Напишете дума/думи за търсене

Какво представлява чувствителността към храна и защо е важно да го знаем?

Чувствителността към храната е сложна реакция към определени храни. Тя може да се прояви като алергия, но за разлика от нея други имуноглобулинови антитела са отговорни за този процес. И ако алергична реакция може да се появи веднага след консумация на продукт, тогава чувствителността към храна може да се появи след няколко часа или дори дни, така че може да бъде трудно да се разбере реакция спрямо кой продукт е.

Освен това симптомите на алергия са остри, а чувствителността към храната е хронична. При алергии имунната система се активира рязко и предпазва организма чрез насочване на имуноглобулинови антитела и след решаване на проблема се успокоява.

Чувствителността към храната е дълъг, муден процес и когато ядете ежедневно яйца, млечни или соеви продукти, хляб, имунната система е постоянно активна, което причинява смущения в работата на организма, например хронични възпаления.

Чести прояви на чувствителност към храна

- нарушаване на стомашно-чревния тракт - метеоризъм, подуване на корема, запек или диария;
- проблеми със съня - постоянна сънливост, безсъние, чести събуждания;
- зачервяване на кожата, хрема, кашлица;
- мускулни и ставни болки;
- потъмняване на кожата под очите;
- косата отслабва, става по-тънка и пада;
- дерматологични нарушения, акне, акне;
- внезапни промени в настроението, повишена тревожност, невъзможно е да се концентрирате, "мозъчна мъгла";
- хронична умора, наднормено тегло;

Нарушенията в храненето, включително чувствителността към храна, се диагностицират доста често при около трима от четири пациенти.

Чувствителността към храна се счита за една от основните причини за наднормено тегло и затлъстяване, както и проблеми с отслабването. За да се отървете от наднорменото тегло, достатъчно е да идентифицирате храните, към които тялото става чувствително и да ги премахнете от диетата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X