Напишете дума/думи за търсене

Елена Телбис и Владо Зомбори в новия роден сериал “Вина”

Елена Телбис и Владимир Зомбори в лозовите масиви в един от кадрите

Млад мъж се завръща от Америка, за да наследи малка семейна винарна в лошо финансово състояние. Той трябва или да я продаде, или да я превърне в печеливш семеен бизнес.

Това накратко е сюжетът на новия сериал на БНТ - “Вина”. Заглавието на лентата нарочно е двузначно, защото освен тънкостите на винопроизводството ще покаже героите, които изпитват чувство на вина.

“Никой не знае какво се крие на дъното на една бутилка вино.” Така започва сериалът, като показва красиви гледки на декари лозя до българското село Хърсово. Продукцията на режисьора Виктор Божинов е снимана в семейна винарна, която се намира недалеч от Сандански. Основен декор на събитията са лозовите масиви.

Режисьорът Виктор Божинов по време на снимките
Режисьорът Виктор Божинов по време на снимките

“Нашият екип реши да подпомогне винената индустрия и да разкаже една история за проблемите на хората, които се занимават с производството на българско вино. Разбрахме, че виното е резултат на хората, които го правят. То е пряко отражение на философията и енергията им”, каза режисьорът Виктор Божинов в първия снимачен ден на сериала, който беше през април тази година.

Първоначалната идея за сериала обаче е на режисьора Симон Еди Шварц, който почина миналата година, няколко дни след като проектът спечели субсидия от БНТ. Тогава Виктор Божинов кани сценаристките Ваня Николова и Нели Димитрова, с които е работил и в други сериали, за да довършат текста. За винопроизводството обаче те трябва да бъдат сериозно подготвени, затова над половин година обикалят винарните в целия Мелнишки регион.

Разговарят и с много консултанти, за да научат тънкостите и термините около винената индустрия и да ги представят достоверно на зрителите. “Никой не знае какво се крие на дъното на една бутилка вино. Ние не се замисляме какво стои след една изпита чаша. Това е много сериозен труд, пот, докато крайният резултат стигне до нас”, казва сценаристката Ваня Николова. Идеята ѝ е този сериал да бъде реклама на българското вино. Двете с Нели Димитрова написват историите в сценария, без да знаят кои актьори ще участват.

Изборът на актьорския състав е на Виктор Божинов. В главните роли той избира Елена Телбис и Владимир Зомбори, който за първи път участва в сериал. “Моят герой не трябва да бъде запознат предварително със света на виното. Всички ме пазиха от това да знам разни термини и как се случва производството. Затова донякъде аз съм си аз като отношение към този продукт и ще ми бъде любопитно да навляза в този свят. Аз самият не пия вино, но навлизайки в тази тема, почна да ми се услажда”, разказва Зомбори.

С много по-голяма и усилена подготовка обаче е Елена Телбис. Тя влиза в образа на запалена еноложка, която трябва да знае перфектно всички термини и детайли за винопроизводството. Затова и Телбис чете книги и разговаря с винопроизводители месеци преди да започнат снимките.

Историята на героите, които трябва да спасят семейната винарна, е разказана в 12 епизода. Главният герой Филип Янк, изигран от Зомбори, се прибира от Щатите, за да продаде винарната на починалия си вуйчо. Наследството му обаче се оказва в тежко състояние, с много натрупани дългове, недоволни служители и тонове залежало вино. Тогава Филип трябва да избира - или да я продаде, или да я превърне в печеливш семеен бизнес.

“Филип е един доста объркан млад човек, който е в труден период от живота си, малко е загубил смисъла и връщайки се в България и чрез спомените си назад във времето, успява да рестартира по някакъв начин вътрешния си свят”, казва Владимир Зомбори за своя герой.

За да възроди винопроизводството, талантливата и отдадена на работата си млада еноложка Елина помага на Филип. “Елина е голям маниак на тема работата си, това може би е най-характерното нещо за нея, най-важното в живота ѝ въобще. На заден план остават отношенията с роднини и личните ѝ връзки”, разказва Елена Телбис.

Съставът включва над 40 актьори, като участват още Герасим Георгиев-Геро, Михаил Билалов, Параскева Джукелова, Кристина Верославова и др. Михаил Билалов отново влиза в образа на лошия герой, след като изигра мафиота Джаро в криминалната поредица на БНТ “Под прикритие”. Той е скритият съдружник Андрей, който саботира работата на винарната заради личната си облага. Затова пречи на Филип и Елина в опитите им да възродят винопроизводството.

Герасим Георгиев -Геро и Зомбори пред семейната винарна
Герасим Георгиев -Геро и Зомбори пред семейната винарна

Заради красивите кадри Виктор Божинов се надява сериалът да привлече много туристи и почитатели на виното. Още в първия епизод е заснета една от най-красивите сцени - спасяване на лозята от ранна сутрешна слана, което се прави със запалени огньове.

Излъчването на сериала ще започне на 5 януари от 21 ч по БНТ.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X