Напишете дума/думи за търсене

Какви консумативи може да открием за различните видове машини

Източник: Pixabay

В много сфери машините намират различно приложение и служат както за пробиване, така и за рязане, разбиване, шлайфане, шкурене, разбъркване и т.н. За целта се използват и специални консумативи, особеностите и отделните видове на които ще бъдат разгледани в статията.

Какво представляват консумативите за машини

Това са малки допълнения към различно оборудване, позволяващи извършване на множество работни дейности. Въпреки че се изработват от висококачествени материали, продължителното им използване води до тяхното изхабяване и необходимост от поддръжка или цялостна подмяна. С тяхна помощ се реже, пробива, шлайфа, пили, прикрепва или заварва определен вид материал. Това може да е дърво, метал, пластмаса, стъкло или друго. Със специфичния си дизайн и конструкция консумативите за машини лесно се поставят и премахват от техниката, позволявайки бързата смяна на размерите.

Какви видове ще открием на пазара

В зависимост от предназначението им консумативите за машини се отличават по своя дизайн, размери и конструктивни особености. Използваните за пробиване елементи имат различни размери, диаметри и накрайници, така че да са годни за обработка на метал, бетон, дърво, керамика или друг материал. За целта се използва бързооборотно оборудване.

Консумативите за рязане са назъбени и са приложими в ел. трионите, които осигуряват съответните високочестотни движения нагоре и надолу, за срязване. В зависимост от вида на ножовете можете да режете метал, дърво, пластмаса и други.

Най-често срещани и предпочитани в бита или индустрията са следните консумативи и машини:

  • боркорони – пробиват големи отвори в различни материали за прокарване на PVC тръби или друго;
  • винтоверт и бормашини – за тях се използват бургии, длета и свредла за метал, за дърво, за бетон;
  • лопатки – за къртене на мазилки, бетонни и каменни блокове;
  • шила – за пробиване на разнообразие от повърхности, чрез употреба на пневматична техника;
  • ножове за ел триони – назъбени ленти, изискващи високочестотни вертикални движения нагоре и надолу за отрязване на материала;
  • режещи пластини за осцилатори и за шлифоване – за фина обработка на повърхности и постигане на идеална равнина;
  • телени четки и почистващи шайби – за отстраняване на ръжда от метални повърхности. Изискват прилагане на физическа или механична енергия;
  • дискове за шмиргел и за ъглошлайф – за заточване, рязане и пилене на множество повърхности;
  • фрези – за шлайфане на метални повърхности. Могат да са с различни размери, диаметри и форма на накрайника;
  • шкурки и фибър дискове – за шкурене на метални, дървени или гипсови повърхности;
  • скоби за такер – за лесно и бързо коване на плоскости или други принадлежности;
  • пирони – за бързото прикрепване на дървени плоскости една с друга;
  • бъркалки – за разбъркване на строителни смеси;
  • дискове за моторни коси – метални допълнения за окосяване на различна по дължина и височина растителност.

Кои са подходящи

При избора е важно да се знае крайната цел и какво е необходимо за нейното постигане. Всеки от описаните по-горе качествени консумативи за машини има своето предназначение. Те се различават по размери, дължина, диаметър, накрайник. Има значение вида на обработвания материал и предназначението. За пробиване на бетон се използват бургии с видия, а за дърво накрайникът е друг. За рязане ножовете са с различна гъстота на зъбците и могат да са за дърво или метал. При затруднения се посъветвайте със специалист.

За покупката на качествени и дълготрайни аксесоари за машини, които безпроблемно ще служат дълго време, експертите съветват да избираме само специализирани онлайн магазини, където внимателно подбират доставчиците и марките, с които работят. При тях цените са достъпни и често правят изгодни промоции.

  • Ключови думи:
X