Напишете дума/думи за търсене

Потърпевши ли сте от родителски гаслайтинг?

Имате ли родители, които са ви карали да се съмнявате в стойността си? Обезсилвали ли са емоциите ви? Карали ли са ви да повярвате, че нещо не е наред с вас? Практикуването на гаслайтинг не се появява само в интимните отношения, но е изключително често срещана и в семействата.

„Ти нямаш никакви проблеми, аз, баща ти, е този, който има грижи“. „Ти си виновен, че мама е в лошо настроение, толкова си палав“. „Нищо не ти е наред, ти си просто тъпачка“.

Това са само няколко малки примера за това как родителите могат да пренебрегнат волята, самоличността и емоциите на детето си. Това е жестоко явление, но е често срещано, за съжаление.

Често свързваме практиката гаслайтинг с романтични връзки, но съществува скрита и мълчалива реалност, която се случва ежедневно. Тя засяга родителите, които прилагат сложни техники за манипулиране на децата си, внушавайки им много страхове и несигурност. психологическо насилие, което има сериозни последици.

Има много хора, които достигат зряла възраст, влачейки със себе си проблеми, които не знаят как да идентифицират или да се справят с тях. На жертвите на родителски гаслайтинг често им отнема много години, за да разберат за този тип злоупотреба. Обикновено им липсва самочувствие и са емоционално уязвими. Това е така, защото техните дисфункционални семейства действат като секти, налагат вето и анулират личността им.

Родителски гаслайтинг се дефинира като практика, при която един или двамата полагащи грижи за дете упражняват специфична форма на емоционално насилие. Това е видът, който кара детето да се съмнява в това, което чувства, кое е и дори от какво има нужда. Възрастните поставят под въпрос и манипулират всичко, което се отнася до децата им, за да получат власт над тях.

Гаслайтърите прилагат това, което е известно като теорията на възела на ума. В тези случаи насилникът възпрепятства психологическото и емоционалното функциониране на своите жертви. На практика те ги бойкотират до степен да ги накарат да се съмняват в себе си, като по този начин замъгляват тяхната идентичност, ценности, силни страни и дори нужди.


Как да разберете дали сте страдали (или все още страдате) от родителски гаслайтинг? Ето няколко улики.

1. Обезсилиха ви по всички възможни начини
Избраното оръжие на газлайтъра е анулирането под каквато и да е форма. Това е проста и ефективна стратегия, с която те контролират своите жертви. Разбираемо е особено шокиращо, когато се упражнява от родители върху децата си.

Психологическата невалидност кара детето да вярва, че това, което чувства и мисли, е без значение. То вярва, че неговите емоции и мисли са погрешни, лишени от логика и маловажни. Ако имате или сте имали родители, които са прибягвали до тази зловредна практика, вероятно някога сте чували следните видове фрази:
• Преувеличаваш.
• Твърде чувствителен си.
• Много си наивен.
• Казвам го, защото нямаш абсолютно никаква представа за живота.
• Това, което чувстваш, е нелепо.
• Разстройваш се за всичко, не е възможно да се говори с теб.
• Спри да реагираш прекалено емоционално.

2. Вашите родители определят как сте и как се чувствате
Ефикасен начин да унищожите даден човек е да говорите от негово име, като по този начин го ограбите от гласа му и възможността да изрази себе си. Чрез гаслайтинг родителите говорят от името на децата си и заявяват как се чувстват и от какво имат нужда. Те ги превръщат в обикновени марионетки, които манипулират на воля. Те го правят пред другите, а също и в домашна среда.

Това може да се открие във фразите:
• Ти си отговорно дете, затова трябва да си стоиш вкъщи.
• Ти си добро и послушно момиче.
• Харесваш науката и математиката, затова ще спреш да четеш комикси и да рисуваш.
• Нищо ти няма, просто се захващай с домашните и забрави за всички тези глупости.
• Просто си уморен. Лягай си веднага.
• Ти си разстроен заради това, което казах.

3. Нестабилността и противоречията са константа
Объркване, лъжи и разочарование. В този тип дисфункционална среда нестабилността е постоянен елемент заедно с противоречивото поведение. Една често срещана практика е да се каже едно нещо днес и да се потвърди обратното утре. Например, ако ви е позволено да отидете в парка в сряда, а в четвъртък на същата молба от ваша страна получавате мъмрене, защото че сте поискали нещо, което знаете, че е забранено.

Този вид непоследователност създава хаотична среда, в която децата не знаят за какво да се хванат. Те живеят в постоянна несигурност, без да знаят дали ще бъдат похвалени или наказани от ден на ден.

Може ли някога да се възстановиш от гаслайтинга на родителите си?
Вероятно ще сте наясно, като възрастен, дали сте имали или не родители, които са прилагали върху вас тази тактика.
• Жертвите на газова светлина често страдат от посттравматично стресово разстройство. Това може да подкопае вашето самочувствие и дори основите на вашата собствена идентичност.
• Трябва да осъзнаете вредата, която ви е нанесена. Трябва да разберете, че това е форма на психологическо насилие.
• Единственият начин да излекувате, възстановите и възвърнете контрола над живота си е чрез психологическа терапия. Също така чрез установяване на здравословно разстояние от човека, упражнил върху вас гаслайтинг.
• Естествено, често не е лесно да се дистанцираш или да се откъснеш от родител, който те манипулира от десетилетия. Най-вероятно той ще прибегне до ролята на жертва или до отправяне на заплахи. Трябва да сте подготвени той да приложи най-умелите си стратегии.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X