Напишете дума/думи за търсене

Историята на българската криптокралица Ружа, която ФБР издирва под дърво и камък

Д-р Ружа убеждава потенциални клиенти, че уанкойнът е бъдещето на финансовите разплащания.

Българката Ружа Игнатова влезе в списъка на ФБР на десетте най-издирвани лица в света. Английски журналист твърди, че тя се крие на яхта в Средиземно море, защото там е недосегаема. Има спекулации, че е променила и външния си вид.

Ружа Игнатова се издирва за финансови измами още от 2017 г., след като гръмна пирамидата й OneCoin. Коя обаче е тя?

Името на Ружа Игнатова започна да се появява публично през 2016 г. Тогава Том Джоунс е голямата звезда за партито на Ружа Игнатова в Лондон през 2016 г. Събитието е във “Виктория енд Албърт музей”. Игнатова е кралицата на криптовалутата уанкойн, която окончателно катастрофира преди 3 дни при срещата си с правосъдието в САЩ. Съмненията, че уанкойн е измама, се потвърдиха окончателно след разследвания в няколко държави и арести по цял свят на хора, замесени с мулти левъл схемата, промотирана от Ружа Игнатова. Тя е обявена за издирване заради измама на инвеститори от цял свят, които заблуждавала с обещания за печалби в бъдеще, както и за

пране на набраните от тях 1,2 милиарда евро

На летището в Лос Анджелис е арестуван брат Константин Игнатов. 33-годишният мъж се явява на събитията на “Уанкойн” от година и половина насам, защото сестра му

трайно изчезна след започнало разследване срещу нея в Германия

Издирваната от САЩ и Германия Ружа Игнатова с партньора си Себастиян Грийнууд, който е арестуван в Тайланд през октомври 2018 г.
Издирваната от САЩ и Германия Ружа Игнатова с партньора си Себастиян Грийнууд, който е арестуван в Тайланд през октомври 2018 г.
През ноември 2018 г. в Тайланд е арестуван партньорът на Ружа Игнатова в “Уанкойн” Себастиян Грийнууд. След това е екстрадиран от САЩ, където го издирват за същата измамна схема. По-рано зад решетките в Щатите попада и адвокатът от Флорида Марк Скот, обвинен за пране на 400 милиона долара, набрани по схемата на Ружа Игнатова. Хора на по-ниски нива в организацията са задържани в Индия, Германия, Китай и още десетки държави, където са действали криптоизмамниците. От големите босове на “Уанкойн” в неизвестност е единствено Ружа Игнатова, която се издирва от няколко държави. От 6 март насам я търсят и САЩ.

Всъщност първата публична проява на Ружа Игнатова в България е още от декември 2014 г., когато

изненадващо беше обявена за бизнес дама на годината на бляскава церемония

в столичния хотел “Шератон”.

“Създава и структурира портфолио за 75 млн. евро. Има две книги на немски и китайски език, както и амбицията да измести от първото място биткойн, чиято капитализация е над 7 млрд. лв.”, представят я водещите Евгени Минчев и Ива Екимова. Ружа блести в червена рокля и не сваля усмивката от лицето си.

“Искам да благодаря на всички вас, които сте тук, на моя екип и на гостите ми от Великобритания, Скандинавия и Азия. Създадохме компанията преди 2 месеца и вече имаме 10 хил. клиенти”, казва Ружа Игнатова под аплодисментите на гостите.

Само 2 месеца преди това 34-годишната тогава Игнатова основава компанията Уанкойн за търговия с едноименната криптовалута. 

33-годишният Константин Игнатов замества кака си Ружа през 2017 г., когато срещу нея започват разследвания в няколко държави.
33-годишният Константин Игнатов замества кака си Ружа през 2017 г., когато срещу нея започват разследвания в няколко държави.

През 2014 г. биткойн вече жъне успехи на финансовите пазари,а уанкойнът на Ружа Игнатова има амбицията да го измести от първото място.

