Напишете дума/думи за търсене

Ефектите, които неизвестните бащи имат върху техните деца

Някои деца растат, без да знаят кой е баща им. За щастие, това не е особено често срещана ситуация.
Да си дете и да не познаваш татко си, е сложно състояние.

Понякога това се случва, когато една жена е имала няколко несериозни връзки, някои може би с мъже, които едва познава. След това, когато забременява, тя не може да разбере кой е бащата. Този тип събития се срещат най-вече в юношеска възраст.
В момента има друга ситуация, която води до раждане на дете с неизвестен баща - изкуствено осеменяване от анонимен донор. Това може да се случи при двойка, засегната от безплодие. В този случай има биологичен баща (неизвестен) и приемен баща (известен).

Раждането на дете с неизвестен баща несъмнено е било норма за много от най-далечните ни предци. Това се е случвало, тъй като процесите на бременност в началото все още са били неизвестни, а и моногамията тепърва е щяла да се появява. Следователно е било невъзможно да се даде титлата баща на конкретен мъж.

Когато институцията на семейството започва да се конфигурира и се формират стабилни двойки, бащинството се предполага по силата на тази структура. Въпреки това не било възможно да се установи с абсолютна сигурност кой на кого е дете. Тази възможност става реалност едва в края на ХХ век, когато се появяват ДНК тестовете.
Преди това идеята за дете с неизвестен баща е донякъде табу. Частната собственост и правата, произтичащи от притежаването на бащиното име, правили от онези, които нямали баща, вид изгнаници. Както и техните майки.
Днес се намираме в доста странен момент, когато става дума за родителство. Благодарение на изкуственото осеменяване има случаи като този на британския лекар Бертолд Виснер, който използва собствената си сперма за оплождане на много жени. Той се счита за баща на около 600 деца. В случая бащата е известен, но е парадоксална и объркваща фигура.

Значението на бащата
Не може да се даде еднозначен и категоричен отговор на въпроса за ролята на бащата във възпитанието на детето, но културните фактори играят изключително важна роля. Те диктуват и мястото, което заема детето на неизвестен баща. Всъщност да имаш или да нямаш бащинска фигура, има психологически ефекти, но също така и социално-икономически и културни.

В идеалния случай и двамата родители трябва да присъстват през първите години от живота на детето. Това обикновено благоприятства и трите индивида и увеличава шансовете хлапето да има по-балансирано развитие. От друга страна, липсата на баща не е задължително да има сериозни последици. Това може би не е най-желаната начална ситуация, но не е задължително да обуславя развитието на малчугана.


Кой е баща ми?
Докато преобладава менталният модел на семейство, съставено от баща, майка и деца (въпреки че на практика има повече семейства, които не отговарят на този модел), е много вероятно в един момент детето да иска да знае кой е баща му. Това не е лесен въпрос за отговор, ако бащата е неизвестен.

Във всички случаи най-важното е да не давате неверни или тенденциозни отговори. При отговора винаги трябва да се има предвид възрастта на детето. Освен това е важно да не се говори негативно за бащата. При по-малките деца е най-добре да разказвате всичко като история, позитивна и нюансирана, но без никакви лъжи. От друга страна, с тийнейджърите може да се говори по по-директен начин.

Въпреки това, независимо на колко години е детето, то не трябва да има нереалистични очаквания. Трябва да му се изясни, че е много вероятно баща му да не играе роля в живота му. Може да дойде момент, когато то да изпита болка от този факт. В този момент неговата социална среда ще играе наистина важна роля, до степен, че ще направи живота му по-лесен или по-труден.

И накрая, най-окуражаващата новина е, че дете с неизвестен баща в крайна сметка може да се окаже уравновесен и щастлив човек.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X