Напишете дума/думи за търсене

Основни грижи при бебешки атопичен дерматит

Атопичният дерматит при бебета е едно от най-честите кожни заболявания, които се появяват през първите месеци от живота на човека. Това е хронично заболяване, за което основната грижа трябва да бъде превенцията, както и облекчаването на симптомите, с които се проявява.

Атопичният дерматит обикновено започва между третия и петия месец от живота на бебето. На този етап кожните лезии на кожното състояние обикновено стават по-чести. Обикновено протичат под формата на огнища, които продължават около шест седмици, въпреки че може да се задържат.

Атопичният дерматит е възпалително състояние на кожата, което се проявява като твърде суха кожа - един от най-значимите му симптоми. Обикновено се проявява заедно със силен сърбеж.

Състоянието обикновено остава активно до двегодишна възраст и
след това или остава за по-дълъг период от време, или изчезва напълно. Това е детска болест с определен наследствен компонент. Поради тази причина трябва да вземете предвид семейната си история.

Кога да се консултирате с вашия педиатър
Атопичният дерматит няма специфични характеристики. Тя варира от индивид до индивид. Поради това е много трудно да се разграничи от други форми на дерматит . Само педиатър може да диагностицира атопичен дерматит след оценка на симптомите на вашето бебе.

Ако забележите някое от следните неща при вашето бебе, консултирайте се с вашия педиатър:

• Неспецифични обриви, особено в областта на лицето и в сгъвките.
• Обриви, които остават за известно време.
• Чест плач, тъй като може да се дължи на дискомфорт от сърбеж в засегнатите области.

Как да разпознаем атопичен дерматит
Обривите обикновено се появяват по бузите, челото, ушите и скалпа. Те могат по-късно да се разпрострат до останалата част от тялото, започвайки от областта на лицето. Обикновено това са сърбящи екземи, но понякога се проявява известна степен на ексудация (излизане на течност от кръвоносните и лимфните съдове при възпаление).

Атопичният дерматит може да се прояви с алергия към протеин от яйчен белтък.


Как да предотвратите атопичен дерматит при вашето бебе
• Перете дрехите му с меки препарати и избягвайте омекотителите.
• Избягвайте топлина, особено горещ въздух. За да направите това, трябва да премахнете всички вълнени тъкани, найлонови и някои материи, които насърчават появата на пот и заедно с това обриви. Вместо това се придържайте към използването само на памук.
• Използвайте овлажнители за сухота на околната среда в региони, където нивата на влажност са твърде ниски.
• Извършвайте правилна хигиена на бебето с кратко къпане или душ, не повече от 2-3 пъти седмично. Това е така, защото излишната вода и излагането на гелове насърчават появата на обриви. Лекарите препоръчват използването на кисел pH гел.
• Нанасяйте овлажняващи кремове, предназначени за бебета, няколко пъти на ден с лек масаж, така че да проникне правилно в кожата.

Медицинско лечение
Има ситуации, при които симптомите, които включват атопичен дерматит при бебета, може да изискват фармакологично лечение и наблюдение от лекар за предотвратяване на усложнения.
• Необходимо е да се консултирате с педиатър, за да определите модела на локално противовъзпалително лечение, когато има огнища. Също така трябва да премахнете омекотяващите лосиони, които сте използвали по време на фазата на превенция.
Предотвратете появата на кожни инфекции. Те обикновено се появяват поради надраскване на повърхностния слой след началото на сърбежа. Освен това трябва да поддържате правилна хигиена.

Ако лекарят смята, че може да има инфекция. тогава те могат да предпишат прилагането на локални или системни антибиотици.

Локалните кортикостероиди са едни от най-предписваните лекарства за това състояние от специалистите. Не бива да се страхувате да ги използвате, стига да го правите правилно. Те осигуряват много ползи за бебета с дерматит.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X