Напишете дума/думи за търсене

Как да разберем дали страдаме от киберболест?

Усещали ли сте някога главоболие или напрежение в очите, след като сте прекарали много време пред екрана? Ако ви се случва често, вероятно страдате от кибернетична болест. Може да не сте чували този термин преди, но това е все по-често срещано състояние в съвременното общество.

Въпреки че може да изглежда като лек проблем, има голяма вероятност той да стане хроничен. Ако това се случи, ще засегне способността ви да функционирате нормално и дори може да причини инциденти. Поради тази причина това е състояние, което не трябва да се пренебрегва.

Замаяността ви кара да губите равновесие и ориентация. Други сравнително често срещани симптоми са гадене и усещане за световъртеж, както и различни видове замайване.
В този случай ще се съсредоточим върху болестта по време на пътуване.

Тя възниква, когато има несъответствие между вашата сензорна информация. Например, когато сте на лодка, вътрешното ви ухо може да усети движението на вълните. Очите ви обаче не засичат никакво движение. Това е тази несвързаност, която причинява замайване.

Киберболестта е разстройство, свързано с използването на технологии като смартфони, компютри и др. Симптомите, които генерира, са подобни на тези на обикновената морска болест.
• Зрителна умора.
• Главоболие.
• Замъглено зрение.
• Трудност при фокусиране.
• Световъртеж.

Причини
Всеки човек, изложен на екрани, може да изпита тези симптоми.
Когато използвате устройство, вие сте изложени на голямо количество визуална информация, която непрекъснато се движи. Например, когато разглеждате галерия от изображения, които превъртате. Очите ви възприемат движение, но вие не се движите. Следователно, ухото ви и другите ви сетива изпращат сигнал до мозъка ви, че сте неподвижни. Поради тази непоследователност се генерира киберболест.

Обикновено се приема, че киберболестта и симулаторната болест са едно и също състояние. Въпреки това проучване, в което са проведени осем експеримента с различни виртуални системи, показва, че клиничните профили са различни. То стига до заключението, че при киберболестта дезориентацията преобладава като симптом, докато при симулаторната болест това са окуломоторни състояния.

Фактори, допринасящи за киберболест
Все още не знаем със сигурност факторите, които карат човек да страда от киберболест. В това отношение изследователите Уич, Варгиз и Барнет-Кауън правят проучване през 2018 година върху сензомоторните компоненти, участващи в киберболестта. Те стигнаха до заключението, че някои променливи, като податливостта към болест по време на пътуване, предсказват риска от киберболест.

Има обаче други измервания, които трябва да се вземат предвид, когато са налице големи индивидуални различия. Поради тази причина авторите твърдят, че би било необходимо да се разработят методи за оценка на отделни променливи. Именно заради това устройствата за електронна и виртуална реалност трябва да бъдат адаптирани към нуждите на всеки потребител, за да се предотврати киберболест.

VR слушалки като Oculus Rift включват настройки, които могат да бъдат калибрирани според нуждите.

Свързани рискове

Обичайно е хората да подценяват опасностите, свързани със симптомите на киберболест. Това може да се дължи на факта, че по правило симптомите продължават само няколко минути или часове. Въпреки това има сериозни случаи, при които киберболестта продължава до 24 часа. Следователно, представлява риск за здравето, тъй като нарушава нормалната функция.

Например някой, който изпитва киберболест, може да се опита да шофира превозно средство и да попадне в инцидент. Освен това боравенето с опасни прибори като ножове или други инструменти може да доведе до нараняване. Световъртежът също може да причини опасни падания и удари.

Ако изпитвате някой от симптомите на киберболест, най-добре е да избягвате всякакви рискови дейности и да потърсите помощ.

Какво може да се направи?
Най-добрата стратегия за справяне с виртуалната морска болест е използването на технологиите по по-здравословен начин.
Ако работите от вкъщи, важно е да правите редовни почивки, за да могат очите ви да се отпуснат. Не е добра идея да чакате, докато се почувствате зле, за да направите това.

И накрая, не забравяйте, че дистанционната работа означава, че много хора вече прекарват много повече часове пред екрана. Следователно, киберболестта става все по-често срещана.

Освен това виртуалната реалност и технологията, която я позволява, направиха големи крачки през последните години. Това означава, че физически може да бъдете на едно място, а психически на друго. Това е ситуация, която води до несъответствия в информацията, която получавате от сетивата си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X