Напишете дума/думи за търсене

Някои зловещи факти за киното

През годините киното е вдъхновявало и генерирало много фантастични истории и то не само на самия екран.

Чудили ли сте се откъде идва навикът да гледате филми с пуканки? Всъщност това е обичай, възприет по време на Голямата депресия в Съединените щати. По това време пуканките са били една от най-евтините храни.

Киното създаде много филми, които имат способността да обединяват хората. Това е така, защото е едновременно изкуство и масово забавление. Това оказа голямо влияние върху манталитета на широката публика. Всъщност много хора говорят за собствените си биографии като за „филма на моя живот“.

Освен това благодарение на някои киноленти, днес имаме по-добра представа за това как са живели поколенията, които са ни предхождали, и трудностите, които са срещали.

Киното също ни позволява да пътуваме до отдалечени места и да разберем уникалните обичаи на хората, които ги обитават. И всички ние носим със себе си сцени от филмите, които са ни пленили, или от тези, в които сме се виждали отразени.

„Доброто вино е като добър филм: трае миг и оставя великолепен вкус в устата ви; то е ново във всяка глътка и, както във филмите, то се ражда и преражда във всеки дегустатор.“
-Федерико Фелини-

Ричото Канудо написва Манифеста на седемте изкуства. Той установява йерархия на изкуствата, които използваме днес: архитектура, скулптура, живопис, музика, поезия/литература, танци и филми.


Кино и психология
Почти всички изкуства имат връзки с психологията и киното не прави изключение. Един пример се отнася до уникален психичен феномен. Нарича се ефектът Кулешов в чест на руския режисьор Лев Кулешов. Той провежда експеримент относно любопитните реакции на публиката, когато се изправя пред определени изображения.

Експериментът се състои в представяне на еднакви кадри на известен актьор на име Иван Мозжухин с неутрално изражение. Те били редувани с три други кадъра (купа супа, момиче в ковчег и жена на диван).

Публиката вярвала, че изражението на лицето на актьора е различно във всеки кадър, в зависимост от това дали „гледа“ към купата със супа, ковчега или жената. Хората в залата идентифицирали съответно глад, мъка или желание. Това било отлично доказателство, че хората проектират собствените си емоции върху филмови фигури.

Любопитни факти за киното
Филмовата индустрия създава някои наистина странни филми. Добър пример е „Клео от 5 до 7” - филм, който разказва, както подсказва заглавието му, само за два часа от живота на главния персонаж.

„Човек с киноапарат”, режисиран от Дзига Вертов, е своеобразен документален филм за живота в Съветския съюз през 20-те години на миналия век. Това не е конвенционално изображение, а смесва размери, текстури и звуци. Той изобразява не реалността на фактите, а едно поетично възприемане на тях.

Друг странен скъпоценен камък е "Кучешки зъб". Това е филм, режисиран от Йоргос Лантимос, който разказва тревожна история. Родители и трите им деца живеят изключително нестандартно. Те никога не са напускали дома си. Следователно, децата имат наистина различна представа за нормалност от тази на техните връстници.

Прокълнатите филми
Има няколко любопитни факта за киното, които включват „прокълнати филми“. Почти всички от тях са от жанра на ужасите. Те са влезли в историята, защото преди, по време или след заснемането им са се случили трагични събития.

Най-емблематичният случай е „Екзорсистът“. Снимките му трябвало да бъдат отложени поради пожар на записващия комплект. Освен това двама от актьорите починали по време на постпродукцията.

„Поличбата”, филм от 1976 г., също е заобиколен от мрачни съвпадения. Най-впечатляващото от тях е, че самолет, нает от създателите на филма, се разбива и няма нито един оцелял.

По време на полет Грегъри Пек - звездата в лентата,а лети със самолет, който е ударен от мълния, а няколко седмици по-късно изпълнителният продуцент на филма претърпява подобно преживяване. В допълнение, художникът на специални ефекти участва в автомобилна катастрофа след продукцията, при която един от неговите сътрудници е обезглавен.

„Бебето на Розмари” е поредният филм, достоен да бъде включен в списъка на прокълнатите филми. Заснет е в кооперацията „Дакота” в Ню Йорк, за която е известно , че привлича ексцентрици от висшето общество на Голямата ябълка. Легендата разказва, че тази сграда има трагични последици за тези, които влизат в нея. Малко след излизането на филма, бременната съпруга на режисьора на филма Роман Полански е убита от сектата на Чарлз Менсън. Освен това композиторът на саундтрака почива от мозъчен кръвоизлив. Години по-късно Джон Ленън е убит пред същата сграда.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X