Напишете дума/думи за търсене

Асен Блатечки: Като те удари любовта, всичко друго губи смисъл

Познаваме Асен Блатечки от малкия и големия екран и от театралната сцена. Някои може би го помнят и от телевизионния екран, когато беше водещ на една доста популярна игра.

Напоследък го тегли освен към актьорството и към режисирането. През 2017 година направи дебюта си като кинорежисьор с авторския филм "Бензин".
Съвсем скоро ще го гледаме в ролята на Атанас Буров в "Останалото е пепел". В него си партнира със своята любима Диляна Попова.

Асене, често попадаш в разни класации за най-сексапилен, харесван и магнетичен актьор. Как се отнасяш към това?

Вече не съм изненадан, защото през последните няколко години постоянно печеля подобни конкурси, с което се забавлявам. Неотдавна станах най-красивият българин. Представям си, ако ми сложат снимката някъде по света, където не знаят кой съм и с какво се занимавам, хората какво мнение ще си създадат за нашата нация. Най-красив, извинявай много, но е супернелепо (смее се).

Кой според теб може да се нарече красив българин?

Ники Илиев е красив мъж, Калин Врачански, Владо Карамазов. Имат изписана красота.

А себе си как определяш?

Аз съм си нормален. По-скоро съм грозен, отколкото красив.

Тренирал си плуване, хандбал, карате, сега с фитнес ли се поддържаш?

Най-много съм тренирал карате от това, което изреди, и сега спортувам. Моята професия го изисква. Инструментът, с който работя, е тялото и трябва да съм във форма. Но не съм маниак или културист, не взимам анаболи и стероиди, просто се поддържам. Ходя по 5-6 пъти на фитнес седмично, ако имам възможност и правя повече силови упражнения. Не обичам да бягам за здраве, тичането ми е най-тегаво.

Върху какво работиш в момента?

Последните години по-сериозно се занимавам с режисиране.

Справяш ли се със сработването на екипа, който режисираш?

Явно успявам. Гледам, че на репетициите всички са нахилени. На актьорите им е приятно да идват на работа и вечер като седнем в кръчмата, пак сме всички и никой не се цепи.

Как подбираш пиесите, които поставяш?

Искам, когато се занимавам с нещо, първо на мен да ми е интересно, да се забавлявам и хората, с които работя, да са ми приятни. А пиесите ги избирам да вълнуват първо мен и като ми харесат, ще се харесат и на хората, независимо дали са тъжни или смешни.

Наистина ли репетираш и играеш общо в 12-13 пиеси?

Между 10 и 15 са. Не ги бълнувам на сън, не бъркам текстове. Явно мозъкът ми е устроен така и като отида вечер в театъра, отварям правилното чекмедженце. Не полагам специални усилия.

Има ли отлив в театралните зали?

Няма, залите са препълнени навсякъде. Все ми се обаждат да запазвам билети, защото няма.

Какво държи “Вражалец” толкова дълго време в топкласацията на най-гледаните театрални постановки?

Става някаква истерия с този “Вражалец”. Причините са няколко. Едната е съставът - Любо Нейков, Димитър Рачков, Деси Бакърджиева, Светла Бонин и аз сме се събрали в едно. Второ - текстът е български, класика, разбираем за хората. Ние също се забавляваме, като играем представлението и това действа на публиката. Не го правим нарочно, става ни смешно. Ние се виждаме само на това представление, толкова сме заети, че нямаме време да се съберем и вечеряме някъде.

Вечерите май са важни за актьорите?

Много е важно. Когато се работи театрална постановка, взаимоотношенията се изграждат по-добре, когато хората пият кафе, вечерят заедно. На маса пак стигаме до разговори за работата.

Вярно ли е, че играеш балерина в някакво представление?

Преди повече от 10 години имах 8-9 роли в “Донеси ми главата на принца”. Едната беше на Снежанка, само че бях облечен в пачка и женско трико и беше супер смях как изглеждам с моите тренирани прасци и бедра.

Има ли значение дали си партнираш с прохождащи актьори, както беше в “Стъклен дом”, или със световни звезди в холивудски продукции?

Както можеш да научиш нещо от големите актьори и да си свериш часовника с тях, можеш да си гепиш други неща от абсолютно начинаещ актьор. Всяко поколение реагира по-различно, вълнува се от различни теми, има друга сетивност за света.

С кои световноизвестни актьори си работил?

С Антонио Бандерас, Горан Вишнич, Долф Лундгрен, Жан-Клод ван Дам, Уесли Снайпс, Робърт Непъл, който играе Ти Бек от “Бягство от затвора”. Заснел съм сигурно 50-60 американски филма.

Какви са ти впечатленията от Антонио Бандерас?

Той е уникален сладур. Изключително земен човек, когото харесвам още от “Десперадо”. С него снимахме сцена в “Кодът” с Морган Фрийман. За половин-един час свършихме работа по сцената, много бързо и леко и като си тръгвах, той дойде и прегръдки, целувки, едно разделяне, като че ли се познаваме от деца. Толкова готин и нормален човек. С най-големите не усещаш никаква дистанция в общуването.

На какво се учиш от героите, които играеш?

Никога не се уча от героите, които играя. Не е възможно да се напише роля, която да е по-плътна, пълнокръвна и качествена от който и да e човек. Колкото и гениално да са написани, e необходим актьор, който да им даде живот.

Изглеждаш лек характер, с когото се общува лесно. Какъв си, когато не си в настроение?

Не знам дали съм лек характер (смее се), но

когато не съм в настроение, ставам страшен чук.

С мен не може да се говори въобще. Хич не съм приятен, но за радост рядко ми се случва. И като ме питат кога съм изпадал в депресия, не мога да се сетя да съм бил някога.

Каква е разликата между любовта и влюбването?

Няма разлика. Любовта си е любов. Като те удари това нещо и всичко друго губи смисъл. Тя става най-важното нещо в живота и започва да те движи.

Имаш ли страхове за бъдещето на децата си?

За всяко поколение е имало изкушения под различна форма, въпросът е как ще бъде възпитано детето и до колко стойностен човек ще избере да стане, защото ти колкото и да го възпитаваш, в един момент то си поема пътя. Каквото има да става, ще става, пък аз ще помагам с каквото мога.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X