Напишете дума/думи за търсене

Върти ви се свят - защо и трябва ли да посетите лекар

Световъртежът е термин, използван за описване на редица усещания като чувство на припадък, слабост или несигурност. Замайването, което създава фалшивото усещане, че вие или вашето обкръжение се въртите или се движите, се нарича световъртеж.

Замайването е една от най-честите причини възрастните да посещават своите лекари. Честите световъртежи може значително да повлияят на живота ви. Но имайте предвид, че замаяността рядко сигнализира за животозастрашаващо състояние.

Лечението на световъртежа зависи от причината и вашите симптоми.

Симптоми

Хората, изпитващи световъртеж, могат да го опишат като някое от тези усещания:

  • Фалшиво усещане за движение или въртене (световъртеж).
  • Замайване или чувство на припадък.
  • Нестабилност или загуба на равновесие.
  • Усещане за плуване, прималяване или замайване.

Тези усещания може да бъдат предизвикани или влошени при ходене, изправяне или преместване на главата. Замайването ви може да бъде придружено от гадене или да бъде толкова внезапно или силно, че трябва да седнете или да легнете. Епизодът може да продължи секунди или дни и може да се повтори.

Кога да посетите лекар
Обикновено се налага да посетите вашия лекар, ако имате повтарящи се, внезапни, тежки или продължителни и необясними световъртежи.

Потърсете спешна медицинска помощ, ако получите ново, силно замайване или световъртеж, заедно с някое от следните състояния:

  • Внезапно, силно главоболие.
  • Болка в гърдите.
  • Затруднено дишане.
  • Изтръпване или парализа на ръцете или краката.
  • Припадък.
  • Двойно виждане.
  • Бърз или неправилен сърдечен ритъм.
  • Объркване или неясна реч.
  • Препъване или затруднено ходене.
  • Постоянно повръщане.
  • Припадъци.
  • Внезапна промяна в слуха.
  • Изтръпване или слабост на лицето.

Причини

1. Вътрешно ухо и баланс

Замайването има много възможни причини, включително нарушение на работата на вътрешното ухо, морска болест и ефект от медикамени. Понякога е причинено от основно здравословно състояние като лоша циркулация, инфекция или нараняване.

Колко дълго продължава замаяността и всички други симптоми, които имате, може да даде яснота за причината.

Световъртежът е фалшивото усещане, че заобикалящата ви среда се върти или движи. При нарушения на вътрешното ухо мозъкът ви получава сигнали, които не съответстват на това, което получават очите и сензорните нерви. Световъртежът е резултатът от това, че мозъкът ви работи, за да разреши объркването.

Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (BPPV)
Това състояние предизвиква интензивно и кратко, но фалшиво усещане, че се въртите или се движите. Тези епизоди се предизвикват от бърза промяна в движението на главата, например когато се обърнете в леглото, седнете или получите удар в главата. BPPV е най-честата причина за световъртеж.

Инфекция
Вирусната инфекция на вестибуларния нерв, наречена вестибуларен неврит, може да причини интензивно, постоянно световъртеж. Ако имате и внезапна загуба на слуха, може да имате лабиринтит.

Болест на Мениер
Това заболяване включва прекомерното натрупване на течност във вътрешното ви ухо. Характеризира се с внезапни епизоди на световъртеж с продължителност до няколко часа. Може също да изпитате променлива загуба на слуха, звънене в ухото и усещане за запушено ухо.

Мигрена
Хората, които имат мигрена, може да имат епизоди на световъртеж, дори когато нямат силно главоболие. Такива епизоди на световъртеж може да продължат минути до часове и може да бъдат свързани с главоболие, както и чувствителност към светлина и шум.

2. Проблеми с кръвообращението, които причиняват замайване

Може да се почувствате замаяни, ако сърцето ви не изпомпва достатъчно кръв към мозъка ви. Причините включват:

Спад в кръвното налягане
Драматичното спадане на систоличнотов кръвно налягане може да доведе до кратка замаяност или усещане за прималяване. Може да се случи след прекалено бързо седене или изправяне. Това състояние се нарича още ортостатична хипотония.

Лошо кръвообращение
Условия като кардиомиопатия, инфаркт, сърдечна аритмия и преходна исхемична атака може да причинят замайване. А намаляването на обема на кръвта може да причини неадекватен приток на кръв към мозъка или вътрешното ухо.

3. Други причини за виене на свят

Неврологични състояния
Някои неврологични разстройства - като болестта на Паркинсон и множествената склероза - може да доведат до прогресивна загуба на равновесие.

Лекарства
Замайването може да бъде страничен ефект на някои лекарства - като лекарства против гърчове, антидепресанти, успокоителни и транквиланти. По-специално, лекарствата за понижаване на кръвното налягане може да причинят припадък, ако понижат твърде много кръвното ви налягане.

Тревожни разстройства
Някои тревожни разстройства може да причинят замаяност или мрачно чувство, често наричано замаяност. Те включват пристъпи на паника и страх от напускане на дома или престой в големи, открити пространства (агорафобия).

Ниски нива на желязо (анемия)
Други признаци и симптоми, които може да се появят заедно със световъртеж, ако имате анемия, включват умора, слабост и бледа кожа.

Ниска кръвна захар (хипогликемия)
Това състояние обикновено се среща при хора с диабет, които използват инсулин. Замайването може да бъде придружено от изпотяване и безпокойство.

Отравяне с въглероден окис
Симптомите на отравяне с въглероден окис често се описват като „грипоподобни“ и включват главоболие, световъртеж, слабост, разстроен стомах, повръщане, болка в гърдите и объркване.

Прегряване и дехидратация
Ако сте активни в горещо време или ако не пиете достатъчно течности, може да ви се завие свят от прегряване (хипертермия) или от дехидратация. Това е особено вярно, ако приемате определени сърдечни лекарства.

Вижте кои здравословни състояния предизвикват замаяност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X