Напишете дума/думи за търсене

Безопасни ли са съставките на слънцезащитните продукти

Учени от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) са установили, че активните химикали в слънцезащитните кремове могат лесно да проникнат в кръвта.

Това предизвика вълна от въпроси относно безопасността на слънцезащитните продукти.

„Изследването беше изтълкувано погрешно“, каза д-р Адам Фридман, председател на клиниката по дерматология в университета Джордж Вашингтон, който не е участвал в изследването. "Това, че проникват в кръвта, не означава нито че е опасно, нито че е безопасно. Отговорът е, че не знаем."

FDA предложи правило, изискващо от производителите на слънцезащитни продукти да предоставят допълнителна информация за активните съставки в своята козметика.

Авторите на изследването подчертават, че техните открития не предполагат, че хората трябва да спрат да използват слънцезащитни продукти. Тяхното проучване има за цел да установи дали обикновените слънцезащитни съставки надвишават 0,5 нанограма на милилитър кръв, защото FDA препоръчва продуктите над този праг да бъдат тествани за безопасност. От шестте тествани всички надхвърлят тази граница.

"Резултатите от нашето проучване показват, че има доказателства, че някои слънцезащитни активни съставки могат да бъдат абсорбирани", заяви д-р Джанет Уудкок, директор на Центъра за оценка и изследване на лекарствата на FDA.

Уудкок каза, че изследването подчертава необходимостта производителите на слънцезащитни продукти да тестват дали техните продукти са безопасни, когато се абсорбират в кръвта.

FDA вече е сертифицирала, че слънцезащитните кремове, които блокират слънчевите лъчи с минерали - като цинков оксид и титанов диоксид - са безопасни, но те често оставят бели следи по кожата.

Новото проучване тества шест химически слънцезащитни съставки от четири предлагани в търговската форма формули - три спрея и един лосион - върху 48 души.

Те тестваха три химикала от първото проучване - авобензон, оксибензон и октокрилен - плюс три нови - хомозалат, октизалат и октиноксат. Хората прилагаха слънцезащитните кремове над 75% от тялото си веднъж през първия ден, след това четири пъти на ден в продължение на още три дни.

И шестте достигнаха концентрации в кръвта, която надвишава прага, поставен от FDA, а концентрациите в кръвта се увеличиха с течение на времето.

Какво могат да причинят тези съставки, които попадат в кръвта, тепърва ще се разисква от научните среди. Но ако искате да сте напълно спокойни за здравето си, купувайте слънцезащитни продукти с минерали, нищо че ще имате бели следи по банския си.

Как да изберем слънцезащита за бебе

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X