Напишете дума/думи за търсене

Тест за родители: имали ли сте щастливо детство?

Изразявате ли това, което чувствате и имате нужда във всичките си взаимоотношения? Вземате ли предвид чувствата си, когато вземате решения, или приоритизирате това, което другите искат първо? Ако го правите по първия начин, поздравления - вие сте отговорни и емоционално зрели. Благодарение на тези качества ще управлявате успешно връзките си.

Ако не, имате проблем. Всъщност вие сте един от многото човеци на света, които потискат емоциите си. Мълчите за това, което ви боли, тъй като не искате да притеснявате другите. Вие премълчавате това, което ви разочарова, като не противоречите на никого. Освен това вие постоянно криете това, от което се нуждаете, защото сте свикнали да не изразявате или заявявате това, което искате.

Типът психоемоционално поведение, което ви кара да искате да се справите с проблемите си сами и тайно, обикновено се свързва с начина, по който сте били отгледани. Видът родителско одобрение, което сте получили като дете, директно модулира начина, по който изразявате и се свързвате с емоциите си като възрастен.

Ако родителите ви са ви накарали да вярвате, че емоциите ви са маловажни, ще ви бъде наистина трудно да изразите това, което искате и имате нужда като възрастен. Освен това ще ви затрудни да имате щастливи и здрави връзки.

Родителското валидиране и неговото въздействие върху вашата зрялост
Родителското утвърждаване позволява на децата да осъзнаят, че това, което чувстват, е важно и че трябва да се научат да го управляват. Умелите и уважителни родители знаят, че трябва да насочват детето си към адекватно етикетиране на емоциите, които изпитва. Това ще му позволи да бъде по-в хармония със себе си и да развие достатъчно емоционална интелигентност.

Например натрупването на усещания, които детето отприщва в избухване, е парализиращо за него. Ако възрастният ги решава с викове и наказания, детето постепенно ще започне да потиска своя гняв, разочарование и дискомфорт. Нещо подобно ще се случи, когато се потопи в сложна задача. Ако родителите хвалят усилията на детето си, е вероятно то да се научи да понася по-добре разочарованието.

Родителското утвърждаване също означава насочване на детето към по-добро предаване на вътрешните му преживявания на хората около него. Да го научим да казва „Чувствам се тъжен“, „Ядосан съм, защото…“, „Страхувам се от…“. Нищо не е толкова важно, колкото родителят да напомня на детето си всеки ден да говори за това, което го боли и от какво има нужда, вместо да потиска чувствата му или да го насочва към гняв.

Израстване в инвалидизираща среда
Родителското утвърждаване в детството е мощен инструмент за изграждане на сигурни взаимоотношения с другите. Всъщност може да е крайъгълният камък на нашето психологическо благополучие. Наличието на фигури, които ежедневно демонстрират на децата, че заслужават да бъдат обичани и че емоциите им са валидни, са най-добрата възможна емоционална храна за едно дете.

Ако сте израснали в инвалидизираща среда, в семейство, в което сте били научени да заглушавате нуждите си и да давате приоритет на тези на родителите си, това ще е било травмиращо за вас. Това е така, защото сте били лишени от сигурност и подкрепа от възрастни, когато сте имали най-голяма нужда от тях. Това означава, че сте развили крехка идентичност и самочувствие, заедно с проблеми в регулирането на емоциите си и трудности да обичате себе си и другите по здравословен начин.


Липсата на родителско одобрение се отразява на емоционалната комуникация
Ако като дете са ви карали да вярвате, че плачът, оплакването или протестът са за слабите, вероятно в зряла възраст ще бъдете зли към себе си, когато става дума за вашите нужди. Няма да поискате помощ от никого и ще се опитате да разрешите проблемите си сами. Няма да се оплаквате и ще се държите така, сякаш нищо не ви засяга. Нито ще вземете предвид собствените си щения. Но това, което всъщност ще направите, е да ги „паркирате” настрани или ще ги държите под ключ, за да дадете приоритет на нуждите на другите.

Ако многократно са ви казвали като дете, че вътрешното ви емоционално преживяване е погрешно, вие също ще сте се почувствали погрешно като човек. От този момент нещо се е пречупило във вас, спрели сте да вярвате на другите и всичките ви емоции са се дерегулирали. Емоции като безпокойство, стрес, сдържан гняв, ниско самочувствие, лоша емоционална комуникация и др.

Липсата на родителско валидиране е като вирус, който променя всичко. Вашето достойнство е отслабено, защитите на самочувствието ви са понижени и рискът от развитие на психологическо разстройство се увеличава. Говорим за състояния като депресия, гранично разстройство на личността и др.

Валидирането не се стреми да разреши проблемите на детето, нито да промени емоционалното му преживяване. Състои се в насочването му, за да може да разпознава емоциите си и да ги регулира.

Какво може да направите, ако сте били жертва на омаловажаване от страна на родител в детството?
Както посочва Борис Цирулник в книгата си „Грозните патета“ (2001), щастливото детство не определя непременно живота ви. Вие може да промените, да излекувате рани, да изправите изкривеното и да пренапишете много от умствените разкази, втълпени във вас. Развитието на добра емоционална интелигентност е приоритет. Това означава да установите контакт с емоциите си, да им дадете присъствие, да ги наименувате и да се научите как да ги регулирате.

Знанието как да общувате, да изразявате това, което чувствате, да спрете да потискате чувствата си и да научите социални умения може да бъде ключово във всички случаи. Може също да помислите за психологическа терапия. Това е мощен инструмент, способен да ви излекува и даде сила в този набор от измерения.

Не се колебайте да поискате помощ. Утвърждаването на себе си е сплавта, която ще ви позволи да се свържете по-добре с живота.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X