Напишете дума/думи за търсене

Как да научим децата си да понасят разочарованието

Това е една от най-неудобните емоции, които съществуват, и в същото време една от най-често срещаните - чувство на неудовлетвореност. Фрустрацията се появява, когато желание, мечта, цел или илюзия не могат да бъдат постигнати, поне не и в този момент, въпреки че се опитвате. Това е най-ясният начин, по който светът трябва да ни накара да разберем, че невинаги е справедливо място за живеене.

Почти всеки родител не иска децата му да са тъжни. Не им позволяваме да изпитват каквото и да е разочарование у дома. Често, когато играят с нас, ги оставяме да спечелят. Вярваме, че излагането на тези емоционални поражения и разочарования ще им донесе само моментна тъга. Оставяйки ги да спечелят, ние се опитваме да избегнем тази тъга.

Въпреки това емоционалните реакции, установени през детството, оформят по-голямата част от емоционалното бъдеще на човека. Ако днес се погрижим за негативните емоции, утре ще намалим въздействието на проблемите, произтичащи от този тип чувства.

Познаването и научаването да управляваме негативните усещания по време на детството, в безопасна среда като семейството, ще помогне на нашите деца да развият серия от механизми за справяне и самоемоционална регулация. Това ще им позволи навреме да развият емоционална зрялост.

Защо трябва да се научим да толерираме разочарованието?
Защо възпитанието в толерантност към фрустрация е толкова важно? Фрустрацията е една от най-мощните емоции, които засягат самочувствието на детето. Да се научат да толерират разочарованието в ранна възраст, позволява на малчуганите да започнат да изграждат основите на устойчивостта.

Това означава, че отрицателните емоции, свързани с чувство на неудовлетвореност, няма да контролират живота им. Когато дойде време да се изправят пред ситуации, които ще ги накарат да се усъмнят в способностите си да постигат целите си, те ще бъдат напълно оборудвани със стратегии за справяне, научени у дома.

Децата с проблеми с непоносимостта към фрустрация често показват емоционални симптоми като тревожност или депресия. Нерядко е обичайно за тях да проявяват поведенчески проблеми като агресивност към предмети и хора, избухвания, противопоставяне на авторитетни фигури и най-вече отказ да се занимават с дейности, които не осигуряват краткосрочно укрепване.

Освен това, ако хлапетата не развият механизми за толериране на разочарованието, докато растат, дейности, които не осигуряват бързо възнаграждение и признание, ще се превърнат в заплаха, а не в предизвикателство. Те често се провалят в тези видове активности и се фокусират повече върху други, по-опасни като употребата на вещества, осигуряват краткосрочни награди.

Това не означава, че трябва да ги изключваме от разочароващи ситуации. В същото време не трябва да ги принуждаваме да се изправят срещу тях излишно само за да премерят силите си преди това. Просто трябва да оставим фрустрациите да се случват нормално по време на семейни игри, спорт или друга ситуация.

Когато това се случи, бъдете с тях в този неприятен емоционален момент: първо разпознайте и утвърдете емоцията и им помогнете да генерират алтернативни решения по-късно.
Най-добре е да оставите детето да поеме отговорността да разработи алтернативно решение на ежедневните проблеми на своето ниво на развитие. Не трябва да компенсираме прекалено много за неговите провали. Ако направим това, ще го лишим от основната възможност да работи върху основни умения като търпение, приемане, решаване на проблеми и забавяне на укрепването или творчеството.


Стъпки, с които ще научите децата си да толерират разочарованието

• Бъдете пример: Няма по-добър начин да се научите на „емоционално изразяване“ от това да видите родителите да изказват вербално чувствата, породени от разочарование.
• Не им давайте всичко: Ако даваме на децата си всичко и не им позволяваме да се изправят пред собствените си предизвикателства, за тях е трудно да правят грешки и да се учат от тях. Имайте предвид, че няма да може да ги придружавате всеки ден от живота им и да ги предпазите от препъване.
• Уважавайте времето и начините им: Вероятно те правят нещата много бавно или зле. Това е техният начин на израстване и учене. Трябва да уважавате действията им, дори ако правят грешки или не правят нещата, както бихте направили. Правейки това, вие давате шанс на детето си да преживее грешките като нещо положително. Помагате му да развие чувство за постижение и лична компетентност. Тези две са от съществено значение за развитието на стабилно самочувствие.
• Не се поддавайте на техните избухвания. Но не пренебрегвайте или минимизирайте плача им. Фрустриращите ситуации често водят до избухвания, особено при по-малките деца. Ако родителите им се поддават, децата ще научат, че това е най-ефективният начин за решаване на проблеми. От друга страна, плачът е необходим, положителен отговор.
• Превърнете разочарованието в урок: Проблемните ситуации са отлична възможност за детето да научи нови неща и да ги запомни. Фрустрацията е мощен двигател за генериране на алтернативи, ако не се предадем на негативните емоции, които генерира. По този начин те ще могат сами да се изправят срещу разочароващата ситуация, ако възникне отново.
• Научете ги да постоянстват: постоянството е от съществено значение за преодоляване на неблагоприятни ситуации. Ако децата научат, че постоянството може да реши повечето проблеми, те ще контролират разочарованието в много ситуации. Постоянството не трябва да бъде незабавно или много настоятелно.
• Научете ги да искат помощ, когато имат нужда от нея: Ние не преминаваме през живота сами. Винаги може да се учим един от друг. Ще трябва да им позволите да се учат от вас, така че когато не присъствате, вашите деца да могат сами да намират решения.

В обобщение, разочарованието може да бъде положителна емоция, ако се третира добре. Има значителна мотивационна стойност за тези, които не се увличат от негативните емоции, които предизвиква.

Обучаването на децата ни на тази емоция и нейните възможности ще им помогне да успеят в бъдеще. Това ще им позволи да развият по-добро емоционално здраве.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X