Напишете дума/думи за търсене

Учени дават 6 хитри съвета за избягване на акне

Акнето е проблем, който най-често се случва през пубертета, но не само. Много жени на зрялал възраст с години с еборят с него и с последиците му.

Ето най-ефективните препоръчани от дерматолози навици за избягване на акне.

Редовно ексфолирайте

С прости думи, акнето се случва, когато порите се запушат с мазнина, мъртва кожа и/или бактерии. Така че първата стъпка за предотвратяване на акне е поддържането на кожата чиста и без излишна мазнина и мъртви кожни клетки. Освен редовното миене на лицето, можете да включите съставки като салицилова, гликолова и млечна киселини, които работят за премахване на мъртвите кожни клетки и предотвратяват запушването на порите.

Ретинолът е силна съставка, коато се използва и за лечение на акне, тъй като увеличава клетъчния оборот. Като разкриват по-нова, по-здрава кожа, всички тези съставки могат да помогнат за избледняване на белезите от акне и да изгладят текстурата на кожата.

Почистете повърхностите около вас

Може да не го осъзнаваме, но много повърхности ежедневно влизат в контакт с лицето ни - от калъфките за възглавници до мобилните телефони. Затова е толкова важно тези повърхности да се почистват и дезинфекцират редовно. Така че редовно сменяйте е перете чаршафите, особено калъфките за възглавници, а също и четките за грим, телефона. Дори слънчевите очила, които могат да се омазнят от слънцезащитните продукти и да попият пот през лятото, могат да причинят пъпки. Докато го правите, не забравяйте да не докосвате лицето си с мръсни ръце.

Обърнете внимание на диетата си

Кожата ви е отражение на това, което слагате в тялото си, а някои храни могат да предизвикат акне.

„Диетата може да бъде най-сериозният виновник за акне и много други кожни заболявания“, казва д-р Джули Русак, дерматолог в Манхатън. "Здравето на червата е изключително важно за цялостното ни благосъстояние, включително за здравето на кожата. Възстановяването на здравето на червата намалява общото възпаление и стимулира здравата генна експресия."

Известно е, че рафинираните зърнени храни, захарта, млечните продукти и високо гликемичните храни причиняват акне при някои хора. Дори виното и коктейлите могат да доведат до пъпки, тъй като алкохолът се превръща в захар в организма, което предизвиква възпалителна каскада, която е известен причинител на акне, казва д-р Русак.

Преди да изключите напълно дадена хранителната група от вашата диета обаче, не забравяйте, че кожата на всеки реагира по различен начин и макар че сладоледът например може да доведе до поява на акне, той може да няма ефект върху кожата ви. Ето защо д-р Русак кара пациентите си да се подлагат на тестове за хранителна чувствителност, за да разберат клинично телата си и да внесат само необходимите промени в начина си на живот, за да се чувстват най-добре.

Минимизирайте стреса

Може би сте си мислили, че акнето ви ще изчезне, след като преминете през пубертета, но два основни агресора за акне остават през по-голямата част от зрялата възраст: стрес и хормони.

„Често акнето при възрастни се дължи на хормони и стрес“, казва д-р Русак. "Стресът води до повишени нива на кортизол и това от своя страна може да повлияе на хормоналното разпределение. Акнето, предизвикано от стрес, може да се прояви като само една голяма пъпка в средата на челото ви или може да се прояви като хормонално акне, което обикновено е разположено в долната част на лицето по челюстта, където имаме най-висока концентрация на мастни жлези с хормонални рецептори върху тях."

В сравнение с белите точки, които обикновено идват от външно възпаление, акнето от стрес се причинява от вътрешно възпаление и води до възпалени големи кисти, казва д-р Русак. За лечение на тези дълбоки кисти д-р Русак препоръчва колоидни превръзки, ретинол и топли/студени компреси.

„Акнето, свързано със стреса, трябва да се лекува с два вида процедури - една, която контролира текущата поява, и поддръжка, която помага да се контролира излишната мазнина“, казва д-р Кавита Маривала, дерматолог от Ню Йорк.

Надхитри хормоните си

Подобно на стреса, не можете напълно да избегнете хормоните и начините, по които те влияят на кожата ви. Но като знаете времето на вашия месечен цикъл и начина, по който кожата ви реагира, можете да промените рутината си и да се подготвите за потенциалната атака на акнето.

Обикновено пробивите се случват седем до 10 дни преди менструацията. Това е, когато естрогенът, хормонът, който поддържа кожата чиста, пада, докато тестостеронът и прогестеронът скачат. Тази комбинация води до повишено производство на себум, така че кожата ви става по-мазна и е склонна към запушване.

„Непосредствено преди овулацията и по време на менструацията, не забравяйте да спите достатъчно, да останете хидратирани и да избягвате известни причинители на акне като глутен, захар и млечни продукти“, казва д-р Русак.

Обърнете сериозно внимание на съня си

Всички сме чували, че недоспиването е вредно за организма и една от потенциалните последици е акнето. Проучванията са установили връзка между лошото качество на съня и тежестта на акнето. Изследователите откриват, че когато спите по-малко от осем часа, сте по-склонни на черни мисли и лошо настроение, а вече знаем как стресът и повишените нива на кортизол могат да доведат до поява на акне.

Плюс това сънят е времето, когато тялото се възстановява, а това влючва и кожата и нейното здраве.

Тренирайте и измийте

Тренировките са чудесни за вашето здраве и често са един от начините да помогнете за справяне със стреса. Но е важно да почистите кожата си веднага след фитнес или джогинг, за да избегнете запушване на порите и замърсяване. Вземете душ веднага след тренировката си или в краен случай се почистете с кърпички за лице.

Също така е добре да премахнете грима си преди тренировка. Потенето по време на упражненията може да отвори порите ви, позволявайки на грима и бактериите, които сте натрупали през деня, да влязат и да ги запушат. Плюс това кой иска фон дьо тенът да се спуска по лицето му по време на йога сесията?

Начини да справяне с акнето и пъпките на средната възраст

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X