Напишете дума/думи за търсене

Правила за хранене според Аюрведа

Снимки: Pixabay

Аюрведа и храненето

Аюрведа храненето е свързано с правила за здравословен начин на живот. От огромно значение са видът на продуктите, тяхното приготовление и начин на консумация. Древната индийска наука предлага природосъобразните принципи по отношение на храната, които целят постигане на вътрешен баланс и хармония със света.

Индийската кухня е една от най-богатите откъм вкусове и аромати. А хранителният режим е неделима част от системата за поддържане на добро здраве.

Под аюрведа хранене трябва да се разбира следване на основни стъпки, които най-вече са съобразени с индивидуалните особености на човек и с натрупаните през вековете познания за функционирането на организма.

Индийските лечители приемат храната като лек и източник на енергия. Консумираните сурови и готвени продукти преди всичко е нужно да са екологично чисти. Качеството на храната е съществен фактор за дейността на човешките органи.

Снимки: Pixabay
Снимки: Pixabay

В лечебните аюрведа практики широко приложима е детоксикацията, за да се освободи организмът от вредните токсини. Натрупаните отрови са източник на болести, а с помощта на правилното хранене те могат да бъдат лесно отделени. Токсините основно се натрупват в стомаха и червата, както и в черния дроб. Затова основните процедури са свързани с тяхното прочистване. Смята се, че редица болестни състояния като алергии, сенна хрема, кожно болести са именно в резултат на опасните вещества, които тровят човек.

В аюрведа храненето се използват също така разнообразни билки под формата на отвари и олиа, които имат възстановителен ефект върху организма.

Режим при аюрведа хранене

Храната като източник на полезни съставки е неизменна част от нашето ежедневие. За да е полезна, тя трябва да е чиста, разнообразна и подходяща за организма. Аюрведа храненето включва трите основни приема плюс междинни закуски между тях.

Закуската не бива да се пропуска, като за препоръчване е тя да е от пресни био плодове и зеленчуци. Ядките са източник на полезна енергия и са добър вариант за подсилване на организма между сутрешното хранене и обяда, както и следобед преди вечеря.

Снимки: Pixabay
Снимки: Pixabay

На обед е добре на трапезата да има месо и зеленчуци. Индийската кухня предполага консумация на кисели и пикантни храни. Млечните продукти също са задължителен елемент от менюто. Готвените ястия изобилстват от подправки като куркума, пипер, къри, джинджифил, кориандър, канела и много други.

Вечерята е важно да е най-малко 4 часа преди лягане. Препоръчителни са листните салати, зеленчуковите супи и киселото мляко.

Правилна хидратация

Водата е изключително важна част, когато говорим за  аюрведа хранене. Добрата хидратация помага за нормалното функциониране на органите. Тя способства на детоксикацията и отделянето на вредните токсини.

Аюрведа лечителите съветват денят да започне с чаша топла вода след ставане от сън. През деня освен достатъчно количество вода се приемат билкови чайове. Когато имаме проблем с храносмилането, необходимо е да се включат повече топли напитки.

Дехидратацията може да доведе до главоболие, болки в стомаха, замайване и нисък тонус.

Снимки: Pixabay
Снимки: Pixabay

Аюрведа хранене според годишните сезони

Индийската кухня има своите особености, които се свързват със сезона и най-подходящите за него храни.

През студените месеци на зимата и пролетта удачни са ястията, които са богати на мазнини и протеини. Те обаче не бива да се консумират всеки ден. Достатъчно е да бъдат на масата 3-4 пъти в седмицата. През останалите дни се препоръчват зеленчуковите храни, бобовите култури и топлите супи.

През лятото и есента най-подходящо е по-леко меню, в което преобладават сезонните плодове и зеленчуците. Тежките гозби с месо трябва да бъдат намалени до веднъж седмично.

Връзката на храната с възрастта

Аюрведа храненето се различава в различните етапи от живота на  човек. Свързано е с различното количество енергия, която ни е необходима.

Малките деца от тяхното раждане до периода на най-активния им растеж до 12 години имат необходимост от привикване към нови храни. Естветвената потребност от храна и усещането за глад са от съществено значение.

Снимки: Pixabay
Снимки: Pixabay

Между 12 и 60 години човек спазва основни хранения през деня. Ограничения по отношение на храните няма, освен при индивидуална непоносимост към дадени продукти. В активния си житейски период човек трябва да спазва правилата за здравословно хранене.

Над 60 години организмът се нуждае от промяна в приема на количествата храна.

  • Ключови думи:
X