Напишете дума/думи за търсене

Тайната на любовта на Пол Нюман и Джоан Удуърд

Имало едно време в Холивуд пантеон от звездни двойки - партньори на екрана и извън него. През 40-те това са Спенсър Трейси и Катрин Хепбърн, както и Хъмфри Богарт и Лорън Бакол, а 50-те години излъчват романтичната и неустоима легенда за Пол Нюман и Джоан Удуърд.

Той беше суперзвезда, синеоко чудо и един от най-добре изглеждащите мъже, появявали се някога на екрана.

Тя печели “Оскар” още в началото на кариерата си за “Трите лица на Ева” и продължава да работи трескаво дори след раждането на трите им деца.

Те бяха женени в продължение на 50 години до смъртта му през 2008 г., а техният дълготраен роман продължава да пленява. Каква бе тайната на любовта на Нюман и Удуърд?

Именно върху тази енигма акцентира Итън Хоук, който режисира нова документална поредица на HBO Max от шест части “Последните филмови звезди”, описваща живота им чрез невиждани досега преписи. Изпълнителен продуцент на продукцията е Мартин Скорсезе.

Когато си играе с идеята за мемоари, Нюман, който почина на 83-годишна възраст след дълга битка с рака, моли стария си приятел, сценариста Стюарт Стърн, да запише интервюта с него и много от неговите приятели. Пет години по-късно му казва да спре и изгаря аудиокасетите. Разговорите обаче са транскрибирани и преписите оцеляват, а сега 51-годишният Хоук се нагърбва със задачата да преопакова тези интимни дискусии в документална форма.

Итън Хоук режисира нова документална поредица, продуцирана от Скорсезе, описваща живота им чрез невиждани досега записи
Итън Хоук режисира нова документална поредица, продуцирана от Скорсезе, описваща живота им чрез невиждани досега записи

“Мисля, че всички сме вдъхновени и хипнотизирани от романтична връзка за цял живот и как да накараш любовта да остане, да я направиш трайна. Как я правиш взаимно подхранваща? Ако някой от нас знае каква е тази тайна съставка, ние ще можем по-лесно да я култивираме в собствения си живот - обяснява Хоук пред People. - Те имаха огромно уважение един към друг.”

Удуърд и Нюман се запознават през 1953 г., докато и двамата работят върху романтичната драма на Бродуей “Пикник”.

Те са заедно отново на снимачната площадка във филма от 1957 г. “Дългото, горещо лято”. Година по-късно актьорът се развежда с първата си съпруга Джаки Уит и се жени за Удуърд.

Двойката изгражда живота си извън Холивуд, установявайки се в Уестпорт, Кънектикът, където отглеждат трите си дъщери Елинор, Мелиса и Клеър. Нюман също има три деца от Уит - син Скот, който почина през 1978 г., и дъщери Сюзън и Стефани.

Хоук разкрива това, което старата холивудска рекламна машина никога не е правила: че двамата са имали афера в продължение на пет години, докато е бил женен за Уит, че той се е борил с алкохолизма толкова дълго, че веднъж Джоан взела децата и си тръгнала, а по-късните афери на Пол също не са тайна.

Разрушаването на мита всъщност прави Нюман и Удуърд по-реални и по-синхронизирани с днешния свят.

Актьорът от “Черният телефон” споделя: “Джоан има реплика, която обичам: “Аз имам своето его и той има своето его? Тогава има този трети елемент, наречен нашето его”. Егото на тяхната връзка. Ако всеки може да постави това на първо място, ще успеем, изглежда, те са успели”.

Хоук също така добавя, че не е знаел предварително колко смешни са двамата и че всъщност според него именно това е магичната съставка за неразрушимата им свързаност.

“Ако трябва да отгатна каква е тайната на тяхното щастие, това е чувството за хумор - изглежда, те го прилагаха към почти всичко - коментира той пред People. - Имаха естествено смирение, което внася много смях в живота им. Не се вземаха твърде на сериозно.”

Той: “Оставихме следа от похот навсякъде, хотели, мотели, обществени паркове и бани”
Той: “Оставихме следа от похот навсякъде, хотели, мотели, обществени паркове и бани”

Нюман и Удуърд бяха известни с баланса, който поддържат между работата, семейството, участието си в политиката и благородни каузи, включително създаването на Newman's Own, известния дресинг за салата, чиито приходи отиват без остатък за благотворителност.

“Ако ги превърнете в приказни фигури, не е нужно да си задавате предизвикателни въпроси - разсъждава Хоук пред T&C. - Човек просто си мисли: “Бог ги е дарил с любовна афера за цял живот и това не е ли късмет”, вместо да си каже: “Уау, те са работили много усилено, за да се обичат един друг, и наистина са страдали, но въпреки това са използвали всичко това, за да продължат да растат”. Това намирам за наистина вдъхновяващо”.

За да вдъхне живот на преписите за “Последните филмови звезди”, режисьорът привлича някои от известните си приятели да ги прочетат. За гласовете на Нюман и Удуърд той избира Джордж Клуни и Лора Лини. Актьорският състав включва още Сам Рокуел, Били Крудъп, Боби Канавале и Зоуи Казан.

Разкритията понякога са сурови. Когато започва тяхната афера, Пол казва, а Клуни предава с иронично завъртане: “Оставихме следа от похот навсякъде, хотели, мотели, обществени паркове и бани”. Джоан се включва с реплика, която Лини изговаря безусловно: “От първия път, когато срещнах Пол, знаех, че е пияница”.

Тя: “От първия път, когато срещнах Пол, знаех, че е пияница”
Тя: “От първия път, когато срещнах Пол, знаех, че е пияница”

61-годишният Клуни е имал вградено разбиране за това какъв е бил животът на Нюман.

“Много е трудно в тази епоха хората наистина да разберат колко известен е бил Пол Нюман - обяснява Хоук. - Много малко са хората, които могат да разберат през какво е преминал Пол Нюман, и мисля, че Джордж Клуни е един от тях. Той също е режисьор, той е откровен по политически теми, той е фен на човека. Просто почувствах, че ще има много неща, с които той може да се свърже, и той очевидно го направи.

Мисля, че Пол беше нещо като герой за него. Той го прие наистина сериозно. Беше привилегия за всички нас дори да имаме шанса да прочетем някои от тези неща, които бяха лични.”

Най-малката дъщеря на семейство Нюман, Клеа, отива при Хоук с идеята за документалния филм и хилядите страници интервюта.

Според нея именно актьор трябва да го направи. Оттам интимността на Хоук с Нюман и Удуърд става по-дълбока. Днес Удуърд е на 92 и както се отбелязва в документалния филм, е била диагностицирана с алцхаймер през 2007 г.

Заглавието на документалния филм идва от интервю на Гор Видал, който спекулира, че тъй като телевизията изпреварва киното, неговите големи приятели семейство Нюман може да са последните филмови звезди. Хубав звуков фрагмент, но повече от 30 години по-късно Клуни е точно там.

Нюман и Удуърд може би са последната двойка филмови звезди, видени в нова светлина, която ни позволява да се възхищаваме на дълбоката, несъвършена любов и истината на техния великолепен 50-годишен роман.

Според Хоук, ако Нюман можеше да види как тези преписи достигат бял свят днес, вероятно просто щеше да бъде “напълно отегчен” от крайния резултат.

“Имам чувството, че той би искал да гледа много неща, преди да иска да гледа филм за себе си.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X