Напишете дума/думи за търсене

Бурканът за успокояване - блестяща техника, която укротява децата

Детето ви избухва ли? Чувства ли се много тревожно често? Понякога родителите или настойниците са в безизходица, защото не знаят какви инструменти да използват, за да се справят в тези ситуации.

Затова днес ви представяме една много подходяща техника за тези случаи: бурканът за успокояване.

Това е техника, създадена от Мария Монтесори - педагог и възпитател, поставила основите на съвременното развитие и възпитание на децата.

Нейната основна цел била да създаде метод, който да помогне на хлапетата да се забавляват, докато учат. За да направи това, тя се фокусирала върху различни дейности, за да помогне на малчуганите да се свържат с емоциите си.

Бурканът за успокояване не е приложим само за деца, но и за родители и други възрастни. Трудно ни е понякога да се справяме с емоциите си, да ги управляваме правилно, да ги разбираме и изразяваме. Следователно изпробването на тази техника може да е полезно за много от нас.

Бурканът за успокояване не е нищо повече от прозрачен съд - стъклен или пластмасов, в който поставяте брокат, вода, лепило и оцветител.

Най-добре е да оставите детето да избере цвета на броката и то да направи свой собствен буркан за успокояване.

Ето видео как да го направите:



Разклащайки бутилката, брокатът се движи по хипнотизиращ начин, който наистина ни прави по-спокойни. Той привлича вниманието ни и ни кара да забравим всичко, запращайки ума си на „празно място“.

Целта е да използвате буркана за успокояване, когато децата са ядосани. Неговите цветове и движещият се брокат ще ги успокоят, ще забравят за момент какво е причинило избухването им и тогава ще могат да говорят за това много по-лесно.

Попитайте ги защо са били ядосани? Какво ги е накарало да се почувстват толкова разстроени? Когато емоциите кипят, не може да мислим ясно.

Но щом се успокоим, ние може да разгледаме ситуацията по-спокойно и от по-добра перспектива. Тогава може би разбираме, че сме преувеличи с реакцията си.

Това е, което искаме децата да разберат, като използват буркана за успокояване. Тази положителна техника ще ги научи да се справят по-ефективно с емоциите си.

Те ще спрат да действат толкова импулсивно, вместо това ще си дадат време да се успокоят и след това да анализират ясно какво се е случило.

Ключът тук е във времето, което родителите посвещават на децата си. То трябва да е достатъчно, за да усвоят и научат ефективно тази техника.

Много е важно да седите с тях, да ги насочвате по време на процеса на наблюдение на буркана за успокояване и впоследствие да им помагате да изразят емоциите си.

Децата често не знаят каква емоция изпитват, защо я изпитват, как се нарича, защо е там и каква е нейната цел. Отговорност на родителите е да ги научат на всичко това и да ги насочат към добро емоционално изразяване.

Истината е, че много възрастни също имат проблеми с идентифицирането и изразяването на емоциите си. Следователно тази техника може да бъде много полезна както за родителите, така и за децата.

Това е взаимното обучение, от което всеки може да се възползва и което ще позволи както на най-малките, така и на най-големите да растат и да подобряват емоционалните си стихии.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X