Напишете дума/думи за търсене

Как да помогнем на някого, който страда от заблуди

Човек, който страда от заблуди, може да претърпи много страдание. Той изпитва идеи, възприятия или преживявания, които са изключително трудни за разбиране за околните. Освен това той обикновено се сблъсква с чувство на самота.

В обществото има някои идиосинкразии, които са „разрешени“ и други, които се „осъждат”. Когато мнозина споделят погрешно схващане или дори заблуда, това се счита за „нормално“. От друга страна, необичайна вяра или идея има тенденция да бъде етикетирана като „ненормална“.

Помагане на някого, който страда от заблуди
Основната предпоставка да помогнеш на човек, който страда от заблуди, означава да го приемеш такъв, какъвто е. Той има идеи, вярвания и личен опит, които са уникални, но това е част от неговата идентичност. Задачата на околната среда не е да му попречи да бъде себе си, да мисли, както мисли, или да живее по начина, по който живее. Неговите начини на съществуване трябва да се уважават. Той има свои собствени реалности, в които другите не трябва да се намесват.

В противен случай това засилва чувствата му на изолация, тъга и неразбраност.
Най-важното е да ги слушате такъв индивид с уважение. Човек, който страда от заблуди, трябва да може да говори за преживяванията си, без да бъде обвиняван за тях.


Стратегии за справяне

• Защита. Трябва да му помогнете да идентифицира какви действия или ситуации ще му позволят да се чувства по-сигурен и по-защитен. Например да оставите лампата да свети през нощта...
• Променете средата му. Когато човек е силно обезпокоен от заблуда, промяната на средата може да бъде полезна. Едно пътуване или дори кратка разходка може да бъде полезно в тези случаи.
• Подгответе се за трудни ситуации. Помогнете му да измисли план за справяне с трудни ситуации. Той трябва първо да идентифицира какви ситуации вижда като заплашителни, след което да разработи дефиниран план, за да може да се изправи срещу тях.
• Самоутвърждаване. Човек, който страда от заблуди, трябва да вярва както на себе си, така и на това, което предстои. Казването на утвърдителни фрази като „Ще преживея това“ или „Тази ситуация няма да продължи вечно“ може да му помогне.

Човек, който страда от заблуди, трябва да стои далеч от стреса, да засили самочувствието си и да се чувства приет и обичан. Това са универсални потребности, но страдащите от заблуди обикновено се борят с тях поради тяхното разстройство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X