Напишете дума/думи за търсене

Радина Боршош: Силният пол е клише. Жената ражда мъжа и го довежда тук

Родена е на 31 декември в София. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2020 г. в последния клас на проф. Стефан Данаилов. От 2020 г. е в трупата на Народен театър „Иван Вазов“, като първата ѝ роля там е на Александра в „Лисичета“ през 2017 г. Радина Боршош участва още и в постановките „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ от Пейо Яворов на режисьора Бина Харалампиева, „Три високи жени“ от Едуард Олби, „Идеалният мъж“ от Оскар Уайлд, „О, ти, която и да си“ – режисьор Бойка Велкова, „Нова земя“ по Иван Вазов, „Двубой“ с режисьор Мариус Куркински, „Бурята“ по Шекспир на световноизвестния режисьор Робърт Уилсън.
Сред успешните ѝ роли в киното са филмите - „Солвейг“ (2015 г.), „Маймуна“ (2016 г.), „Привличане“ (2018 г.) и „Рая на Данте“ (2020 г.)
Има главни роли в телевизионните сериали „Ние, нашите и вашите“ (2018 г.) и „Ягодова луна“ (2020 г.), и роля в документалния филм на ВВС – „Рим е направен за 8 дни“. В продукцията на „Уолт Дисни“ „Господарка на злото-2“ дава гласа си на принцеса Аврора.

Разкажете за мъжа, повлиял най-силно в живота ви.

– Има двама мъже в моя живот, които са особено важни. Те са ме водили, формирали, вдъхновявали и обичали. Първият е моят дядо Владимир, който ми е като втори баща. Той ме научи да мечтая, да изразявам себе си смело и артистично, да чета, да карам колело, а като пораснах, ме учеше и да карам кола. Винаги слушах с вълнение разказите му и приказните истории за гората и дивите животни. Обичах неговия свят, в който книгите бяха най-важните, свят, в който всичката любов беше за мен.
А вторият мъж, който ми повярва, хвана ме за ръка и ме поведе на сцената, беше проф. Стефан Данаилов. Мастъра беше опора, учител, будител. Грижеше се за нас като истински баща. Обикнах театъра още повече и заради него. Проф. Стефан Данаилов казваше: „В живота винаги ще има някой, който ще иска да те смачка, но много повече хора ще срещнеш, които ще ти подадат ръка“. Вярвам в тези негови думи.

Кои са мъжете, които задават TREND-овете у нас днес? По-често ги откривате сред политици, бизнесмени, хора на изкуството, общественици или някъде другаде?
– И вчера, и днес, и утре TREND-овете винаги ще се задават от мъже, които носят сила и достойнство. Каквито и грешки да се правят, защото безгрешни хора няма, важно е да можеш да вървиш изправен и да гледаш хората в очите. Това никога не излиза от TREND-а. Мисля, че и сред политиците, бизнесмените, хората на изкуството и обществениците има такива мъже с визия и мащаб, които изповядват ценности и работят за добри каузи. Вътрешно винаги се бунтувам, като чуя реплики от типа на „всички са маскари“, „българска работа“, „българите са такива и такива“. Не го приемам. Навсякъде има добри хора и такива, които са лоши и недостойни. Ние сме това, което говорим и мислим, и можем да бъдем всичко, стига да работим здраво, за да го постигнем. Нека започнем да мислим за себе си като за хора с качества и хоризонт, а не като такива, които хейтят, мрънкат, завиждат, не приемат чуждия успех и винаги търсят вината в някой друг.


Кои са качествата, които биха ви дистанцирали от един мъж?

– Има две качества, които са задължителни за всеки мъж - благородство и принципност. Ако един мъж харесва повече себе си от всичко, което вижда и докосва живота му, това би ме дистанцирало. Харесвам мъжете със самочувствие, но не и такива, които смятат, че около тях се върти светът и че те са най-важното явление. Има нещо, което не мога да простя на един мъж - лъжата и неспособността да бъде лоялен. Всичко друго бих преглътнала - лъжата никога. Във всяка ситуация най-силното оръжие е истината. Понякога е трудно и болезнено да я кажеш и споделиш, но е безценно да си винаги на пътеката на истината. Всички игрички и манипулации ме отвращават.

Кой е силният пол днес и защо?
– Силата не е свързана с пола. Вярвам, че и жените, и мъжете имат своята сила и ако я използват за правилни цели, биха постигнали много. Силният пол е клише. Според мен светът се променя и в него такова противопоставяне на половете ще изглежда все по-нелепо. Надявам се, че вървим към свят, в който и жени, и мъже ще имат своя равен старт, равно партньорство и равни права. Може да ви звучи наивно, но не е. Ние се променяме всеки ден, дори да не го разбираме. И тези след нас, и другите след тях ще бъдат по-готови да изградят тази нова визия. Защото не полът определя силата на характера, таланта или човешките ценности. Никога в моето семейство не са ми внушавали, че имам по-малко шансове, защото съм жена, напротив. Съзнавам, че може да е идеалистично, но пък е посока, която харесвам. И двете тези: „Искам да завися от мъжете“ и „Жените наистина управляват света“ не са верни. Мъжете крепят нашия свят, но жената ражда мъжа и го довежда тук. Така че не се знае кой е победител. Според мен мачът е равен.

Може ли един мъж да бъде привлекателен за вас, ако не е успял?
– Успял в какво? Какво е определението за успял мъж? Защото човек може да е успял в любовта, друг да е успял в бизнеса, трети да е успял в търсенето и усъвършенстването на самия себе си. Винаги се възхищаваме на тези сред нас, които са можещи и уверени. Които виждат много по-далеч и носят харизмата на лидери, да водят и вълнуват. Успехът обаче се измерва в различни постижения - да си създал прекрасно семейство и деца или пък да си натрупал състояние и престиж. За мен привлекателен и успял е този мъж, който остава верен на сърцето си.

Били ли сте жената зад успелия мъж, или в едно партньорство двамата трябва да вървят рамо до рамо?
– Жената зад успелия мъж, мъжът пред жената, жените и мъжете от Венера и Марс. Тези формули са ми като взети от евтина литература за човешки отношения. Всеки сам пише своята история и създава живота си, както го разбира. И обичаме, и страдаме неизбежно. Вярвам, че хората се намират, виждам и че понякога се разминават и нараняват. Но е толкова хубаво да знаеш, че си открил твоя човек под огромното небе, че той те чака и мисли, че някой те обича повече от себе си дори. В много отношения животът ни и връзките ни зависят от изборите, които правим. Любовта също е избор.

Снимка Владимир Томашевич

Интервюто е част от проекта на „24 часа“ и списание „TREND“, който нарекохме „Мъжете, които задават TREND“. То е естествено продължение на суперуспешното списание „Жените, които променят“, което беше издадено през пролетта на 2021 г. и разказаше историите на успеха на едни от най-влиятелните жени в България. „Мъжете, които задават TREND“ сега ни води в мъжкия свят и ни среща с лидери и изтъкнати визионери във всички области – от икономиката, бизнеса, спорта, културата и стила на живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X