Напишете дума/думи за търсене

Студени крака - лоша циркулация или симптом за нещо по-сериозно

Студените крака са неудобство, на което обикновено не обръщаме много внимание, тъй като обикновено се появява само спорадично. Въпреки това, когато се появява често, струва си да се консултирате с лекар, тъй като може да е резултат от лошо кръвообращение или други здравословни проблеми.
Това състояние е по-често срещано при жените и през повечето време няма да причина за нещо много сериозно, особено ако се появи през студените сезони. Но ако съпътства всяко време на годината и е придружено от други симптоми, има вероятност това да е лошо кръвообращение.

Лошото кръвообращение засяга краката
Имайте предвид, че краката ни са далеч от сърцето и кръвта по-трудно достига до тях. Това означава, че те почти винаги имат по -ниска температура от останалата част от тялото.
Често срещани причини за лошо кръвообращение и студени крака

Болест на периферните артерии
При това състояние има натрупване на плака и стесняване и втвърдяване на артериите. Притокът на кръв към стъпалата и краката е намален, което прави кожата да изглежда бледа. Понякога има болка, изтръпване и мускулни проблеми, подобни на крампи.

Някои хора са изложени на по-голям риск от развитие на това заболяване, особено тези, които имат хипертония, високи нива на холестерол в кръвта или са пушачи. Ако всички тези рискови фактори се комбинират, опасността е голяма.

Болест на Рейно
Това състояние е нарушение на кръвоносните съдове, което засяга пръстите на ръцете и краката. При студ или стресови условия съдовете се свиват и възпрепятстват притока на кръв.
Епизодите са с продължителност от 10 минути до над час.

Обичайно е кожата на пръстите да стане бяла или синкава и да се усети чувство на изтръпване. Когато кръвообращението се възстанови, кожата се зачервява и се усещат изтръпване, болка и пулсиране.

Други причини за студени крака
Лошото кръвообращение не е единственият фактор, който причинява студени крака. Понякога може да има периферна невропатия, която е често срещано неврологично заболяване при диабетици. В този случай краката се чувстват студени от гледна точка на пациента, но са топли на допир.

Периферната невропатия също се среща при хора, които имат дефицит на витамин B, наранявания, при които има компресиран нерв, отравяне с тежки метали, проблемна консумация на алкохол или автоимунни заболявания. Също така се свързва с изгаряне на краката без видимо обяснение.

Диабетната невропатия може да бъде първата причина за консултация сред хора, които не знаят, че имат диабет.


Признаци на лошо кръвообращение
• Паяжини, които се появяват поради лошо връщане на кръвта и имат формата на паяжина.
Разширени вени
• Изтръпване и спазми, когато мастните натрупвания блокират потока. Това е рисково дългосрочно състояние.
• Ноктите на краката се променят със забележимо удебеляване и промяна в оцветяването до синкаво или лилаво.
• Промени в кожата на стъпалата и краката. Ако се появят кафяви петна, трябва да се консултирате със специалист възможно най-скоро.

Много суха кожа, бавно зарастване на рани на долните крайници или чести спазми са предупредителни признаци, които изискват специализирана консултация. Студените крака може да са нещо маловажно, но винаги трябва да сме внимателни, за да не пропуснем по-сериозна патология, която може да имаме, без да го осъзнаваме.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X