Напишете дума/думи за търсене

Причини за колебанията в теглото през есента и зимата - как да ги управляваме

Навлизаме в по-студените месеци и колебанията в теглото може да са нещо, за което се притеснявате.

Често срещано е теглото ви да варира през есента и зимата.
Това, разбира се, не означава, че наддаването на тегло не се случва по всяко друго време на годината. Съществуват обаче основателни и често срещани причини, поради които теглото има тенденция да варира от октомври до март.

Какво можете да направите по въпроса?

1. Биология и еволюционни фактори

Има биологични и еволюционни причини за наддаване на тегло през зимата. Точно както мечките се подготвят за зимата, като ядат много и след това хибернират, хората ядат допълнителна храна като стратегия за подготовка за по-студените месеци напред.
Притежаваме инстинкт да избягваме студа и да се чувстваме удобно в уюта на закритите пространства. Храненето всъщност ни топли. Това не е непременно съзнателно решение, а по-скоро естествено поведение.

2. Хормони

Мелатонинът - хормонът на съня, се увеличава през зимата, карайки ни да спим повече. Увеличеното количество сън означава по-малко активност и по-заседнал живот, което може да увеличи наддаването на тегло.
Типично е да се консумират допълнителни 200 калории на ден през по-студените месеци.
По-малкото слънчева светлина през есента и зимата задейства епифизата да произвежда повече мелатонин.
Повече мелатонин означава повишен апетит.

В допълнение към повишаването на мелатонина през по-студените месеци, грелинът – хормонът на глада, и кортизолът също се увеличават.
Особено сега, по време на пандемията, стресът е много по-висок от обикновено. А по-високият стрес увеличава грелина, който предизвиква по-често да посягаме към чинията.

По-високият стрес също води до по-високо производство на хормона кортизол, което кара тялото да съхранява мазнини, вместо да ги изгаря.

3. Бавен метаболизъм от по-тежки храни

През есенните и зимните месеци студът може да доведе до желание за по-тежки и успокояващи храни. Те храни отнемат повече енергия, за да се разграждат, усвояват и метаболизират.

Метаболизмът на храната отнема енергия и генерира топлина. Това означава, че ако ви е студено, ще имате повече желание буквално да се стопляте. И поради по-студената температура е по-вероятно да намалите нивото на упражнения или активност.

4. По-малко пресни храни

По-студените месеци дават по-малко пресни плодове и зеленчуци.

5. Богатата празнична храна е навсякъде

Повече калории, по-малко активност и нуждата да е топло и уютно могат да бъдат идеалната буря за наддаване на тегло през празничните дни.

6. Стоим повече вътре

Липсата на желание за излизане навън и упражнения ви настройва за повишаване на теглото през есенните и зимните месеци.
Независимо дали това означава да излезете на разходка или да отидете до фитнеса. Много по-трудно е да бъдеш мотивиран и енергизиран при студени обстоятелства.

7. Сезонно афективно разстройство

По-малко светлина през зимните месеци може да увеличи симптомите на депресия.
Това води до по-малко активност, както и до по-емоционално хранене.


Начини за справяне с колебанията в теглото през зимата


1. Управлявайте този стрес

По-лесно да се каже, отколкото да се направи, нали? Разработете някои страхотни инструменти за управление на стреса, които включват и се фокусират върху вашата грижа за себе си.

2. Избягвайте диетите

Лишаването води само до напълняване в бъдеще. Време е да намерите нов начин за управление на теглото си, без да премахвате групи храни или да се гладувате.

3. Практикувайте интуитивно хранене
Интуитивното хранене може да ви помогне да имате един и същ подход към храната всеки ден, независимо кой сезон е.

4. Намерете алтернативни начини да останете активни

Вземете подходящата екипировка за тренировка у дома или просто продължете да се движите.

5. Яжте пресни плодове и зеленчуци

Ако не може да намерите предпочитанията си за пресни плодове, добре е да използвате замразени. Те могат да бъдат дори по-добри за вас, тъй като обикновено са замразени в пика на тяхната свежест.

6. Не пропускайте хранения

Тази година опитайте да не се гладувате преди празнично пиршество. Ще имате много по-добър успех да не преяждате и дори може да не се наложи да разкопчавате панталоните си след вечеря.

7. Използвайте светлинна терапия

Ако подозирате, че имате сезонно афективно разстройство, на пазара има лампи за светлинна терапия, които могат да направят чудеса.

Как да запазим сирена, зеленчуци и зелени подправки свежи за по-дълго време

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X