Напишете дума/думи за търсене

Как работят UV лампите за маникюр

Източник: Pixabay

Всяка дама мечтае да има здрав и красив маникюр, който да носи не с дни, а със седмици. В ноктопластиката това вече е възможно, благодарение на съвременните и специални печки, излъчващи UV (ултравиолетова) светлина. Как работят тези лампи и защо са необходими? Какви видове има?

Какво е характерно за UV печките за маникюр

Гел лакът не може да изсъхне без неговото изпичане чрез UV светлина. Този ефект не би могъл да се постигне дори и при няколко дни излагане на слънце. Процесът на изпичане се нарича полимеризация и неговата продължителност зависи от мощността. Всяка специална печка съдържа в себе си една или няколко лампи – например от по 9W. При наличие на две такива в един уред, неговата мощност ще е 18W и т.н. При мощност от 36W гелът ще изсъхне за 1-2 минути. Именно правилното изпичане ще доведе и до значителното заздравяване на маникюра.

Съществуват и подобрените LED лампи, които са практически безвредни и много по-дълготрайни – времето за експлоатация може да достигне до 40-50 хил. часа. Важно е да уточним, че не могат да сушат всички лакове. Този тип печки са малко по-скъпи от своите ултравиолетови аналози, но това се оправдава и с тяхното по-продължително време за работа.

Печки за нокти от 4sales
Печки за нокти от 4sales

Как ултравиолетовата светлина действа върху лака

Важно е да обърнем внимание, че това не са обичайни лампи, а такива, излъчващи светлина с дължина на вълната от 100 до 400 нанометра (Nm), а видимата за човешкото око е от 400 до 780 нанометра. В самите UV тела има луминисцентни “тръби”, излъчващи ултравиолетови лъчи, с чиято помощ покритието върху маникюра не изсъхва, а се втвърдява – проявява се трансформация на молекулярната структура на полимерите. Подходящата за целта дължина на вълната е от 340 до 380 Nm.

Подобна светлина масово се използва в ноктопластиката, а за по-голямо улеснение и ефективна работа в магазините се предлагат цели комплекти във вид на печки за печене на специалния гел сет. Тези уреди още се наричат пекарни или фурни за нокти.

Как да печете правилно маникюра си

- включете печката в контакта за 220V;

- при наличие на таймер, активирайте го за да ви извести за края на процедурата;

- при предвиден сензор, необходимо е просто да поставите ръката си в отвора и светлината ще се включи сама;

- стремете се да поставите ръката си така, че осветлението да пада от всички страни върху маникюра (дръжте пръстите си максимално хоризонтално на излъчвателите);

- след процедурата поставете и палеца с нокътя нагоре;

- след приключване на печенето изключете печката, почистете я от евентуални замърсявания и я приберете в опаковката.

Съществуват професионални модели и такива за домашна употреба, които основно се отличават по мощността на излъчвателите.

  • Ключови думи:
X