Напишете дума/думи за търсене

Кървинг: скритото отхвърляне в социалните мрежи

Кървингът е широко разпространена практика в социалните медии и означава отхвърляне на някого.
Социалните мрежи имат свой собствен език, който невинаги е ясен за начинаещи или „възрастни“. Кървингът е един такъв термин.

Отнася се за една от новите тенденции във взаимодействието във виртуалното пространство. Това всъщност е практика, която съществуваше в аналоговия свят, лице в лице, но стана по-очевидна и проницателна в интернет.

Кървинг е фин начин за игнориране или отрязване на човек по политически коректен начин, че често остава незабелязан. Това е фина форма на отхвърляне. В някои случаи това дори се превръща във форма на манипулация.

Най-добрият начин да се дистанцирате от някого е по директен начин. Всъщност способността ви да общувате, означава, че имате подръка голям брой фрази, за да изразите чувствата си. Кървингът обаче не следва права линия, а върви по криволичеща и изключително изтощителна пътека.

Кървингът се проявява по различни начини. Най-често
срещаният е това, което някои наричат „оставяне на някого“.
Когато това се случи, единият човек изпраща съобщение, а другият го вижда, но не отговаря, със сигурност не веднага. Може да отнеме дни или дори седмици, преди да отговори. Освен това, когато го направи, обикновено е по доста незаинтересован начин.

От друга страна, понякога той може да отговори бързо, но по начин, който демонстрира желанието му да приключи разговора. Може да е доста учтив, но в същото време донякъде лаконичен и определено ще усетите липсата на истинска топлина.


Ако някой се отнася с вас по този начин, може да си помислите, че просто има лош ден, седмица или месец. Ще сте склонни да вярвате, че той иска да поддържа комуникация, но че обстоятелствата му пречат. Всъщност много хора от тези, които практикуват кървинг, казват неща като: „Съжалявам, че не ти отговорих по-рано, но бях наистина зает.“

От кървинг до манипулация
Понякога кървингът се поддържа само за кратко време, докато другият човек осъзнае какво се случва и разбере, че не може да направи нещо особено по въпроса. Въпреки това има и възможност играта да продължи известно време.

Това се случва, когато една от страните възприеме двусмислено отношение. Тя не реагира бързо и не реагира с истински интерес към взаимодействията, но от време на време показва признаци на заинтересованост. Понякога се водят истински разговори, които насърчават другата страна да упорства в комуникацията.


Който си служи с кървинг по този начин, обикновено го прави, защото не иска да нарани другия или защото е уморен да дава, но да не получава. Практикуването на кървинг по този начин обаче има категорично име и то се нарича манипулация.

Хората, които практикуват извиване по манипулативен начин, се нуждаят от другия човек. Поради тази причина те не искат напълно да загубят връзката с него, но не искат и да й позволят да напредва и да се задълбочава.

Възможно е обаче самите те да са жертви на някаква форма на тревожност при раздяла. В този случай „загубата“ на другия би била доста болезнена за тях. Следователно, те не искат да спрат да получават тези знаци на интерес и обич, защото имат нужда от тях. Това, което не правят, е да предлагат реципрочност.

Нещо подобно може да се случи с този, който упорства, въпреки признаците на отхвърляне. Всъщност упорството се превръща в начин за справяне с неговите спящи форми на болка. Той може да не е толкова заинтересован от другия човек, но доброволното подчиняване на цикъла от приемане и отхвърляне му „помага“ да преодолее екзистенциална празнота.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X