Напишете дума/думи за търсене

Какво беше посланието, което прати присъствието на най-малките наследници на Елизабет II на погребението й?

Според кралски кореспонденти до последно родителите им принц Уилям и Кейт са се двоумяли дали погребението на любимата им прабаба е подходящо място за тях, но чувството им за дълг е надделяло.

Погребението на британската кралица Елизабет II бе истинска демонстрация, че монархията остава в сигурни ръце след нейната смърт. В нея се включиха дори 9-годишният принц Джордж и 7-годишната му сестра Шарлот, които са втори и трети по линията за наследяване на трона. Според кралски кореспонденти до последно родителите им принц Уилям и Кейт са се двоумяли дали погребението на любимата им прабаба е подходящо място за тях, но чувството им за дълг е надделяло. Само по-малкият им брат, 4-годишният принц Луи, който прикова вниманието с непосредственото си държание по време на платинения юбилей на кралицата през юни, е останал у дома.

Въпреки крехката си възраст Джордж и Шарлот показаха познания по строгия кралски протокол. Те пристигнаха в Уестминстърското абатство в Лондон, където бе официалната част от погребението на Елизабет II, заедно с майка си и кралицата консорт Камила. “Принц

Джордж изглеждаше зрял за годините си и явно осъзнаваше историческия момент,

на който присъства, защото търпеливо изчака баща си принц Уилям да пристигне заедно с ковчега на баба им в абатството, след което тръгна заедно с него”, коментираха британски медии. Те отбелязват, че появата на децата на погребението е била донякъде изненада, тъй като баща им Уилям често е споделял колко трудно му е било да върви след ковчега на майка си Даяна, когато е на 15 г. Но желанието да се успокои нацията, че има кой да наследи достойно Елизабет II на трона, явно се е оказало по-силно. 

Британци плачат за кралицата си в Лондон.
Британци плачат за кралицата си в Лондон.

По време на погребението имаше и други моменти, които показваха, че кралското семейство е сплотено въпреки загубата на най-важния човек в него. Принц Хари отново вървеше зад ковчега заедно с брат си, но не носеше военна униформа като него. С костюм беше и чичо му, принц Андрю, който също изгуби право да представлява короната, след като се замеси в секс скандал с непълнолетна.

Около 2000 официални лица, сред които 500 държавни глави и представители на монархически семейства, участваха в църковната служба за изпращането на Елизабет II в Уестминстърското абатство.

България бе представена от президента Румен Радев и съпругата му, както и от бившия премиер Симеон Сакскобургготски

Той обаче имаше лична покана от двореца, тъй като е роднина с кралицата по линия на династия Сакс-Кобур-Гота и се пада неин чичо. Симеон II седеше до принцеса Шарлийн, съпруга на принца на Монако Алберт II. Бившият испански крал Хуан Карлос, който от две години живее в изгнание заради твърдения, че е укривал данъци и се е занимавал с пране на пари, също се присъедини към сина си крал Фелипе и кралица Летисия. Появата му на погребението предизвика скандал в родината му и се наложи Бъкингамският дворец да обясни, че той е получил лична покана, тъй като са роднини с Елизабет II.

Хиляди излязоха по улиците на Лондон, за да изпратят Нейно Величество в последния ѝ път. Късно вечерта ковчегът с тленните ѝ останки пристигна в замъка Уиндзор край британската столица. На църковна служба в параклиса “Сейнт Джордж” той официално бе спуснат в кралската галерия в подземията му, където лежат телата на още 10 британски монарси.

Преди това да се случи, кралският бижутер свали от него имперската корона, скиптър и кълбо, за да бъдат върнати в дворцовата съкровищница в Лондон. Най-старшият офицер в кралското домакинство, който е ръководил всичко около кралицата, ритуално счупи пръчка, демонстрирайки края на своите пълномощия.

По-късно на семейна церемония Елизабет II

бе погребана до съпруга си принц Филип,

който почина преди 16 месеца в Уиндзор. Досега тялото му се съхраняваше в кралската галерия в подземието на параклиса “Сейнт Джордж” в замъка. Двамата ще лежат за вечни времена в параклиса “Джордж VI”, където са погребани родителите на Нейно Величество и сестра ѝ Маргарет. 

