година и Първа награда на Международен фестивал за инвалиди в Полша, също през 2005 година. По-важните изяви на групата извън страната са: участие в Европейския фестивал на драматичното и пантомимно изкуство за глухи хора и концертни изпълнения в гр. Бероун, Чехия, през 1998 година; концертно турне с изяви в българските културни центрове и клубовете за глухи хора във Виена и Братислава през 1999 година; участие във Втория фестивал на българската култура в гр. Торонто, Канада, като част от българската делегация със самостоятелни и съвместни концертни изяви с хор „Космическите гласове на България“, с диригент Ваня Монева, през 2000 година; концертна изява с народната певица Валя Балканска в Българския културен център в Москва, изява в Московското училище за деца с увреден слух и в Московския драматичен театър за глухи хора през 2001 година; концерти и участия на живо в младежко телевизионно шоу в Никозия и Лимасол, Кипър, по покана на Фондация „Енчо Багаров“ през 2002 година и други.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X