Напишете дума/думи за търсене

Как да разберете дали гримът съдържа тежки метали

Къде мислите, че най-вероятно ще бъдете изложени на тежки метали? В мазето, където боята е стара, или ако сте лакоми за суши? Доста по-лесно ще стане всъщност. И си го причиняваме всеки ден. Защото от дезодоранта до ружа – всички те е възможно да са носители на тежки метали.

Какво представляват тежките метали? Наистина ли сте изложени на нива, които могат да бъдат потенциално вредни? И ако е така, можете ли да направите нещо, за да го предотвратите?

Какво представляват тежките метали?

Тежките метали са естествено срещащи се елементи, които имат висока атомна плътност и следователно висок атомен номер. Най-често срещаните тежки метали включват:

Арсен

Алуминий

Кадмий

Мед

Желязо

Живак

Цинк

Някои тежки метали са токсични - като арсен и олово - но други са основни хранителни вещества като желязо и цинк. (Само още един пример за това как „естествено“ не винаги означава безопасно.) Те могат да бъдат доброкачествени при ниски нива, полезни при подходящи нива и токсични, когато са в излишък.

Токсичност от тежки метали: това се случва извънредно

Има два вида отравяне от тежки метали: остро и хронично. Острото отравяне се случва, когато някой е изложен на високо ниво на тежки метали. Симптомите са внезапни и драматични като отпадане и повръщане.

Хроничната токсичност на тежки метали е много по-често срещана - възниква, когато сте изложени на ниски нива на тежки метали за продължителен период от време. Тогава тежките метали могат да се натрупват по-бързо, отколкото тялото ви може да ги детоксикира.

Представете си го като за капене на вода в кофа с много малка пукнатина в дъното. Отначало водните капки изтичат през пукнатината, но бавно капките започват да се натрупват и не могат да излязат от кофата толкова бързо, колкото влизат. В крайна сметка кофата прелива, дори когато водата продължава да се просмуква през пукнатината.

Симптомите на хронично излагане се появяват бавно с течение на времето и тъй като са неясни, лесно могат да бъдат объркани с други състояния. Най-честите симптоми са:

  • Главоболие
  • Слабост и умора
  • Болки в ставите и мускулите
  • Запек

Хроничното излагане на тежки метали също има ясни връзки с появата на рак, вродени дефекти, бъбречни заболявания и белодробни увреждания.

Например многобройни проучвания показват, че ежедневната употреба на антиперспиранти с повечето дезодоранти е свързана с повишен риск от рак на гърдата. Алуминият е активната съставка в антиперспирантите и проучванията са установили, че прилагането на антиперспиранти ежедневно корелира с по-високо съдържание на алуминий в гърдите.

Освен това излагането на ниско ниво на олово при бременни жени е свързано с ниско тегло при раждане и забавяне на развитието на детето.

Хроничната експозиция е свързана с експозиция във времето. Малко ежедневно излагане може да бъде достатъчно, за да предизвика сериозни симптоми. Ако сте бременна, сте изложена на повишен риск. Децата, които нямат пълните възможности за детоксикация като възрастните, също са изложени на повишен риск.

Съдържа ли вашият грим тежки метали

Козметиката се оказва един от основните източници на тежки метали. Те могат да я замърсят по един от двата начина: или чрез производствения процес, или замърсяват естествените оцветители, използвани за формулирането на продукта.

В по-голямата си част не можем да видим, помиришем, вкусим или усетим излагането на тежки метали. Предполагаме, че продуктите, които купуваме и използваме, са безопасни. Но това е само един от митовете, които са врата към потенциални заболявания, дори променящи живота въздействия като рак на гърдата и бъбречни заболявания.

Най-обезпокоителното е, че по закон са определени приемливите нива за тежки метали в козметиката, но никой не изисква от компаниите да спазват тези стандарти или да тестват продуктите за безопасност.

Всъщност неотдавнашен научен анализ установи, че над 400 нюанса червило от популярни марки са замърсени със следи от олово.

Но нали навсякъде са тежките метали?

Да, тежките метали могат да бъдат буквално навсякъде, включително във водата и въздуха, но това не означава, че не трябва да намаляваме активно излагането си на тях.

Видът и честотата на експозиция са от основно значение за развитието на токсичност. Затова отделете малко време и помислете колко продукти за лична хигиена използвате всеки ден:

  • Конци, паста за зъби, вода за уста
  • Измиване на лицето, тоник, серум, овлажнител, слънцезащитен крем
  • Измиване на тяло, крем за бръснене, лосион за тяло
  • Шампоан, балсам, обемен спрей, лак за коса
  • Основа, коректор, фон дьо тен, хайлайтър, сенки за очи, руж, бронз, очна линия, гел за вежди, спирала, червило, гланц

Ако дори половината от тези продукти са замърсени и ги използвате ежедневно, можете да изпитате хронично излагане на тежки метали.

Според някои специалисти е възможно излагането на тежки метали през кожата в сравнение с яденето и пиенето да е по-опасно. В червата има процес на детоксикация за тежки метали, докато кожата няма същите способности за детоксикация. Тежките метали, абсорбирани чрез продукти за лична хигиена могат да отидат направо в кръвта.

Естествената козметика не е отговорът

Повечето „естествени“ козметични продукти като минерални гримове се произвеждат предимно от глина и талк. Тези минерални съставки често са замърсени с тежки метали като арсен, олово и кадмий по време на процеса на добив и производство. След това тези замърсители се „придвижват“ във вашата чанта за грим чрез пудри като руж или чрез красивия червен цвят на червилото ви.

Според проучване на тежки метали в козметиката арсен, кадмий, хром, кобалт, олово, живак и никел присъстват в опасни количества както в луксозните, така и в бюджетните марки. Проучванията също така показаха, че продукти като сенки за очи, ружове и компактни пудри съдържат повече тежки метали от другите видове козметика.

Почистване на чантата за грим

Всички видове грим, независимо дали са естествени или от висок клас, могат да съдържат тежки метали като олово, алуминий, кадмий, арсен или живак и т.н. Тежките метали няма да бъдат изброени в списъка на съставките, тъй като те са замърсители.

Ето няколко бързи съвета как да разберете дали вашият грим съдържа тежки метали:

  • Потърсете марки, които разкриват публично всички съставки в своите продукти и активно тестват съставките за тежки метали. Компаниите, които признават важността на тестването на суровини и/или готови продукти, активно ще показват тази информация на своя уебсайт.
  • Потърсете в Google името на марката за красота и „тежки метали“ или „тестване за безопасност“ и вижте какви резултати ще получите. Ако не можете да намерите информация за съставките или как тестват за замърсители, обърнете се лично до компанията и поискайте информация за това какъв вид допълнителни тестове правят върху съставките и/или крайните продукти.
  • Вижте базата данни на EWG Skin Deep за обективни прегледи на козметичната безопасност.
  • Спрете да използвате антиперспиранти, тъй като всички те съдържат алуминий. Има много безопасни дезодоранти, които работят отлично, дори от най-бюджетните марки.
  • Запишете си някъде вредните съставки, които трябва да избягвате в продуктите за грим и грижа за кожата, и съобразявайте с този списък покупките си.

Вредни съставки в слънцезащитната козметика

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X