Напишете дума/думи за търсене

Митът за Аполон - човешкият бог

Митът за Аполон е за най-почитания бог в гръцката древност след Зевс. Значението на легендата за Аполон идва от големите сили, които притежавало неговото върховно същество. Околните го виждали като бог на изкуствата, на пророчеството, дарител на светлината на истината, владетел на чумите, епидемиите и внезапната смърт, както и на изцелението и защитата срещу злите сили.
Аполон управлявал красотата, хармонията, баланса и съвършенството. Той е инициатор на зрелостта на младите хора, а също така е закрилник на овчарите, моряците и стрелците. Освен това той бил върховният владетел на лъка и стрелата, както и бог на музиката и поезията, глава на музите и покровител на Делфийския оракул.

Произходът на мита за Аполон
Според мита за Аполон този бог е син на Зевс, най-висшата власт на Олимп, и на Лето, която била титан. Първоначално Зевс се интересувал от сестрата на Лето - Астерия, и се опитал да я вземе насила. Тя обаче се изплашила и в резултат на това се превърнала в пъдпъдък, за да избяга от набезите му. Въпреки това той продължил да я тормози, което я накарало да се хвърли в морето и да се превърне в остров Ортиджия.

След това най-великият олимпийски бог вперил очи в Лето, която също изпитвал симпатии към него. Тя забременяла, но Хера - законната съпруга на Зевс, разбрала за неговата афера и започнала яростно преследване на Лето. Затова Хера помолила дъщеря си Ейлетия, която била богиня на раждането, да възпрепятства идването на бял свят на техния плод на любовта. В резултат на това Лето изпитвала ужасни родилни болки в продължение на девет дни.

Боговете обаче се смилили над титана. Лето очаквала близнаци, така че те позволили на момичето Артемида да се роди и бързо да стане възрастна, за да може да помогне на майка си при раждането на брат си Аполон. Страданието на Лето впечатлило Артемида до такава степен, че тя решила да остане девствена завинаги.

Историята на Аполон
Обсадата на Лето обаче не приключила с раждането на Аполон. Хера все още била бясна от предателството, така че изпратила змията Питон да убие семейството. Въпреки това боговете отново изпитали състрадание към съдбата на Лето и направили така, че Аполон да порасне само за четири дни и да убие чудовището.

С хиляда стрели Аполон убил свещената змия Питон. Въпреки това, тъй като това бил божествено животно, той трябвало да бъде наказан за убийството му. Затова Оракулът от Делфи е построен там, където чудовището умира. Аполон става покровител на това място, където по-късно шепне всякакви предсказания в ушите на питиите или гадателите.

Митът за Аполон разказва, че и той, и сестра му са защитавали майка си до края на времето, тъй като Хера никога не спряла да я преследва. Те убили гиганта Тиций, който се опитал да я изнасили няколко пъти. Освен това били отговорни за смъртта на 14-те сина на Ниоба.

Човешки бог
Митът за Аполон разказва, че този бог имал многобройно потомство, но нямал късмет в любовта. Той се интересувал от Касандра, на която дал пророчески дар, но тя го отхвърля. След това той се влюбил в Дафне заради стрела от Купидон, но тя не се чувствала по същия начин и я превърнал в дърво.

Легендата за Аполон разказва за много актове на насилие. Един от най-известните е, когато Зевс наредил на циклопите да убият Асклепий - един от синовете на Аполон. Като отмъщение богът на изкуствата убил циклопа и впоследствие бил наказан за това.
След това Зевс го изпратил в света на смъртните, където той трябвало да живее като тях и да изпита тяхното страдание.

Заслужава да се отбележи, че Аполон е бил велик свирач на лира и е участвал в Троянската война. Там той се бори редом с троянците и помогнал на Парис да убие Ахил, задето убил синовете на Аполон Хектор и Троил.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X