Напишете дума/думи за търсене

Възможно ли е и хидратирана кожа, и приятен аромат?

 Помните ли как изглеждаше кожата на лицето ви, когато бяхте на 16? Дори не сте си помисляли за кремове и мазила. Не ви е трябвал и крем за тяло, нито за ръце, защото цялата кожа, когато сме млади, е гладка, сочна и еластична. Годините обаче се натрупват и започваме малко по малко да губим от този младежки лукс. Една трета от хората в активна работеща възраст и над 60% от тези в по-напреднала възраст се оплакват от суха кожа. 99% от хората, прилагащи някакъв вид анти-ейдж грижа за лице, страдат от суха кожа. Да, проблемът със сухата кожа засяга почти всички ни. А времето е решаващ фактор – всеки месец, всяка отминаваща година добавят своя принос към задълбочаването му. И не само – съществуват свързани със здравето ни системни състояния, на които сухата кожа е неизменен спътник.

Какво всъщност наричаме суха кожа?

Когато говорим за суха кожа, наред с козметично неприемливия ѝ вид, имаме предвид най-вече загубата на основната ѝ защитна функция. При много от страдащите от атопичен дерматит например липсва определен белтък, който е основен градивен елемент на бариерната фунцкия на кожата.

За да обрисуваме структурата на кожата като бариера, нека си представим кожата като тухлена стена:

  • тухлите са безядрените клетки на роговия слой;
  • между тухлите са разположени междуклетъчните липиди на роговия слой или неговия междуклетъчен цимент, съставен от серамиди, свободни мастни киселини и холестерол в отношение 4:1:1;
  • над тази структура функционира микробиомът – бактериите на повърхността на кожата, които могат да достигнат до 1 кг от теглото ни.

При разрушаване на епидермалната бариера се отделят вещества, които дават сигнали на имунната ни система. Отключват се възпалителни симптоми на разрушена защитна фунцкия на кожата. Това нейно състояние я прави много по-уязвима на достъпа на алергени, бактерии, вируси.

Сухата кожа е типична за тези заболявания

Заболявания като ихтиози, атопичен дерматит протичат при нарушена бариерна функция на кожата и в резултат - суха кожа. Има обаче и редица системни състояния като диабет, хронична бъбречна недостатъчност, трансплантации, употреба на кортикостероиди, които сухата кожа също съпътства. Бременността също може да причини суха кожа, а в процеса на стареене тя се превръща в наш неизменен спътник.

Как да се справим със сухата кожа?

Да се върнем на нейната структура – тухли (клетки на роговия слой), липиди (цимент между клетките на роговия слой) и микробиом. За да преборим сухотата на кожата, нашата задача е да възстановим всеки от тези елементи. За целта са ни необходими:

  • хидратиращи съставки – естествени овлажняващи фактори, които привличат и задържат вода, като различни аминокиселини (млечна киселина, карбоксилова киселина и др.) и урея; на помощ идва и глицеролът, който разтворен във вода, увеличава обема си десетократно;
  • липидoзаместващи съставки – серамиди, холестерол и свободни мастни киселини, които заместват липидите в кожата; тук включваме и ненаситените омега мастни киселини като маслото от вечерна роза, слънчогледовото, бадемовото масло и др.;
  • филмобразуващи съставки.

Тези три вида елементи за хидратация на кожата действат съвместно. Всички те заедно: урея + серамиди + глюко-глицерол, имат синергичен ефект и са най-ефективното средство за хидратация към момента. Това потвърждава и тест, при който хора със суха кожа нанасят продукт, съдържащ комплекса, в продължение на 5 дни. Още 5 дни, след като спрат нанасянето, нивата на хидратация остават адекватни спрямо изходната точка, като резултатите се замерват обективно с уред.

Как да излезем от Параграф 22 на парфюмите и сухата кожа?

Доказано е, че хората са най-малко склонни да прилагат медикаменти чрез мазане и се чувстват далеч по-комфортно да приемат лекарства през устата. Във втория случай усилията им са по-систематични и лечението – по-успешно.

Сега си представете, че към медикамента за мазане добавим и фактора неприятна миризма, какъвто е случаят с продуктите, съдържащи урея. В тази ситуация хората стават още по-сдържани в употребата на подобни кремове и медикаменти.

Парадигмата е сложна – от една страна сухата кожа изисква системни усилия в използването на препоръчаните продукт и ароматът поощрява използването им. От друга страна парфюмите са сред топ алергените и няма да намерите продукт за суха или атопична кожа с аромат.

Eucerin® успя да разчупи статуквото с парфюмен комплекс, който изпълнява две ключови роли едновременно – безопасен е за суха и раздразнена кожа и подобрява възпалението и сухотата. Ин витро тестове показват, че приложението на продукт с този парфюмен комплекс върху суха кожа води до намаляване на възпалението. Същото е доказано и при ин виво проучване чрез тест с повторно сухо бръснене в продължение на три дни поред. Прилагането на парфюмния комплекс доказано намалява раздразнението на кожата.

Тази парфюмна композиция Eucerin® добавя в новата Eucerin® UreaRepair PLUS Пяна за лице и тяло с аромат. Ароматът се съдържа и в Eucerin® UreaRepair PLUS Лосион за тяло с 5% урея. Препоръчваме ви с две ръце серията, защото на този етап е една от малкото, които ви гарантират и добра хидратация, и приятен аромат.

  • Ключови думи:
X