Напишете дума/думи за търсене

Как родителската обич оформя щастието на детето за цял живот

Изследвания през последното десетилетие подчертават връзката между родителската привързаност в детството и бъдещото здраве на децата. Доста от проучванията доказват и как любовта на родителите оформя детското щастие във времето.

Изминаха повече от 50 години, откакто психологът Албърт Елис посочи, че в момента, в който любовта на родителите престане да бъде безусловна, се появяват проблеми в емоционалното развитие на детето.
Тези първи модели по отношение на валидиране, привързаност или недоволство изграждат първоначалните възприятия на детето за междуличностните отношения.

Психологическият „отчет” за това какво е човешката любов се определя в детството и юношеството. Обогатяването на преживяванията ни дава сигурност и увереност. От друга страна, ако ранните ни години са били пълни с недостатъци или страх, ние ставаме гладни за любов, но в същото време се страхуваме от нея.

Изследванията показват, че наличието на любящи родители ни позволява да развиваме по-силни и по-щастливи взаимоотношения в зряла възраст.

Родителската обич ни определя
Също толкова важно колкото храненето, грижата и усещането за дом на дете, е да го подхранвате със здравословна любов.

Макар да е вярно, че никой не идва на света с наръчник за това, че е перфектният баща или майка, има нещо, което не може да бъде отречено.

Това е фактът, че е от съществено значение децата да се чувстват обичани, да знаят, че на всяка тяхна нужда ще бъде отговорено, да се усещат в безопасност и да придружават всяка стъпка от пътя им през детството.

Родителската привързаност, която сте изпитвали като дете върху себе си, ви определя, за добро или за лошо.

Харвардският университет провежда изследване, което демонстрира как топлина, която идва от привързаността на родителите, посредничи за психологическия разцвет на децата. От друга страна, злоупотребата, пренебрегването или липсата на привързаност са свързани с появата на проблеми с психичното здраве в даден момент от живота на индивида.

Всичко, което се случва в детството ви, оказва влияние върху вас като възрастен. Например, ако сте били прекалено защитени, това има тенденция да ви направи относително чувствителни и тревожни. От друга страна, ако сте били физически и психологически малтретирани, може да изпитате трудност при показването на чувствата си. Освен това белезите на насилие, преживяно или наблюдавано във вашето семейство, също посредничат за типа взаимоотношения, които установявате като възрастен.

Вашият тип детска привързаност оказва влияние върху зрелостта ви
Една от най-често срещаните теории, когато става въпрос за обяснение защо начинът, по който сте били обичани като дете, определя живота ви в зряла възраст, е тази, дефинирана от психолозите Синди Хазан и Филип Шейвър. В края на 80-те те излагат своята теория за любовта. Това е в проучване, базирано на видовете привързаност, определени от психиатъра и психоаналитика Джон Боулби.


Видовете привързаност на Джон Боулби

• Несигурно-амбивалентна привързаност. При този тип привързаност детето има един или двама непредвидими родители. Понякога те са достъпни и привързани. По-късно обаче те могат да бъдат студени, агресивни или изобщо невнимателни към детето. Този стил на привързаност води до ревниви, нерешителни възрастни, които се страхуват от изоставяне. Те също са несигурни и противоречиви.
Например днес могат да бъдат привързани, а дистанцирани утре.

• Избягващо „прикачване”
. Друг вид проблемна привързаност е тази, при която изискванията и нуждите на детето се пренебрегват. Детето е осмивано като слабо, защото се нуждае от близост и обич. Емоциите му са обезсилени и неговата личност, достойнство и самочувствие са нарушени. Начинът, по който този тип привързаност въздейства на възрастния, е очевиден. За него обичта е заплаха, а любовта наранява и предава, така че е по-добре да я избягва. Тези хора няма да постигнат автентична интимност.

• Дезорганизираност. Това е най-вредният вид закрепване. В този случай полагащите грижи са насилствени и оставят следа от травма в съзнанието на детето. Ефектът, който това може да има върху неговото ниво на взаимоотношения като възрастен, е изключително сложен и дори може да бъде противоречив. Той е нестабилен, няма увереност и демонстрира нужда от прекомерна привързаност.

• Сигурно закрепване. Развитието с родители, способни да дадат сигурност във всяка област, пряко влияе върху личното благополучие на детето. Когато пораснеш, чувствайки се обичан, по правило ставаш възрастен, който също знае как да обича.

Любовта, която са ви дали, невинаги е тази, която заслужавате
Начинът, по който сте били обичани като дете, ви е обусловил по определени начини. Родителите ви са ви моделирали. Те са имали възможността да ви научат на стойността и топлината на прегръдките. От друга страна, може би те са ви възпитавали с викове или емоционално подкрепление. Те са тези, които или ви дават крила, за да летите, или вериги, за да ви вържат и да ви накарат да повярвате, че не заслужавате да се борите за мечтите си.

Техните думи са инсталирани в съзнанието ви. Това психологическо наследство оказва влияние върху начина, по който обичате партньора си. С две думи, изглежда, че сте затворник на възпитанието, което сте получили в детството си. Не трябва обаче да е така. Никога не е късно да скъсате с този модел и да промените тази нездравословност за вас.

Това, с което трябва да сте наясно, е, че заслужавате добра, обогатяваща и здрава любов. Въпреки това няма да може да я получите от другите, ако не смятате, че сте достойни за такава.

За да постигнете това, трябва да започнете от себе си.
Самолюбието и самочувствието могат да излекуват много от тези детски рани.

Само когато наистина обичате себе си, ще може да обичате другите по зрял начин и да може да изградите щастливи и стабилни взаимоотношения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X