Напишете дума/думи за търсене

Без жълт цвят, чупене на крака и други любопитни факти за театъра

Театърът е уникално преживяване както за артистите, така и за публиката. Всяко представление носи своите емоции, постижения и перипетии. Неслучайно театърът е един от най-старите и универсални изрази на човечеството.


Въпреки че театралните представления се провеждат в почти всички култури, те стават популярни за първи път в Древна Гърция. Оттогава символът на театъра са две маски - едната се смее, представляваща комедия, а другата плаче, символизираща трагедия.

Гърците смятали, че Талия е музата на комедията, тъй като тя обичала партита, веселба, смях и музика. Мелпомена била музата на трагедията. Макар да имала всичко, тя не можела да бъде щастлива.

„Животът е пиеса, която не позволява изпитание. Затова пейте, плачете, танцувайте, смейте се и живейте интензивно, преди завесата да се затвори и пиесата да завърши без аплодисменти. ”
-Чарлз Чаплин-

История
Първата театрална сграда е построена в Гърция. Направена е от камък и е посветена на бог Дионис. Тя била разделена на три части: сцена, място за оркестър и място за публика. Гърците ръкопляскали в края на пиесата. Римляните правели същото, но те също развявали краищата на своите тоги или специална панделка, която се давала на публиката за тази цел.

Театърът преживява упадък с началото на християнството. Гледало се на него с подозрение и дълго време публичните представления били забранени. Това обаче се променя с появата на Страстните пиеси, които предават религиозни послания.

Отначало театралните произведения можело да се показват само в църквите. По-късно им било разрешено да се провеждат на обществени площади. Въпреки това, през XVIII век, актьорската професия се смята за скандална. На актьорите било забранено да заемат определени обществени длъжности и не можело да бъдат погребани в свещена земя.

Дълго време жените имали забрана да участват в пиеси. Ако се изисквали женски персонажи, за целта били използвани млади мъже, чиито гласове все още не била мутирали.


Митове и легенди в театъра
Много театри са заобиколени от легенди и митове. Например Уест Енд в Лондон - най-големият театрален квартал в света, винаги е бил смятан за обитаван от духове. В интерес на истината, много театри по света не отварят в понеделник, тъй като се казва, че това е денят, в който призраците могат да бродят необезпокоявани. Дори оставят лампите светнати.

Говорейки за легенди, известната пиеса на Шекспир „Макбет” се казва, че е прокълната. Този мит е установен, защото при първото представяне на пиесата актьорът, който играе Лейди Макбет, умира преди да излезе на сцената и самият Шекспир трябвало да заеме неговото място. Освен това през 1849 г. 20 души загиват и 100 са ранени поради безредици по време на изпълнението на тази пиеса. Това са само няколко от причините много актьори и режисьори да се страхуват от „Макбет”.

Театралните митове и легенди обаче не спират до тук. Изразът „Счупи крак“ е част от театралния жаргон и представлява пожелание за късмет, отправено към актьора преди представлението му. Има много различни теории за произхода на тази фраза. Една такава теория възниква в началото на ХХ век в американския театър. Дубльорите на главните актьори седели на задните редове и се молили титулярите да си счупят крак, за да излязат вместо тях на сцената.
Танцьорите не си казват „Счупи крак“ преди представление един на друг. Казват „Merde“, френската дума за лайно. Отнася се за времето, когато, ако едно представление било успешно, улиците били пълни с изпражненията на конете, теглещи каретите на зрителите.

Други любопитни факти
По правило завесата и фотьойлите в театъра са червени. Това се дължи на ефекта на Пуркиние. Това е тенденцията окото да се измества към синия край на цветовия спектър при ниски нива на осветеност. Това означава, че червеното ще изглежда по-тъмно, като по този начин помагат на зрителите да фокусират очите си върху сцената.
Завесата не винаги е съществувала в театъра. Това е нововъведение през седемнадесети век.

Пиесите варират значително по дължина. Смята се, че най-кратката трае около три минути, а най-дългата - един ден. Едно от най-дългите е Gatz - осемчасово представление, в което „Великият Гетсби” на Ф. Скот Фицджералд се чете от кора до кора.

В много театри жълтият цвят е забранен. Това е така, защото Молиер - известният френски драматург, бил облечен в този цвят, когато заради болест трябвало да напусне представление, а малко по-късно умира.

Харесайте Facebook страницата ни, благодарение на която нашите текстове ще достигат по-неудържимо до вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X