Напишете дума/думи за търсене

Александър Сано е известен мафиот в Сърбия

Александър Сано като Георги Джамбазов в "Ягодова луна"
СНИМКА: НОВА ТВ

Преди десетина дни актьорът Александър Сано влиза в профила си във фейсбук и докато разглежда публикациите на своите приятели, вижда какво е написала сценаристката на сериала “Ягодова луна” Милена Фучеджиева и не може да повярва.

“Да ви развеселя с нещо. Днес получих следния мейл:

“Здравейте! Позволявам си да Ви пиша на лични с един конкретен въпрос по повод нашумелия в последно време филм по ваш сценарий “Ягодова луна”. Казвам се Георги Димитров Джамбазов и съм пожарникар в столичната пожарна - Пета служба. Та въпросът ми е случайно ли нацелихте и трите ми имена?”

Съвпадението е като на филм - не само че има истински човек с името на героя на Сано, но той е пожарникар, какъвто е и образът на актьора, и то в пожарната, която се намира на метри от дома му.

“От 12 години

живея срещу тази

пожарна, всеки ден я

виждам от прозореца

на спалнята ми”, разказва Александър Сано. Затова, щом прочита публикацията на Фучеджиева, той грабва якето, обува се и излиза. Отива в Пета районна пожарна служба, пита за Георги Джамбазов и се оказва, че той не само работи там, но и в момента е на смяна. “Тогава се видяхме за първи път. Поговорихме и с него, и с колегите му за съвпадението. Разказваха, че гледат сериала и че много им харесва”, обяснява актьорът.

“Ягодова луна” е първият български сериал, в който действието се развива около работата и живота на пожарникари. Той е направен в партньорство с главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” и голяма част от сцените се снимат в сградата на най-старата пожарна в София под прекия надзор на истинските професионалисти. Но колкото и автентично да изглежда на малкия екран, действието в него, а и героите в сериала са художествена измислица.

Сценарият е дело на тандема Милена Фучеджиева и Елена Иванова. Когато те започват да пишат историята, дълго се колебаят как да се казва главният герой. Георги, предлага Елена Иванова. После с Милена Фучеджиева решават да е Димитров Джамбазов, без да подозират, че в действителност има човек със същите три имена, който от 1999 г. е в редиците на пожарникарите.

Актьорът с истинския  пожарникар Георги Джамбазов и  сценаристката Милена Фучеджиева
СНИМКА: ФЕЙСБУК
Актьорът с истинския пожарникар Георги Джамбазов и сценаристката Милена Фучеджиева СНИМКА: ФЕЙСБУК

Истинският Георги също е изумен от сходството с героя от телевизията. Не може да повярва, че на малкия екран вижда себе си. Затова и се решава да пише на Фучеджиева във фейсбук. Той намира още едно сходство със сериала на Нова тв - неговата съпруга се казва Радина. А младата актриса Радина Боршош играе главната женска роля. И също така дъщерята на сценаристката Фучеджиева се казва Радина.

“Истинският Георги Джамбазов е много скромен и свестен човек. Поговорихме си, даде ми някои съвети как да изглежда всичко още по-автентично. И той, и колегите му се радват, че има сериал, който обръща внимание на професията им, както всъщност те заслужават. Такова съвпадение и на филм не може да има, какво нещо е животът!”, усмихва се Александър Сано.

Актьорът има голям опит пред камера и е сред любимите лица от екрана на мнозина. Затова и продуцентите на “Ягодова луна” и Нова тв

го канят директно

да изиграе

главната роля

в него. Той не се колебае дълго. “Интересно ми беше всичко, свързано с професията. Снимахме в пожарна, ползвахме колите на истинските пожарникари с уговорката, че ако имат нужда, веднага спираме и те си ги вземат. На премиерата дойдоха много от тях, както и комисар Тошко Тошев, заместник-директор на Столична дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. С голяма част от тях поддържаме връзка и сега”, разказва Сано.

Освен че играе една от главните роли в сериала на Нова тв, той се появява на малкия екран по още една телевизия. Но не българска, а сръбска. Сано участва в криминалния сериал “Южен вятър”, който е тотален хит в западната ни съседка. Той върви по сръбската държавна телевизия РТС 1 и е продължение на едноименния филм на Милош Аврамович, който излезе в края на 2018 г. и се радваше на огромен зрителски интерес.

Заради това и създателите на лентата решиха да развият историята от нея в сериал, в който има и BG следа - големият Христо Шопов е в ролята на българския мафиот Димитър, а Александър Сано играе неговата дясна ръка Бойко. В екипа има още един наш човек - Иван Костадинов, който е работил по много холивудски продукции, е координатор по каскадите.

Сано и Христо Шопов в сръбския сериал "Южен вятър"
Сано и Христо Шопов в сръбския сериал "Южен вятър"

“Сериалът е криминален, сравняват го с нашия “Под прикритие”, макар тук да няма полицаи”, разказва Сано. Той го снима през август миналата година в Белград, а героят му се появява в пет епизода. Като в последния, който излезе преди дни, героят му Бойко пада убит.

Епизодът е излъчен вечерта, а на сутринта, щом влиза в профила си в инстаграм, Сано вижда, че броят на последователите му е нараснал с 10 000 души. И за по-малко от денонощие получава над 2000 съобщения във всички социални медии.

Досущ както стана след смъртта на героя му в “Под прикритие” - Косъма, и

в Сърбия сега всички

скърбят за Бойко от

“Южен вятър”

“Ти си бог”, “ти си крал”, “заслужаваш “Оскар” за ролята”, “ти си най-добрият в поредицата, всички млади те обичаме”, пишат зрителите на Сано в социалните медии.

“Имам покани за гостувания във всички сръбски градове. Така че само чакам да паднат ограниченията и да отида да се срещна с хората”, усмихва се актьорът.

А сега използва времето, в което спазва социалната изолация, за най-важното - да е по-близо до семейството си. “Откакто дъщеря ми се е родила, никога не съм прекарвал толкова време с нея”, смее се той. Момиченцето му Ава - плод на любовта им със съпругата му тв водещата Нели Атанасова, е в 4-и клас и като всички ученици днес учи уроците си дистанционно. “Има си обособен кът за това вкъщи и се адаптира към ситуацията супербързо. На третия ден вече ставаше сама, включваше си лаптопа и учеше пред компютъра. Ходи онлайн и на уроци по английски.”

В извънредното положение Сано не е оставил работата си. Със същия екип, с който направи последния си филм - “Диви и щастливи”, вече подготвят следващите си проекти - пълнометражна лента и сериал. Планът е първо да направят следващия си филм, ако всичко е наред, да го заснемат това лято. А след това да сбъднат и другите си амбиции.

“Имахме късмета, че пуснахме “Диви и щастливи” в края на миналата година. С него бяхме на турнета в много страни - Англия, Шотландия, Австрия, САЩ, Канада, Северна Македония. Турнето ни трябваше да продължи и на други места.” Пандемията проваля плановете им. Затова решават да пуснат филма онлайн - специално за зрителите в чужбина го качват на платформата neterra.tv. Но с другия продуцент - Яна Маринова, получават много писма и от зрителите тук. Така “Диви и щастливи” вече може да се наема или купува на символична цена и от публиката в България. “За три дни гледанията оттук взеха превес над тези от чужбина. До момента онлайн филмът ни е гледан в Австралия, Нова Зеландия, Китай, от страни в Африка, от много държави в Европа”, казва Сано. И се надява, когато лошото мине, да може пак да се среща и на живо с публиката си.

Кредит към водещата снимка: Нова ТВ

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X