Напишете дума/думи за търсене

„Това е за твое добро“ - опасностите от проповядването на морал

Много родители използват морализаторски език, когато общуват с децата си. Те го правят, за да напътстват, съветват и насърчават определени ценности в тях.

Както се казва в старата поговорка - "Майка знае най-добре".

Вероятно сте израснали, слушайки изрази като този, и за определен период от време не сте се поколебали да го следвате и да му се подчинявате.
Нещата обаче са се промениха, когато сте достигнали зряла възраст. Въпреки това вероятно все още от време на време срещате хора, които се опитват да ви убедят, че това или онова е „за ваше добро”.

Този тип комуникация често крие форма на пасивно-агресивна манипулация, която трябва да разпознаете.

„За твое добро е“
Не е изненадващо, че тази фраза има тенденция да ви кара да се чувствате неудобно. В края на краищата отсрещният предполага, че има някаква власт над вас и може да ви даде непоискани и морализаторски съвети.

В повечето случаи обаче тези думи могат да се разглеждат като оправдание за нанасяне на вреда. Обичайно е да се появяват в насилствени връзки. Например някои хора използват този тип езиков ресурс, за да доминират над своите партньори. Може да се прояви и в нарцистични семейства, които се стремят да контролират децата си.

Да паднеш в пропастта на проповядването на морал
Стивън Пинкър е известен експериментален психолог, когнитивен учен и лингвист в Харвардския университет. Една от най-интересните му книги е „По-добрите ангели на нашата природа”, издадена през 2011. В нея той пише за историята на насилието и как изглежда през десетилетията.

Въпреки факта, че насилието като такова е намаляло, ние продължаваме да използваме други непреки ресурси, които са също толкова насилствени. Морализирането се появява при онези хора, които, въпреки че правят нещо нередно, се стремят да ни убедят, че това, което са направили, има благородна цел.

Един пример биха били родители, които прекалено защитават децата си „за тяхно добро“, като наказват инициативите на наследниците си и възпрепятстват процеса на автономия. Този морализаторски, но вреден акт се извършва и от онези, които многократно изневеряват на партньорите си и предпочитат да не казват нищо „за тяхно добро“, за да не страдат. Това е измамен начин за оправдаване на действие, което по своята същност е перверзно и вредно.

Манипулативно-морализаторско общуване
Има много начини за упражняване на контрол и господство над другите. Най-честият начин за манипулиране на другите е чрез морализаторски език. Това е видът, при който се използва ресурс, за да накара другия човек да повярва, че не знае истината.

Поемането на позиция на превъзходство е начин да обезсилите индивида до вас. Той се насърчава да приеме идеята, че не е в състояние сам да вземе добри решения или дори да действа в своя собствена полза. Морализаторът казва неща като „Изслушай ме. Трябва да напуснеш тази работа. Това е за твое добро“ или „ Повярвай ми, по-добре е да изоставиш това приятелство. Това е за твое добро”, или „Правя това за твое добро, така че не е нужно да се тревожиш за нищо”. Това са само някои примери.

Манипулативно-морализиращата комуникация се стреми да отнеме автономността и способността ви да реагирате. Това е пасивно-агресивна стратегия, при която някой се стреми да бъде ваш ангел-пазител. Но в действителност той се превръща в дявол, който поема контрола над живота ви.


Как да действаме
Когато някой ви каже, че нещо е „за ваше добро“, е много вероятно това, което всъщност предлага, да е за негово добро, а не за ваше. Проблемът е, че този тип комуникация обикновено се случва в наистина близки отношения -между партньори, в семейството и в приятелствата.

Изследване, проведено от университета в Гранада, твърди, че този израз често се чува от жени. Има сексистка конотация, която оправдава този акт на защита спрямо тях или опит да се вземе решение вместо тях. Сякаш жените не притежават собствено чувство за воля.

Какво може да направите в тези ситуации?
Интересен факт е, че който и да е направил дадени предложения, ги е рационализирал. Затова трябва да го попитате защо неговото предложение трябва да работи във ваша полза. Когато ви каже, намерете пропуски в логиката му. Ще разкриете истинските му намерения, които са завоалирани от празните му оправдания.

Не забравяйте, че само вие знаете какво ви носи полза. Само вие сте отговорни за вашите действия и решения. Вие сте достатъчно големи. Никой няма право да ви инфантилизира или да използва самодоволни думи, когато говори с вас. Всъщност най-добре е да се дистанцирате от тези, които се стремят да ви доминират и манипулират.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X