Напишете дума/думи за търсене

Най-вредните емоции според будизма

За будизма има само две основни емоции: любов и страх. Всички други субективни преживявания произтичат от тези две основни оси. Най-вредните емоции обаче са тези, които произтичат от страха.

Те са гняв, вина и недоволство. Всички тe са мощни усещания, които са склонни да бъдат инвазивни и нарушават вътрешния ни баланс. Може обаче да се борим с тях, като ги идентифицираме, приемем и пуснем.
Тези усещания имат склонността лесно да се превърнат в навици. Те оформят начина ви на съществуване и имат важни последици за вашето здраве и социални отношения.

За будистите човешкото същество в основата си е спокойно и добро. Въпреки това светът, в който живеем, поражда силни напрежения, които ако не се управляват, водят до вредни вътрешни състояния, регулирани от страх, гняв, вина и недоволство.

Страхът е източникът на всяко зло
Будистите посочват, че страхът оглавява списъка с най-вредните емоции и е много привързан към егото. Колкото по-голямо е егото, толкова по-уязвими сте да се страхувате. Когато егото превземе даден индивид, е лесно той да вижда реалността само от гледна точка на неговите желания и нужди.

Страхът обикновено е продиктуван от това да не получите нещо или да загубите нещо, което смятате за ваше собствено. И в двата случая референтната точка е азът и неговите притежания. Това чувство има тенденция да се размива, когато разберете, че Вселената има своя собствена логика и не се върти около вас. Всъщност не всичко зависи от вашата воля и никога нямате пълен контрол над заобикалящата ви среда.

Гневът - една от най-вредните емоции
Страхът често води до гняв. Когато се страхувате от нещо, естествената реакция е да се поставите в позиция на атака или защита срещу това, което виждате като риск или опасност. Когато се чувства застрашено, всяко животно активира механизмите на агресия. В отговор на това будизмът казва, че човешките същества по природа не са пригодени да бъдат агресивни и затова нямат нокти или зъби.

Гневът обикновено е израз на разочарование, защото това, което желаете, не съвпада с това, което реалността ви дава. Тук отново егото влиза в игра.
Без да осъзнавате, вие се опитвате да накарате реалността да се огъне спрямо вашите желания и нужди, забравяйки, че не сте сами във Вселената, а че сте малка частица от нея.

Вината е лош спътник
Вината или угризенията не носят нищо добро в живота. Те са израз на укор за това, че сте действали против вашите принципи или убеждения. Това не е само съзнание, че сте нанесли вреда, а наказание за това, че не сте оправдали това, което мислите за себе си.

Препоръчително е да не се мъчите за това, което сте направили, а да намерите смисъла на тези действия или онези думи, за които съжалявате. Трябва да намерите причините, които са ви накарали да действате по този начин, и последствията, които това поражда за вас и за околните. След това да приемете, че сте в процес на еволюция и че всяко събитие има потенциал да ви научи на нещо.


Недоволството е безполезно
Недоволството е друго име на страданието. Страдате, защото не приемате реалността си. Всеки би искал да постигне нещо, което все още не е успял. Желанията и привързаностите стоят зад всички форми на нещастие, които са отражение на неудовлетвореност и страдание.
Научаването, че нищо не е постоянно и осъзнаването, че Вселената работи както трябва, ще ви направи по-силни пред разочарованието. Всичко идва и всичко си отива в точното време. Нищо не трае вечно, така че промяната е норма. Следователно противопоставянето на промяната рядко е успешно, ако разбирате постоянството като успех.

Според будизма може да управлявате най-вредните емоции с три стъпки. Първата е да ги разпознаете, защото само тогава може да се справите с тях. Втората е да ги приемете, без да се наказвате за тях и да признаете, че ги чувствате. Третата е да ги пуснете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X