Напишете дума/думи за търсене

Тъжната съдба на Анахид Тачева

Анахид Тачева като говорителка по първа програма на Българската телевизия

Заобиколена от близки и роднини, но с болест, която пречи на пълноценното ѝ общуване с хората - така Анахид Тачева посреща 82-ата си годишнина на 15 октомври.

Най-красивата и популярна тв говорителка от първа програма на Българската телевизия страда от бързо прогресираща деменция.

“Много е тъжно. Цял живот е работила с мозъка си и непрекъснато е упражнявала ума си. Навремето е учила наизуст дълги текстове, за да ги представя на екрана. Не е спирала да чете книги. И въпреки това се разболя”, казват близките ѝ.

Впрочем точно със способността си бързо да учи реплики наизуст и никога да не ползва аутокю става известна и сред колегите си, когато постъпва в телевизията.

Днес роднините ѝ са я обградили с невероятни грижи, осигурили са ѝ

най-качествените лекарства и най-съвременните и напредничави терапии,

които медицината прилага. Въпреки че е в домашна обстановка, Тачева е подложена на скъпи и постоянни изследвания. Състоянието ѝ се следи от специалисти, които на практика са денонощно до нея. Лъжа е, че е в хоспис, казват близките ѝ, потресени от измислиците, които се появяват за личния живот на Анахид Тачева в жълти медии.

Според американски лекари, поставили диагнозата ѝ, деменцията вероятно е отключена от депресията, в която тя изпада след смъртта на сина си - известния и много обичан журналист и тв водещ Димитър Цонев. Той си отиде внезапно след масивен инсулт през горещия август на 2016 г.

Любимата снимка на Анахид Тачева, на която е със сина си Димитър Цонев
Любимата снимка на Анахид Тачева, на която е със сина си Димитър Цонев

Дотогава е загубила и двамата си съпрузи - Коста Цонев и Васил Тачев, но съдбата ѝ поднася и най-страшното за една майка - смъртта на детето ѝ. Анахид Тачева пристига за погребението му от САЩ, където живее от години при дъщеря си Анахид. Тя е от втория ѝ брак с бизнесмена Васил Тачев и в момента е поела огромна част от грижите за майка си. Помага ѝ много и внукът на Анахид - Димитър Цонев-младши.

Впрочем два дни след рождения ден на тв говорителката - на 17 октомври, правнучка ѝ Бианка-Димана навършва 3 години. Тя е дъщеря на Деси Цонева, която е по-голямото дете на Димитър Цонев. И е момиченцето, което предизвиква усмивките на прабаба си винаги когато се срещнат.

Тачева с внука си Димитър, който е син на Димитър Цонев
Тачева с внука си Димитър, който е син на Димитър Цонев

Нищо обаче не може да намали огромната мъка от загубата на сина ѝ.

Толкова тежко преживява нещастието, че месеци наред се чувства дезориентирана и не може да дойде на себе си. Така позволява на

телефонни измамници да я излъжат

само три месеца след смъртта на Митко Цонев. През ноември 2016 г., когато тя все още е в България, престъпниците ѝ звънят два пъти, убеждават я, че са полицаи, и тя им предава бижута и пари на стойност 10 000 лв., за да бъдат пазени от тях, както вярва по онова време.

Тачева с малката си дъщеря Анахид
Тачева с малката си дъщеря Анахид

“Страшно е станало. Толкова много крадци има вече у нас. Казвам си честно, мен ме е страх да излизам сама след 18 ч, когато вече е тъмно. Да ти стане жал за времето на Тодор Живков. По онова време сама си тръгвах посред нощ след емисия от Телевизионната кула до трамвайната спирка “Петър Берон”. Никога не съм се притеснявала да вървя сама, и то

жена като мен - млада и хубава”,

казва след кражбата Анахид Тачева пред “24 часа”.

Тя е едва на 22 години, когато печели конкурс на Българската телевизия и се превръща в най-известната говорителка в националния ефир. Толкова е популярна и до днес, че митовете за нея вероятно са повече от истините в живота ѝ, голяма част от който минава пред очите на зрителите.

Точно по телевизора чува как Никола Филипов обявява националния конкурс за говорители. Тогава живее с актьора Коста Цонев (първия ѝ съпруг) в малка къща с китно дворче на ул. “Петър Берон”, а синът им Митко е на 2 г.

Подава документите си в радио “София”, където е първият тур. “Когато Коста се прибра вкъщи, му казах, че ще кандидатствам. А той ми отговори: “Ами, да. Гласът ти не е лош, може да пробваш”, разказва след години Анахид Тачева. Тя е

ученичка в гимназията, когато се запознава с известния актьор

17-годишна, вече е модел и участва в ревюта. По това време в столичната зала “България” се организират балове със специални шоупрограми. Хачо Бояджиев е техен режисьор, оркестърът на Вили Казасян свири, а участници са най-известните хумористи - Нейчо Попов, Енчо Багаров, Милчо Червенков. В една от вечерите там е и Коста Цонев. На подиума излиза Анахид, облечена в красива червена рокля, от горе до долу с малки черни копчета, с яка от кадифе. “Ау, какво хубаво момиче. Ау, и каква хубава рокля. Обаче сега, ако трябва тези всички копчета едно по едно да ги разкопчавам, абе доста време ще ми отнеме”, чува тя да казва Коста Цонев. Същата вечер той я кани да танцуват валс и не след дълго стават неразделни.

Коста Цонев и Анахид се женят и развеждат два пъти и имат две деца - Димитър и по-малката с 8 години Теодора. Малко след втория развод Анахид сключва брак с Васил Тачев, а Коста Цонев се жени за втората си съпруга Ели.

Анахид Тачева с дъщеря си Теодора
Анахид Тачева с дъщеря си Теодора

Дъщерята на Анахид и Васил Тачев от години живее със семейството си в Ню Йорк. Омъжена е за богат гръцки бизнесмен и имат две вече пораснали деца.

И преди 10 години обаче съдбата не е благосклонна към хубавата Анахид. Тя е с Васил до последния му дъх - през 2012 г. той умира след усложнение от сърдечна операция. Само 6 месеца по-рано - през януари същата година, си отива завинаги и Коста Цонев.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X