Напишете дума/думи за търсене

Защо на децата, които са преживели насилие, им е трудно да говорят за това

Според покойния южноафрикански президент Нелсън Мандела малтретирането на деца е едно от най-отвратителните действия, които съществуват на планетата.

Той казва, че "злоупотребата над деца остава завинаги в техните тела и в техните души". Без съмнение те изпитват негативни последици, които често могат да променят хода на живота им.
В случай на сексуално насилие то обикновено върви ръка за ръка с принуда. Педофилът често използва подли методи като подкуп или сплашване. Това означава, че умът на детето е засегнат от токсичността на травмата и потенциално ще го ограби от неговата невинност.

„Сексуалното насилие над деца е толкова опустошително и травматично преживяване, че може да промени хода на живота на човек.“
Розена Бакари

Изгубено детство
Има различни последици от малтретирането на деца. Въпреки това обикновено има общи модели, които помагат да се установят фактите. Гневът или тъгата са част от този общ знаменател. Детето също така преждевременно изоставя своето детство и с него своята невинност и свързаното с нея доверие.

Освен това самочувствието на тези деца е склонно да страда, тъй като се чувстват виновни и дълбоко засрамени. Злоупотребата ги кара да си задават въпроси като: „Защо не го спрях?“, „Защо аз?“. Те неизменно се връщат с отговора, че са слаби, по-малко способни или дори по-лоши.

Освен това отвратителната емоционална интензивност на преживяването често блокира спомените им за травмата в паметта им. Сякаш е заключено в съзнанието им зад врата, за която има малко ключове. В резултат на това отричане те изпитват затруднения в концентрацията и училищните им резултати се влошават. Те дори могат да изпитат дисоциативни епизоди и да се „изключат“ от света, тъй като той не им осигурява сигурността, от която се нуждаят.

Освен това различни изследвания показват, че както сексуалното насилие, така и последствията от него могат да бъдат наследени. Например, ако едно дете научи, че е „нормално“ да бъде малтретирано (защото това се е превърнало в начин на живот за него), то вероятно ще развие несигурен стил на привързаност. В резултат на това то обикновено демонстрира саморазрушително поведение.

„Ефектите от сексуалното малтретиране на деца не се ограничават само до жертвата, но засягат и семейството, общността и обществото като цяло.“
Джоди Рафаел


На децата им е трудно да говорят за насилие, защото са загубили надежда.
Доверието на малтретираното дете във възрастните е като ваза, която е захвърлена към стената. Разбито е. То достига най-високата си степен, когато извършителят на деянието е родител, брат, приятел или някой познат.

Ако детето не може да се довери на близките си, то израства, подхранвайки опасното убеждение, че не може да се довери на никого. След като вярва, че не може да се довери на никого, как може да говори с някого за злоупотребата?

Също така често се случва насилникът да се опита да накара детето да замълчи. За целта той използва заплахи и лъжи, както и насилие. Като го заглушава, хищникът заглушава способността на детето да помоли за помощ. Освен това го лишава от възможността за обещаващ път в бъдещето.

Устните са запечатани, но умът гори от болка
В емоционалната вселена на децата мълчанието далеч не е добре. Или мълчат, защото ги е срам, или защото искат да забравят. Или защото са изключително объркани или са нормализирали злоупотребата.

Възможно е дори да мълчат, защото езиковата им компетентност е нарушена и това е още един симптом или продължение на травмата. Много страхове, притеснения и опасения се крият зад този вид мутизъм.
• Те могат да се паникьосат от реакцията на насилника, ако кажат на някого. Това може да се дължи на факта, че насилникът ги е заплашил. Например, че ще убият братята или сестрите им, ако кажат нещо.
• Те смятат, че хората около тях ще ги обвинят в лъжа. Това убеждение, съчетано със силна вина и срам, е мощен елемент, който им пречи да кажат на никого за травмата.
• Страхуват се, че ако кажат на близките си, ще спрат да ги обичат. Всъщност тези чувства са често срещани след изнасилване от възрастен. Не е изненадващо, че в детската популация това вярване може да достигне по-високи нива.
• Вярват, че нищо няма да стане, ако споделят. Въпреки че имат нужда да говорят за злоупотребата, те отхвърлят възможността да го направят, защото смятат, че ще бъде безполезно.
• Те може да вярват, че фактът, че са малтретирани означава, че някой ще забележи и ще ги „спаси“. Когато обаче спасението не се случи, те се чувстват още по-безнадеждни. Тези чувства се връщат към тежестта на травмата.

„Когато един ден невежеството, произтичащо от репресиите в детството, бъде премахнато и човечеството се пробуди, може да се сложи край на това производство на зло.“
Алис Милър

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X