Напишете дума/думи за търсене

Асен Блатечки: Не знам дали съм добър баща, но съм много любящ

Броени дни преди Седмицата на бащата журналистът Константин Вълков и актьорите Асен Блатечки, Александър Алексиев и Александър Сано говориха за бащината грижа в компанията на медии и граждански организации.

Какво означава да бъдеш баща? Как да останеш автентичен със своите деца? Нужно ли е да оправдаваш наложените клишета и кои са приоритетите на един съвременен родител в динамичното му всекидневие?

Константин Вълков и Алек Алексиев, снимка Илиян Ружин
Константин Вълков и Алек Алексиев, снимка Илиян Ружин
Какво “е” и какво “не е” един съвременен баща - така Константин Вълков, самият баща на две деца, откри дискусията за връзката между таткото и детето. Дискусията се разгърна в разговор с трима известни татковци - актьорите Александър Алексиев, Александър Сано и Асен Блатечки, които говориха за истинските истории от живота и добрите примери в медиите, които биха окуражили един баща да даде на своето семейство най-доброто, на което е способен, но и в което искрено вярва.

“Най-голямото задължение на родителите е да бъдат щастливи заради децата си” - сподели Александър Сано, който шеговито призна, че избягва да си задава въпроса колко добър баща е и винаги разчита на интуицията в отношенията си със своите деца.

Асен Блатечки и Александър Сано, снимка Илиян Ружин
Асен Блатечки и Александър Сано, снимка Илиян Ружин

Александър Алексиев разказа за голямото си семейство и представи един по-различен аспект на бащинството през ролята на мъжкия авторитет в лицето на по-големите му братя. “Когато снимах филма “Възвишение”, се налагаше да пътувам и да отсъствам от вкъщи доста време. Отне ми месеци да върна доверието на дъщеря ми в нашата връзка - но, да, всеки ден правиш стъпка след стъпка към детето си и не се отказваш.”

Алек Алексиев, снимка Илиян Ружин
Алек Алексиев, снимка Илиян Ружин

“Обичам да се гушкаме и целуваме непрекъснато – предвид малкото време, използвам всяка възможност, когато сме заедно с децата. Не трябва да се забранява, а да се обясни защо нещо не трябва да се прави - най-важното е да бъдеш приятел с децата си”, продължи разговора Асен Блатечки. Актьорът и останалите събеседници обърнаха внимание колко важно е децата да бъдат възприемани като равностойни личности от родителите.

Асен Блатечки и Александър Сано, снимка Илиян Ружин
Асен Блатечки и Александър Сано, снимка Илиян Ружин

Дискусията обхвана важни моменти в живота на бащата - обсъждането на забранените теми, близостта, приятелството, грижата и търсенето на качествено прекарано време. И четиримата татковци бяха категорични в едно – образът на бащата може да бъде различен, семейните конфигурации могат да се променят във времето, но дълбоката връзка между родител и дете се изгражда всеки ден с любов, смелост и търпение.

Седмицата на бащата е инциатива на световната и национална кампания “Да бъдеш баща” и ще се проведе в цяла България между 11 и 17 ноември за 6-та поредна година, включвайки над 300 организации, свързани с детското отглеждане и образование: детски ясли и градини, училища, музеи и театри, детски центрове и програми. Тази година Седмицата е посветена на четенето заедно и ще бъде под мотото „Истинският мъж не говори празни приказки“.

Всички организации, фирми и институции, които имат желание да подкрепят бащите или други важни за децата мъже в бащината им роля, могат да организират разнообразни дейности, в които бащите реално да се включат. Екипът на националната кампания “Да бъдеш баща” е готов да помогне с много и различни идеи за подобни активности. Включете се в седмицата, като се свържете с “Да бъдеш баща” на contact@mencare.bg или +359 879 509 548 (Давид Кюранов).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X