Напишете дума/думи за търсене

Какво представлява компулсивното сексуално поведение?

Компулсивното сексуално поведение е известно още като сексуална зависимост или хиперсексуалност.

Човек страда от натрапчиво сексуално поведение, когато има повтарящи се, прекомерни сексуални фантазии и тревожност по отношение на поведение, свързано със секса. Това води до импулсивност, която пациентът трудно контролира.

Въпреки че някои специалисти по психично здраве не са склонни да приемат това като разстройство само по себе си, повечето го смятат за пристрастяване. Известно е още като хиперсексуалност , хиперсексуално разстройство или сексуална зависимост.

Какви са критериите за поставяне на такава диагноза?

Първо, пациентът трябва да е на възраст над 18 години.
Второ, симптомите трябва да присъстват най-малко шест месеца и да се състоят от повтаряне на интензивни сексуални фантазии и прекомерно сексуално желание. Това означава, че индивидът прекарва голяма част от времето си, потопен във фантазии, освен че ги планира и изпълнява.

Това не е просто някаква сексуална фантазия, която някой може да има. Критерият за пристрастяване предполага, че човекът започва да пренебрегва важни аспекти от живота си поради сексуалното си поведение. Неговата хиперсексуалност може да повлияе на социалните и семейните им отношения, както и на работата му.

Възможни причини за натрапчиво сексуално поведение
Етиологията на натрапчивото сексуално поведение остава неясна. Въпреки това всичко показва, че произходът на разстройството се крие в мозъка и неговите невротрансмитери. Промяна в количествата на невротрансмитерите или промяна в нервните пътища може да се дължи на хиперсексуалността.

Първата хипотеза твърди, че има дисбаланс между допамин, серотонин и норепинефрин в мозъка. И трите вещества мощно регулират настроението по всяко време и всяка минимална промяна може да доведе до това поведение.

Друга теория е, че сексуалните фантазии изключително стимулират мозъчните вериги за възнаграждение. Ежедневното засилване на това удовлетворение ще бъде канализирано по същия начин, по който се развиват другите зависимости, до степен дори да доведе до толерантност.
Някои от вторичните причини са заболявания, които променят мозъчната архитектура. Пациентите с епилепсия, съдова деменция или паркинсон могат да страдат от натрапчиво сексуално поведение.

Лечение

Психотерапията е един от методите на избор за натрапчиво сексуално поведение или хиперсексуалност.
Това разстройство не е лесно за лечение, тъй като обикновено изисква комбинация от лекарства и психотерапия.

В зависимост от конкретния случай те могат да прибегнат до когнитивно-поведенческа или психодинамична терапия. Специалистът по психично здраве трябва да се опита да предостави на лицето инструменти, които му помагат да управлява повтарящите се фантазии, така че да не пренебрегва други аспекти от ежедневния си живот.

Когнитивно-поведенческата терапия набляга на ограничаването на достъпа до сексуално съдържание и разработването на стратегии за избягване на рискови ситуации.

По отношение на лекарствата за натрапчиво сексуално поведение, терапевтичните възможности се основават на антидепресанти и на антиандрогени. Тези лекарства се предписват на мъже, за да блокират действието на андрогените, които са естествени мъжки полови хормони.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X