Напишете дума/думи за търсене

Защо наричали Виктор Божинов Зомбата? (подкаст)

Виктор Божинов и Анатолий Попов в студиото на “24 часа”

Снимка: Николай Литов

Преди да се захване сериозно с кино, Виктор Божинов отдава 15 години от живота си на спорта. Режисьорът на едни от най-успешните съвременни български филми - “Възвишение”, “Голата истина за група “Жигули” и “Бягство”, гради волейболна кариера в отбора на “Левски”. “Започнах да играя волейбол от трети клас и още една година след казармата. Аз съм от онова поколение по средата, което живя 15-16 години преди 1989-а, след това стана свидетел как всичко се разпадна, както и спортът. Това може би е една от причините да се откажа от волейбола”, разказва в подкаста “24 часа от живота” Божинов.

Като дете бил голям киноман, занимавал се и с фотография. В отбора му казвали Зомбата заради честите му разкази на тема филми на ужасите. “Отказах се от волейбола за една нощ през 1992 г. През септември се събираме за нова тренировъчна година. Тогава треньор ми беше легендата Богдан Кючуков, на когото казах, че отивам да кандидатствам в НАТФИЗ и от 1 до 10 септември няма да идвам на тренировки. Той ми каза: “Разбирам, ти винаги си се интересувал от това. Обади се после да кажеш какво е станало”, обяснява режисьорът, който е бил приет и в спортната академия, но избира НАТФИЗ.

Според него един от основните проблеми в българското кино е липсата на добър сценарий. “В цялата киноиндустрия битката за добрия сценарий е най-важното нещо. У нас много малко хора се посвещават на работата по сценария, защото целият процес е фокусиран върху личността на режисьора, който смята, че като има една идея и я формулира по някакъв начин, това вече е достатъчно условие да се случи добър филм”, казва Виктор Божинов.

Защо оттегли филма си “Бягство” от българската надпревара за наградата “Оскар”, за какво не може да се разбере филмовата гилдия у нас, каква трябва да е художествената комисия, която одобрява субсидиите, как се промени животът му след появата на дъщеря му Калина и още от историите на Виктор Божинов ще чуете  в подкаста “24 часа от живота” в сайта www.24chasa.bg и във всичките ни подкаст платформи. Ще ни намерите като “24 часа podcast”.

  • Ключови думи:
X