Напишете дума/думи за търсене

Секссимволи, родени от телевизията - трета част

Може би по времето, когато американски журналист първи измисля думата секссимвол за актьор в Холивуд, министърът на културата на СССР Екатерина Фурцева произнася знаменитата си реплика: “В Съветския съюз няма секс!”.

Затова в онези години в американското кино имаше секссимволи, а в социалистическото - заслужили и народни артисти.

Защото във визитката на всеки секссимвол зад океана влизаха и многобройните му любови, похождения, женитби и разводи, а социалистическият морал не търпеше такива волности. Нямаше как във вестниците и списанията да се напише, че българските жени са влюбени и припадат по Апостол Карамитев или че Стефан Данаилов “мокри сънищата” на ученичките.

Е, после “ледът се пропука, господа комунистически идеолози!”, както би се провикнал великият Остап Бендер, и през години като секссимволи бяха титулувани актьорите Иван Иванов, Чочо Попйорданов, Георги Стайков, Христо Шопов, Ивайло Герасков и др.

Да си секссимвол в киното е приятно, но не е лесна работа. Първо, природата трябва да те е създала красив (хубав, чаровен, магнетичен, харизматичен, сексапилен, мачо). Второ, господ трябва да те е дарил с талант, с който да омагьосваш от екрана зрителите и да караш зрителките да се влюбват в теб. Трето, да попаднеш на режисьор, които да ти даде шанс да направиш силни и вълнуващи роли. Четвърто, да не се главозамаеш след първия си успех, а да продължиш да се развиваш от филм във филм. И, пето - да се намери поне един журналист, който да те нарече секссимвол и публиката да се съгласи с него.

Има ли секссимволи българското кино днес и кои са те?

Ако вярваме на писанията във вестници, списания и сайтове - има, и то много. Въпреки че само допреди няколко години българското кино беше в колапс, а новите филми не се радваха на особен зрителски успех.

Откъде тогава толкова секссимволи?

От телевизионните сериали. Да, българските актьори днес стават популярни не толкова от филмите и театралната сцена, колкото от участия в сериали като “Стъклен дом”, “Под прикритие”, “Фамилията”, “Дървото на живота”, “Седем часа разлика”, “Четвърта власт”, “Революция Z: Секс, лъжи и музика” и др.

Ние преброихме седем актьори, най-често определяни като секссимволи днес. Ваше право е да се съгласите с този списък, да задраскате някои от имената или да добавите други.

Ето я “великолепната седморка” от най-актуалните секссимволи днес, подредени по възраст: Юлиан Вергов, Асен Блатечки, Деян Донков, Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Калин Врачански, Ники Илиев.

Всичките те са родени през 70-те и 80-те години на миналия век. Всичките (почти) са се снимали и продължават да се снмита в много чуждестранни продукции. И всичките - кой повече, кой по-малко, са станали звезди благодарение на телевизионните сериали.

Захари Бахаров
Захари Бахаров
Захари Бахаров (1980)

2011 г. е знакова и звездна за актьора. Тръгва сериалът “Под прикритие”. В ролята на гангстера в престъпна група Иво Андонов още след първия сезон Бахаров става изключително популярен.

Ролята на Андонов е искана и от актьора Владимир Пенев, явно видял нейната мощ с предизвикателствата си пред актьора. След отказа Пенев се превъплъщава в ролята на положителния герой комисар Попов.

Захари Бахаров не направи мафиота Иво Андонов едностранчиво зъл, безскрупулен и брутален, показа и човешки черти в образа му. Той не е плосък, което щеше да го направи скучен и едностранчив и повече герой - знак, отколкото реален типаж.

Иво Андонов е човек с много тайни и затова трябва да се държи различно с хората. С апапите от групата се държи и говори по един начин, с Джаро - по-друг, с майка си, която лъже, че работи в автосервиз - по трети.

Когато снима филм или играе на сцената, Захари Бахаров спазва железен принцип - да не съди героя си, докато го играе. От проф. Азарян помни, че актьорът трябва да е адвокат на героя си. Това означава, че трябва да го познава, да знае мотивите за постъпките му и да го защитава на всякаква цена. “Никъде обаче не се казва, че адвокатът трябва да обича клиентите си или да одобрява постъпките им”, уточнява Бахаров.

В няколко от епизодите на сериала Захари партнира с брат си Явор. Това е второто им съвместно участие след филма “Цахес”. И по този повод се роди лафът “българското кино се набахари”.

През 2014 г. актьорът изпраща свой видеозапис на продуцентите на сериала “Игра на тронове”. Одобрен е за ролята на Лобода, водач на кръвожадно племе от гиганти, което идва от Далечния север зад Вала - там, където живеят канибали и зомбита. Играе в осмия епизод на петия сезон, който беше излъчен през април 2015 г.

На екрана е около 10 минути - размахва огромна брадва, която по думите му тежи 8 кг. С нея в страховита битка убива куп противници, докато сам не е съсечен от белите бродници. Боят е заснет в дълбока кал и след много репетиции и дубли.

И верен на стила си, който през годините на слава разви в отношенията си с медиите, добавя: “Нищо сензационно не ми се е случило, не съм станал приятел с големите актьорски величия, не съм се бутал да се харесам. Знам кой съм и какво мога, така че участието ми в този сериал не е нещо по-специално”.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X