Напишете дума/думи за търсене

Оосуджи - невероятният японски метод за почистване

Ако искате безупречен дом, трябва да научите за оосуджи - древен японски метод за почистване, който включва дълбоко физическо и емоционално почистване. Целта е да започнем годината, стъпили първо с правилния крак, и да се сбогуваме с безпорядъка и токсичните елементи.

Този вид почистване се прави за посрещане на новата година, но може да го правите по всяко време. Той се фокусира върху вашия външен свят, за да го организира и да освободи пространство.

Идеята е, че това ще ви помогне да разчистите вътрешния си свят.

Какво е Оосуджи (Oosouji)?
Буквалният превод е "голямо почистване", а идеята на тази древна японска традиция е да се отървете от всички физически и психически тежести, за да започнете годината с положителна енергия.

В Япония извършват този ритуал на 28 декември. Това е символ на изчистването от всичко негативно – нещата, които ви пречат да продължите напред – и да започнете отначало със свежа атмосфера и повече пространство за положителна енергия.

Чистотата и реда са свързани с благополучието и щастието. Когато мозъкът трябва да се фокусира върху твърде много неща, той е склонен да се стресира. Например проучване на Националната фондация за сън в САЩ установи, че хората, които оправят леглата си, спят с 19% по-добре.

Как да изпълняваме оосуджи правилно
За разлика от метода на Мари Кондо, този е малко по-сложен, тъй като целта е да се почисти и подреди къщата от горе до долу.
Също така е важно да запомните, че не става въпрос за почистване заради почистването. Японците са много педантични по отношение на хигиената и възпитават навици за чистота в децата от най-ранна възраст.

От горе до долу
Винаги започвайте с почистване отгоре надолу. Какво означава това? Просто казано, не забравяйте за таваните и таванските помещения. И обработете стените от тавана до пода.

По часовниковата стрелка
Японците препоръчват винаги почистването по посока на часовниковата стрелка. Започвате с една стая и се движите в кръг, преминавайки през всички различни зони. В резултат на това се озовавате там, където сте започнали, което предотвратява разпространението на мръсотията.

Ще ви трябват много кутии и чанти
Всичко, от което не се нуждаете, отива в кутии и чанти. Това, което искате да изхвърлите, отива директно в кошчето. Кутиите са за неща, които могат да бъдат дарени за благотворителност или подарени.

Нежно почистване
Забравете за търкането! Трябва да почиствате много внимателно, като използвате памучни кърпи и да поддържате мирен начин на мислене. По този начин се грижите за имуществото си, избягвате повреда на повърхности и възпитавате у себе си търпение.


Помете към входа
Освен това, когато почиствате, винаги започвайте от задната част на къщата в посока към входа. Направете същото, когато почиствате подовете. Това означава, че предотвратявате повторното разпръскване на мръсотията във въздуха.

Силата на оцета
В Япония обикновено не използват агресивни почистващи продукти, тъй като те могат да увредят повърхностите, а също и здравето. За японците оцетът е най-добрият естествен почистващ препарат.

Това е повече от метод за почистване, оосуджи е философия на живота. Мотивирайте се и изчистете къщата си от всичко, което не искате.
Предимствата на този японски метод за почистване са много – от по-ясен ум и отваряне на себе си до възможността за невероятни нови неща да влязат в живота ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X