Мистериозно като появата на Ружа офисите на “Уанкойн” никнат като гъби в Европа, Азия, САЩ и Африка

На бляскави церемонии в огромни зали се представя новият продукт. Валят обещания за огромни печалби и светло бъдеще.

За разлика от биткойн обаче уанкойнът на Игнатова е централизиран и копаенето му става на вътрешен сървър. За да се копаят уанкойни, трябва да се плати. Компанията печели от продажба на обучителни пакети, които се продават от 110 до 27 500 евро, но след това се появяват и такива по 55 хил. евро. Печели се и когато привлечеш нови членове, на които да продадеш от пакетите, обещаващи печалби в бъдеще. Точно заради това уайнкойн е известна като понзи схема, или мулти левъл маркетинг. Години по-късно се оказва, че от уанкойни не се печели и единственият начин да забогатееш, е да продадеш обучителни пакети на нови и нови мераклии за милиони. Което си е чиста пирамида от типа на т. нар. пловдивски игри, само че омотано в сложни технологични думички. 

Графики като тази и бляскави събития убеждават кандидатите за бързи печалби в предимствата на уанкойн.
Графики като тази и бляскави събития убеждават кандидатите за бързи печалби в предимствата на уанкойн.

Уайнкойнът на Ружа Игнатова така и не става конвертируем, въпреки няколкото съобщения през годините, че това ще стане съвсем скоро. Последното е от 9 януари 2019-а. Ружа Игнатова вече не се появява на събитията, защото Германия я издирва за измами от 2017 г. Замества я брат Константин, който е арестуван в сряда на летището в Лос Анжелис.

Според официалната биография Ружа Игнатова е родена в Плевен. Бащата е Пламен Игнатов, а майката - Веска. Години по-късно и те се появяват в бизнеса на дъщеря си. Когато е на 10 г., Ружа заминава със семейството си за Германия. Завършва икономика в университета в град Констанц, а след това прави докторантура по право в Оксфорд.

Оттогава се представя и като д-р Ружа Игнатова. Започва кариерата си като консултант в “Макензи енд къмпани” и няколко европейски банки. В България д-р Ружа се появява през юли 2009 г., когато влиза в съвета на директорите на български фонд, в който остава само 9 месеца, след което е заличена от всички регистри.

След това има няколко незначителни бизнес начинания с майка си и баща си, докато не основава “Уанкойн” през 2014 г., когато започва световната инвазия на понци схемата. 

Константин Игнатов показва колко са членовете на пирамидата по света.
Константин Игнатов показва колко са членовете на пирамидата по света.
Според сайта на компанията

до 10 март 2019 г. в нея участват 3 533 512 души,

които са купили различни обучителни пакети за търговия с уанкойни.

Три са основните дружества на Ружа Игнатова, свързани с криптовалутата - Oneсoin Ltd, регистрирана в Дубай, OneLife Network Ltd (Белийз) и “Уан нетуърк сървисес” ЕООД - в България, което е търговски представител на фирмата от Дубай. Офисът е в сграда на пл. “Славейков”. (Повече за имотите на Ружа в България четете в карето на 14 стр.)

Първият официален сигнал от българска институция, че “Уанкойн” е измама, идва през септември 2015 г. Тогава Комисията за финансов надзор разпространи съобщение, че търговията с уанкойни не се регулира от законодателството и не са финансов инструмент. Предупреждението към инвеститорите беше, че подобни криптовалути крият риск и при изпадане в несъстоятелност на организатора ощетените не могат да бъдат компенсирани от фонда на инвеститорите. Преди това обаче няколко европейски институции и банки сигнализираха, че уанкойн е измама, а в няколко държави започнаха и разследвания срещу организацията на Ружа Игнатова и бизнес партньорите . В същото време се появиха и съобщенията, че криптовалутата е на крачка от конвертируемост, след което ще може от нея да се печелят реални пари и да се пазаруват стоки. Това обаче така и не се случи.