Крал Чарлз III заедно със сестра си принцеса Ан на погребението на майка им
Крал Чарлз III заедно със сестра си принцеса Ан на погребението на майка им
Симеон Сакскобургготски на погребението
Симеон Сакскобургготски на погребението

Елизабет II и съпругът ѝ избраха Уиндзор за свой дом през последните 3 г. Те се изолираха в него по време на пандемията. Това лято в къща в парка на замъка се пренесе и принц Уилям със семейството си. Той обясни напускането на двореца Кенсингтън в Лондон с желанието да бъдат по-близо до кралицата. Трите им деца много обичали нейната компания и нежно я наричали Ган-ган.

Според британски медии след нейната смърт вероятно принц Уилям ще стане основният стопанин на Уиндзор. Макар по наследство замъкът да се пада на неговия баща Чарлз, новият крал въобще не го харесвал. На територията му има къща и по-малкият син на краля – принц Хари, подарена му от Елизабет II за неговата сватба с американската актриса Меган Маркъл.

След емигрирането си в САЩ обаче те я използват само при редките си връщания във Великобритания. Освен това, макар двамата братя да демонстрираха примирие по време на дните на траур за баба им, техни приближени твърдят, че

все още не са възстановили отношенията си,

които се влошиха, след като Хари и Меган започнаха да сипят обвинения в липса на подкрепа от страна на кралското семейство. Така че как следващите поколения наистина ще носят тежката корона, оставена от Елизабет II, ще се разбере, след като отшуми отзвукът от грандиозното погребение на баба им, гледано от милиарди хора по света и съпреживяно от милиони в самото Обединено кралство в продължение на 10 дни. 

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл, която плаче по време на изпращането на британската кралица.
Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл, която плаче по време на изпращането на британската кралица.
Президентът на САЩ Джо Байдън и първата дама Джил също бяха на траурната церемония.
Президентът на САЩ Джо Байдън и първата дама Джил също бяха на траурната церемония.

Камила: Винаги ще помня нейната усмивка

Дворецът избра най-неочаквания член от британското кралско семейство, който да говори преди националната минута мълчание в навечерието на погребението на кралицата. Малко преди цялото Обединено кралство да затихне в неделя вечерта, по Би Би Си интервю даде съпругата на крал Чарлз III.

75-годишната Камила дълго време бе смятана за неподходяща спътница в неговия живот. Двамата се запознават съвсем млади, но след неодобрение от двореца Чарлз прекратява отношенията им и се жени за по-младата Даяна. Шумният им развод и последвалата ѝ внезапна смърт при катастрофа през 1997 г. правят невъзможно той да се ожени за Камила още дълго време. Твърди се, че когато той се опитвал да обсъди въпроса с кралицата, тя отклонявала темата с думите: “Не ми се говори за тази зла жена”. Причината е, че дълго двамата имат извънбрачна връзка, която Даяна посочва като причина за развода им. 

Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит по време на погребението.
Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит по време на погребението.

По-късно обаче кралицата осъзнава, че Камила е изборът на нейния син, и дава благословия да се оженят през 2005 г. Тази година преди платинения си юбилей Елизабет II обяви, че иска съпругата на Чарлз да получи титлата “кралица консорт”. По този начин тя очерта бъдещата ѝ ключова роля в семейството.

В интервюто си Камила разказа как винаги ще помни прекрасните сини очи на Eлизабет II и как те озарявали цялото ѝ лице, когато се усмихвала. По думите ѝ британската кралица си е извоювала собствена роля, когато се е възкачила на трона. “Тогава нямаше жени премиери или президенти. Тя беше единствената”, каза Камила.

Тя разкри как Нейно Величество се отнесла с хумор, когато се появила да се омъжи за Чарлз с обувки с различна височина на тока. “Вероятно не бях съвсем на себе си. Бях доста нервна и по някаква незнайна причина си сложих чифт обувки, в който токчето на едната беше наполовина по-ниско от това на другата. Вече почти бях стигнала колата, когато осъзнах какво се е случило. Тя го видя, засмя се и каза, че страшно съжалява за това неудобство”, разказа кралицата консорт. 

Крал Чарлз III и членовете на кралското семейство вървят след ковчега на Елизабет II в Уестминстърското абатство.
Крал Чарлз III и членовете на кралското семейство вървят след ковчега на Елизабет II в Уестминстърското абатство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X