Напишете дума/думи за търсене

10 признака, че трябва да отидем на дерматолог

Дерматолозите са медицински експерти, специализирани в лечението на кожата, ноктите и косата. Съществува широкоразпространено схващане, че трябва да се ходи при дерматолог, само когато проблемът е страшен. Всъщност кое е страшно и кое не може да определи само специалистът. Вижте в кои случаи е добре да го посетите.

Акне

Лекото акне може да реагира на лекарства без рецепта, но лечението, назначено от лекар, осигурява по-дълготрайно решение. Ще трябва да обсъдите вашето състояние и конкретни цели за грижа за кожата с дерматолог, за да определите кое лечение е най-подходящо. Не подценявайте акнето – дори на възрастни то може да причини сериозни поражения, за които след това трудно ще откриете решение.

Анормални бенки или лезии

Големи, асиметрични, грапави ръбове или многоцветни бенки могат да бъдат признаци на рак на кожата. Грубите, повдигнати петна по кожата или рани, които не заздравяват, също са причина за безпокойство. Уговорете среща с дерматолог, за да изключите рака на кожата за ваше спокойствие или да диагностицирате състоянието си и да започнете лечение.

Екземи

Известно е, че това хронично кожно състояние причинява дразнене, сърбеж и лющене. Дерматолог може да ви помогне да намерите начини за справяне с екземата, включително да ви предпише лечение, ако е необходимо.

Стареене на кожата

Не мислете, че ще се справите само с хубава козметика. Може дори да не познавате кожата си и нейните нужди, както и състава на козметиката, следователно нейното действие за вас. А износената от времето, увредена от слънцето кожа може да става все по-груба, обезцветена и суха. Минимално инвазивни лечения като ботокс, ботулинови токсини и други терапии могат да лекуват тези симптоми на стареене на кожата и да ви помогнат да си върнете младежкия ѝ вид.

Брадавици и кожни белези

Тези израстъци може да са безвредни, но са в състояние да причинят дискомфорт, както и да влияят на сомачувствието ви. Посетете дерматолог, за да ги премахнете.

Сърбящи обриви или копривна треска

Ако имате алергична реакция към нещо, което влиза в контакт с кожата ви, e възможно да имате алергичен контактен дерматит. Полученият сърбящ обрив или копривна треска може да са непоносими. Локалните стероидни кремове и пероралните антихистамини от дерматолог ще помогнат.

Чувствителна или раздразнена кожа

Ако кожата ви сърби или дразни често без видима причина, може да е раздразнена. Когато кремовете без рецепта не осигуряват облекчение, може да се наложи да направите промени в начина си на живот, за да подобрите здравето си, или да използвате по-силни лекарства, предписани от дерматолог.

Белези

Когато кожата ви е изгорена или повредена по някакъв начин, върху увредената област се образува белезна тъкан. Локалните лечения, предписани от дерматолог, могат да намалят появата на белези, което със сигурност ще е добре за външния ви вид и вашето самочувствие.

Нарушения на ноктите

Ако ноктите ви не изглеждат гладки и здрави, попитайте дерматолог какво може да се направи. Честите заболявания на ноктите, които могат да бъдат лекувани, включват врастнали нокти на краката, бактериални и гъбични инфекции, тумори, кисти, бели или тъмни петна и др.

Косопад

С правилната диагноза оплешивяването или изтъняването на косата често може да се лекува. Дерматолог може да препоръча лазерна терапия или други медицински интервенции за основното състояние на скалпа, което може да причини загуба на коса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X