За последно Ружа Игнатова е забелязана в България през лятото на 2017 г., когато яхтата за 15 млн. евро акостира на порта в Бургас. Два месеца преди това прокуратурата в германския град Билефелд започна мащабно разследване срещу компанията на бизнес дамата. На 17 и 18 януари 2018 г. спецпрокуратурата,

ДАНС и ГДБОП влязоха в офисите на Ружа Игнатова

на пл. “Славейков” в столицата и на още няколко адреса. Оказа се, че е заради разследването в Германия, където Игнатова се издирва като член на престъпна група за измами. Там търговията с уанкойн е забранена, както и в други европейски държави. При обиските на офисите преди година участват представители на Европол. Иззети са сървърите на “Уан Нетуърк Сървисес”, разпитани са 50 души, повечето от които служители. Ружа Игнатова не е сред разпитаните и не е обвинена в престъпления, защото няма данни за такива в България. Тогава от фирмата на Ружа разпространиха и съобщение, в което пишеше следното:

“В резултат на проведената акция компанията търпи сериозни финансови загуби. От офиса на партниращите компании беше иззето работно оборудване, при което нашите партньори считат, че са умишлено подложени на натиск, който би могъл да доведе до фалит. Този факт също е изключително озадачаващ и ни навежда на мисълта, че подобно случайно съвпадение не би било логично”.

Всъщност Ружа Игнатова е била управител на тази фирма до 2011 г. След това на нейно място е вписана майка Веска. 7 месеца преди акцията в офисите тя също е освободена, а на нейно място влиза Кристиян Манолов - младеж на 25 г., който живее в панелка в столичния кв. “Модерно предградие”. Собственик на “Уан Нетуърк Сървисес” е друга компания - “Артефикс Европа”, която също е прехвърлена на бушона Кристиян Манолов. От няколко месеца насам дружеството, опериращо с уанкойни в България, е друг мъж - Ангел Бояджийски, който няма бизнес история и отново е подставено лице. В офисите на пл. “Славейков” вече няма служители.

След обвиненията от Германия и обявяването за издирване Ружа Игнатова изчезва трайно от бляскавите събития на “Уанкойн” по света, където се канят инвеститори и се убеждават да купят обучителни пакети за търговия с криптовалутата.

Едно от

последните появявания на събитие е в Макао, град в южната провинция на Китай

Датата е 31 май 2017 г. Вече е обявена за издирване от Германия, а разследването в САЩ я уличава като основно действащо лице в схемата за измами и пране на пари. Оттогава я замества брат Константин. Татуираният младеж се изявява най-често в изостанали азиатски и африкански държави - пазари, които могат да се експлоатират лесно, за разлика от тези в Европа, където десетки хиляди инвеститори вече са разбрали, че са измамени.

Купува имоти за 16 млн. лева в София и яхта за 15 млн. долара 1 година след старта на уанкойн

Сградата на ресторант “Крим”, която Игнатова купи през 2015 г. и прехвърли през 2016-а.
Сградата на ресторант “Крим”, която Игнатова купи през 2015 г. и прехвърли през 2016-а.
Имоти за 16 млн. лв. купува Ружа Игнатова в София през 2015 и 2016-а - година, след като започва да се занимава с криптовалути.

Това са сградата на ресторант “Крим” на ул. “Раковски”, къщата на бившия столичен кмет Димитър Моллов до Народното събрание и сградата, в която е офисът на “Уанкойн” в България на пл. “Славейков”. Преди нея собственик на билдинга е голяма строителна компания, която ремонтира булеварда пред него.

