Напишете дума/думи за търсене

7 симптома на рак при децата

Ракът в детска възраст без съмнение е най-лошият кошмар за всеки родител. Но вместо да се боим от кошмара, трябва да познаваме симптомите, за да можем да ги откриваме в ранен етап. Възможностите за лечение се увеличават, когато симптомите се открият и диагнозата се постави рано. Специалистът по детска хематология в болница Acibadem Altunizade в Турция проф. д-р Дженгиз Джанполат обяснява какви са симптомите на онкологичните заболявания в детска възраст и на какво трябва да обръщат внимание родителите.

проф. д-р Дженгиз Джанполат
проф. д-р Дженгиз Джанполат

1. Висока температура над 2 седмици по неизвестна причина

Децата са доста активни. Понякога обаче изглеждат изтощени. Задължително посетете лекар, ако детето изглежда уморено, анемично и поддържа висока температура за повече от две седмици без известна причина. Тези симптоми мога да бъдат признак за заболявания като левкемия и лимфом.

2. Повръщане, което продължава повече от 7 дни

Главоболие, гадене, повръщане и конвулсии могат да сигнализират за мозъчен тумор. Наред с тях, може да се наблюдават нарушения на равновесието и походката, както и парализа на лицето. Ако повръщането е с неясен произход и продължава повече от 7 дни или е придружено с главоболие, мозъкът и коремът на пациента трябва да се изследват с компютърна томография.

3. Констипация, която продължава повече от месец

Ако пациентът има констипация (запек) и това състояние продължава повече от 1 месец, без да се повлиява от класическото лечение, трябва да се направи компютърна томография на корема и таза. Образуванията в корема се проявяват чрез стомашни болки, повръщане, запек и по-рядко с чревна непроходимост. В такъв случай при децата обикновено се наблюдава известно подуване в коремната област, дори да е малко. Родителите трябва да обърнат особено внимание на такова състояние. Освен това, детето трябва да се прегледа с ултразвук, ако е налице кръв в урината.

4. Синини над коленете

Синини по краката на децата понякога обезпокояват родителите. В случай, че на крака се е появило синьо-лилаво петно, без да е налице някаква травма, това може да е индикация за заболяване на кръвта, изискващо внимание. Освен това, образувалите се петна трябва да отговарят на степента на травмата. Появата на големи лилави петна след лек удар също е рисково. Друг проблем, на който родителите трябва да обърнат внимание, е мястото, където се появяват синините. Ако са под коляното, има голям шанс да са предизвикани от травма, докато лилавите белези, които се появяват над нивото на коляното и особено върху тъкани, където няма подлежащи кости, е по-вероятно да се дължат на заболяване. Поради това родителите трябва да внимават и ако е необходимо, да следят броя и размера на синините.

5. Синини придружени с кървене от носа и венците

Синьо-лилави петна, които са повече от едно и са непропорционални на силата на удара, и които са придружени с кървене от носа и венците, са предупреждение за състояния, на които трябва да се обърне внимание.

6. Подуване на лимфен възел

При вирусни инфекции могат да се наблюдават отоци на лимфните възли на шията на детето. Но има и лимфни възли, разположени под мишниците и в областта на слабините. Уголемяване на локалните лимфни възли, особено извън областта на шията, представлява потенциален риск от рак. Ако лимфният възел е солиден и няма болка или чувствителност, ако е прикрепен към долните тъкани и не се движи, има висок риск да е рак. Уголемен лимфен възел зад ухото, на ключиците и от вътрешната страна на ръката има голяма вероятност да бъде от злокачествен характер.

7. Болка в крака

Въпреки че болките в краката и ставите обикновено са причинени от активност или детски ревматични заболявания, те могат да бъдат свързани и с левкемия. Ако болката продължава повече от 2 седмици и се повтаря често, реагира слабо на болкоуспокояващи и води до ограничаване на движенията, определено трябва да ѝ се обърне внимание.

Симптомите на рак често наподобяват на други заболявания!

Симптомите на рак в детска възраст в повечето случаи са сходни със симптомите на заболявания, които се считат за нормални в този период. Затова опитът на лекаря, който редовно преглежда детето, играе важна роля в това отношение. Най-често срещаният вид рак, който се появява по време на етапа на растеж, е острата левкемия. Тя съставлява 20-30% от раковите заболявания в детска възраст и възниква най-често между 2 и 5 години. Освен левкемията, туморите на централната нервна система се срещат най-вече по време на етапите на растеж. Невробластомът, който е тумор на надбъбречната жлеза, туморът на Вилмс, който е тумор на бъбреците, рак на меките тъкани и лимфоми, с изключение на Ходжкин, също се нареждат сред най-честите онкологични заболявания при деца.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228

https://acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

 

  • Ключови думи:
X