Напишете дума/думи за търсене

Не казвайте това, ако не искате да отрежете крилата на детските мечти

Знаете ли как мечтаят децата? Истинските детски мечти не са ограничени от законите на физиката, заплатата на родителите, километрите разстояние, мнението на обществото, критичното отношение към нечии способности и други рационалности.

Децата имат рядка дарба, която е недостъпна за възрастни. Те знаят как да мечтаят. Мечтите им бутат стени, преодоляват всякакви препятствия, витаят в прекрасни светове. Родителите понякога неволно режат крилата на детските си мечти, вместо да правят обратното - да насърчават и стимулират.

Родителите са тези, които потъпкват всеки блян на наследниците си, обяснявайки им защо реализацията е невъзможна. Родителите казват: „Нереално е“, „Няма да се случи“, „Не може“, „Няма да работи“...

И ако подобна манипулация с тяхната мечта се повтаря често, децата израстват във възрастни, които са забравили как да мечтаят. Техните желания не надхвърлят границите, които самите те са определили.

„Това е нереално“ е универсална фраза за разрушаване на всяка мечта. Не казвайте на детето си това. Кажете поне: „Все още не може да си го позволим, но ще измислим нещо.“

Мечтата е двигателят на прогреса
Ако всички вярваха, че летенето е нереалистично, сега нямаше да има самолети. Мечтайте с детето си, слушайте внимателно и подкрепете мечтите му. Нарисувайте мечтата. Направете мечта колаж. Започнете да мечтаете за себе си като в детството - неограничено. Отворете „портал“ за свят на възможности, спомняйки си мечтите от детството си. Може би е време да осъществите някоя детска мечта. Вие ще направите подарък на детето вътре във вас, а то ще ви даде мощен ресурс.

Не става дума да витаете из облаците и да водите живот, пълен с илюзии. Става дума за една мечта като призив за действие. За здравословните амбиции и увереността във вашите способности. За способността да превърнете мечтите в намерения, за разработване на стратегия, за поставяне на цели. На това трябва да се учим от детството - да си задаваме въпроси: „Как мога да получа това? Какво мога да направя за това? Какво ще направя за това утре?"

Как да различаваме празни илюзии и мечти?

Мечтата трябва да се трансформира в план за действие. Без конкретни ежедневни стъпки към вашата мечта, тя просто блуждае в облаците.
Наложително е да поемете отговорност за мечтата, а не да очаквате, че някой ден обстоятелствата ще се развият по най-добрия начин от само себе си. Хората, които поемат отговорност за резултата, са склонни да задават въпроси: „Какво направих днес за целта си? Какви ресурси са ми необходими? Какви способности трябва да развивам? "


Къде са границите на мечтите? В нашите способности и ресурси

Може да се развият способности. Могат да бъдат привлечени ресурси. Ако успеете да пренесете мечтата в план за действие, тогава всичко е реално. Ако детето каже, че иска говорещо куче, не отговаряйте, че това е „невъзможно“. Обяснете му, че все още няма такава порода.
Може да му прочетете информация за породите кучета. Кой знае, може детето ви след тридесет години да изобрети сензори за кучето и устройство, което ще „превежда” ръмженето в „отдалечи се или ще те захапя“.

Има поколения хора, които като малки са си мечтаели за кукла, която наистина яде. Съвременните момиченца си играят с далеч по-сложни играчки. Като малка мечтаех, че по телефона човек може не само може да чува, но и да вижда, да може да се обажда до всяка точка на света на секундата. Тогава също изглеждаше нереално. Сега има интернет, таблети, смартфони. Мечтите се сбъдват. Защото някой не само е мечтал, но и е осъществил мечтата си.

Ако изведнъж детето каже, че иска да стане президент, не казвайте „това са глупости“. Нито един родител не може да знае предварително границите на развитието на детето си и той просто няма право да решава вместо него.

Родителят може да го подкрепи: „Нека да прочетем биографиите на президентите, нека се опитаме да разберем какви черти на характера са им помогнали да постигнат това“.

Не убивайте мечтите на детето, разчитайки на субективното си мнение и собствения си опит. Важно е да предадете на детето, че за да сбъднеш една мечта, не е достатъчно само да мечтаеш, трябва и да действаш.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X