Всички имоти са купени от “Рисг Лимитед” - фирма на Ружа Игнатова, която е регистрирана в Обединените арабски емирства. През 2015 г. тя става и съдружник в компания, която има 114 дка до Несебър, купени на търг от Министерството на отбраната. Компанията е собственост на две сестри близначки. До февруари 2017 г. се управлява от едната заедно с майката на Ружа Игнатова. Тогава бизнес дамата изненадващо прехвърля всичките си придобивки на дружества на финансиста Емил Хърсев. Той е бил нает от чуждестранен фонд и е сключил доверителни клиентски сделки, които са законни, но не обсъжда детайли. Подобни договори се сключват, когато се извършва т.нар. обратен лизинг - изплащаш собствените си имоти срещу кредит. С оттеглянето на Ружа от скъпите имоти в центъра на София започва и прехвърлянето на фирмите на бушони като Кристиян Манолов и Ангел Бояджийски. (Виж на 15-а стр.) Освен на недвижими имоти Ружа Игнатова е собственик и на яхтата “Давина”, оценявана на 15 млн. евро. Едно от последните свидетелства от борда е на светския лъв Евгени Минчев от лятото на 2017 г., когато Ружа дава прием на звезди от хайлайфа на традиционен парти уикенд. Голямата звезда на купона е Преслава. Тогава на яхтата е и брат Константин, който е арестуван миналата седмица в САЩ заради разследването за измами там.

Партньорите я напуснаха, другите са арестувани

Тези мъже от Азия още вярват, че ще станат богати по схемата на Ружа.
Парите на будалите отидоха, за да пее на ухо Том Джоунс, вместо да им докарат трицифрени печалби от търговия с новоизмислени “валути”
Тези мъже от Азия още вярват, че ще станат богати по схемата на Ружа. Парите на будалите отидоха, за да пее на ухо Том Джоунс, вместо да им докарат трицифрени печалби от търговия с новоизмислени “валути”
Залезът на “Уанкойн” на д-р Ружа започва с разследването в Германия, по което бяха претърсени и офисите в София. То е срещу корпорацията OneCoin LTD, която е регистрирана в Дубай, а не срещу местните дружества.

Пръв я напуска холандецът Игор Албъртс. Той и съпругата му Андреа Цимбала правят видеообръщение в ютюб. Изненадващо за повечето участници в мултилевъл маркетинг схемата, те обявяват криптовалутата уанкойн на д-р Ружа за измама.

“Това е най-голямата грешка в живота ни”, казва Игор. Преди това печели по 1 млн. долара на месец като хората от високо ниво в компанията, инвестирали в обучителен пакет още през 2015 г, а след това набирали нови членове, които да купуват указания как ще се печели от уанкойн. Днес Игор отново изнася обучителни семинари, но вече рекламира собствената си криптовалута дагкойн, за която привлича желаещи за забогатяване по същия начин, както го е правил с уанкойна на Ружа Игнатова.

След като Ружа се оттегля от промоциите на продукта си и я заменя брат Константин, пропадането продължава. Близо 100 офиса на компанията по цял свят са закрити. Инвеститори от 4 континента пишат мейли и звънят на българите, за да получат информация кога ще започнат да печелят, но отговор няма. Така се стига до ареста на адвоката Марк Скот и Себастиян Грийнууд. За втория се смята, че е съдружник на Ружа Игнатова в схемата. Грийнууд е специалист по мулти левъл маркетиг, както и Найджъл Алън, с когото Ружа работи.

В последните си изяви брат Константин е неподготвен и недодялан на сцената, възмущават се във фейсбук присъствали на събитията на “Уанкойн”. Много от тях се оплакват, че са измамени и предупреждават другите да не се хващат на въдицата.

Най-големите операции срещу Уанкойн досега са в Индия, където са арестувани 23-ма участници в схемата, и в Южен Китай, където са закопчани 119 по разследване за измами за 15 милиарда юана - около 2,4 милиона долара.

Ружа Игнатова изчезва през 2017 г.
Ружа Игнатова изчезва през 2017 г.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X