Напишете дума/думи за търсене

Instagram причинява вреда на младите. И Facebook е наясно с това

Facebook знаеше, че Instagram ще причини вреда на тийнейджърите
Големите технологични компании, като Facebook, провеждат периодично проучвания. Те го правят, за да разберат поведението на потребителите, за да са в крак с ефекта от използването на техните платформи, както и промените, които правят в тях.

Всеизвестно е, че Instagram е една от социалните мрежи с най-много потребители. В тази дигитална среда младите хора са свидетели на визуални сценарии, които обуславят изграждането на техните собствени истории и личност. Този портал е напълно нереална, изкуствена вселена, където инфлуенсърите са както референти, така и социални модели за подрастващите. Животът, който показват онлайн обаче, е далеч от живота, който имат в действителност.

Според доклад, публикуван в Wall Street Journal, Facebook е знаел, че Instagram вероятно ще причини вреда на подрастващите и ще има пагубно въздействие върху психичното им здраве. Мениджърският екип на компанията е бил наясно, че младите хора с по-уязвим характер и ниско самочувствие ще са изложени на риск да страдат от различни психологически разстройства.

Припомняме,че Facebook придоби Instagram през 2011 г. за два милиарда долара. Бизнесът досега се оказва печеливш, въпреки че създателите са били наясно, че може да се окаже опасен за потенциалните потребители.
Това проучване разкрива данни и информация, които вече са били известни на някои компании и институции, които регулират технологичния пазар.

Университетът в Кентъки провежда изследването, което разкрива някои
тревожни специфики. То открива, че използването на социални мрежи като Instagram кара подрастващите да се чувстват все по-несигурни, недоволни и разочаровани от съществуването си.

Instagram и нереално съвършенство
Макар Facebook да е знаел, че новата му играчка Instagram може да причини вреда на тийнейджърите, не са предприети никакви стъпки за опазване на психичното им здраве. В допълнение изследването установява, че използването на Instagram значително намалява самочувствието при подрастващите, които не се чувстват добре спрямо собственото си тяло.
40 % от потребителите на Instagram посочват, че се чувстват все по-малко привлекателни.

Тъжното е, че децата и юношите не осъзнават, че голяма част от изображенията в тях не са реални.


Нито разбират, че тази вселена от привидно перфектни хора създава напълно недостижими очаквания и идеали за красота. Това означава, че малко по малко техният образ и визията, която имат за себе си, се изкривяват напълно. Те дори могат да започнат да вярват, че имиджът им не попада в рамките на параметрите на това, което е социално приемливо.
Wall Street Journal настоява, че Марк Зукърбърг и целият му екип са знаели предварително, че това приложение ще бъде особено „токсично“, особено за тийнейджърките. С две думи, културата на Instagram създава среда, в която само съвършенството е от значение.

Депресия и мисли за самоубийство
Тиранията на социалните мрежи и абсолютната зависимост от екраните водят много млади хора до депресия, тревожни разстройства и дори мисли за самоубийство. Медицинският университет „Джон Хопкинс” провежда изследвания, които подчертават тази тревожна реалност.

От идването и разпространението на социалните мрежи преди две десетилетия животът на младите хора и подрастващите се е променил напълно, особено по въпросите на психичното здраве. Честотата на депресията и суицидното поведение се е увеличила до степен, че самоубийството е водещата причина за смърт на възраст между 10 и 34 години.

Страхът да не пропуснат нещо, ако не са в мрежата, и манията за постоянно подсилване на техните снимки и публикации кара младите хора да изградят нездравословен начин на живот. Както и фактът, че мозъкът им, особено на тази възраст, е постоянно програмиран да се сравнява с другите.

Значението на образованието и превенцията
Какво може да се направи с тази тревожна реалност? Решението не е в забраната за използването на социалните платформи. Това няма да е от голяма полза. Това, което наистина е полезно, е образованието и превенцията.

Ето защо е от съществено значение да се работи върху аспекти като самочувствие, приемане на собственото тяло и друга динамика, която надхвърля живота пред екрана. Това би помогнало да се „закотвят” тези млади хора в реалния свят.

Да са щастливи в реалността, а не в Instagram.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X